NavMenu

Najavljeno uvođenje norme stalnog sezonskog radnika u zakonodavni okvir

Izvor: eKapija Subota, 12.03.2022. 16:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)Ilustracija
Proaktivno učešće i sinergijsko djelovanje svih članova Savjeta za konkurentnost čini ovu platformu mjestom koje generiše jako dobre ideje, zdrav i otvoren dijalog i važne predloge koji se dalje transponuju u norme i direktive od velikog značaja za unapređenje konkurentnosti naše privrede i dobrobit građana, kazao je ministar Jakov Milatović predsjedavajući 15. sjednicom Savjeta za konkurentnost.

Ova sjednica je bila posebno važna zbog daljeg razvoja i unapređenja poslovnog ambijenta jer se ticala izmjena i dopuna Zakona o radu i Zakona o privrednim društvima.

- Potreba za izmjenama ova dva zakona sistemski je važna. Do izmjena i dopuna važnih zakona u oblasti tržišta rada doći će u trećem i četvrtom kvartalu tekuće godine. Uveliko se radi na tome, radujemo se svi uvođenju norme stalnog sezonskog radnika u naš pravni sistem. U Crnoj Gori prepoznatljiv je sezonski karakter tržišta rada, a već u narednoj godini uvođenjem ove norme doći će do unapređenja adekvatne radne snage, što je od posebnog značaja za naš turistički sektor - kazao je ministar.

- Jako mi je drago, da u korelaciji sa predstavnicima svih društvenih aktera mogu da najavim i poseban zakon o CRPS-u i registraciji privrednih subjekata - najavio je Milatović.

On je naglasio da se treba držati provjerenih i dobrih rješenja država iz regiona koje su oblast o privrednim društvima regulisali sa više zakona, te je jasno da postoji potreba izdvajanja zakonske regulative o Centralnom registru privrednih subjekata i registracije istih kao posebnog zakona, a izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima uopštiti direktive i zakonske norme prilagođene EU.


Dodatno, na sjednici detaljnije su predstavljeni programi Ministarstva ekonomskog razvoja za podršku privredi: Program za unapređenje konkurentnosti, Program za razvoj prerađivačke industrije i Program za razvoj i promociju zanatstva, čiji je ukupan iznos 5.200.000 eura. Javni poziv za prijave za sredstva iz ovih programa MER će raspisati tokom naredne sedmice. Dodatno su predstavljene i aktivnosti na kreiranju Kreditno-garantnog fonda, kao nezavisne institucije koja će sektoru MMSP i preduzetnicima obezbijediti lakši i povećan pristup sredstvima finansiranja.

Takođe, predstavljen je i Fond za inovacije, kao nova institucija koja sprovodi inovacionu politiku Vlade Crne Gore a ima za cilj da kroz razvoj inovacionog ekosistema utiče na konkurentnost naše privrede, ocijenjeno je na današnjoj sjednici.

Kako je najavljeno, tema naredne sjednice Savjeta za konkurentnost je borba protiv sive ekonomije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.