NavMenu

Predstavljamo nagrađena rješenja na konkursu za budući izgled zgrade DRI (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 09.03.2022. 12:11
Komentari
Podeli
Prva nagrada (Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma)Prva nagrada
Na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta Državne revizorske institucije Crne Gore, pristiglo je ukupno 20 konkursnih radova, a prvu nagradu u iznosu od 10.000 EUR osvojio je rad pod šifrom TREM7654.

Kako je soapšteno iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, riječ je o timu iz Sjeverne Makedonije, čiji su članovi Aleksandar Simjenoski, Hristijan Ivanovski i Viktorija Bogdanova.

U obrazloženju prve nagrade žiri je konstatovao da je ovo rješenje kvalitetnom konceptualnom postavkom u najvećoj mjeri zadovoljilo uslove konkursa, ističući u prvi plan svedenost u volumetriji objekta, kombinujući ritmičku definiciju fasadnih otvora u dobro postignutoj proporciji i balansu punog i praznog.

Kao jedna od ključnih prednosti ovog rješenja navodi se funkcionalna fleksibilnost kojom je, uz minimalne izmjene, moguće unaprijediti postojeće rješenje u cilju potpunog ispunjenja konkursnog zadatka, što mu omogućava otvoreni plan sa centralnom pozicijom jezgra i komunikacije. Takođe, bioklimatski komfor i ujednačen kvalitet radnih uslova u okviru kancelarija, sa njihovom ravnomjernom osvijetljenošću predstavljaju dodatne prednosti ovog rješenja.

Poseban kvalitet predstavlja izuzetno osmišljen reprezentativni hol i stepenište, sa vidljivom komunikacijom u enterijeru i vezom duž vertikale objekta, te kvalitetno riješeno povezivanje multimedijalnih sala u prizemlju.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma)
(Druga nagrada)Drugu nagradu osvojio je rad pod šifrom KOB891C6. Riječ je o timu arhitekata iz slovenačke firme Void arhitektura koga čine Tomaž Mlinarič, Primož Žitnik, Uroš Rustja, Mateo Zonta, Urška Linda Beuermann i Mina Hiršman. Njima je pripala nagrada od 5.200 EUR.

Žiri je naglasio da se prednost ovog rješenja ogleda estetsko-oblikovnom kvalitetu, te je sa tog aspekta pozitivno ocijenjeno od strane žirija. Ključni nedostatak rješenja je saobraćajno rješenje kojim se pristup garaži ostvaruje preko garažnog lifta, što bi prouzrokovalo konflikte u komunikaciji i opterećenje pristupnih saobraćajnica, imajući u vidu broj zaposlenih koji bi garaži koristili u isto vrijeme. Drugi nedostatak je vrijednost invsticije, koja bi bila veća u odnosu na druga rješenja. Međutim, prema ocjeni žirija, ključni kvalitet ovog rješenja ogleda se u otovrenom planu i sadržajima kroz transparentno osmišljeno prizemlje, koji se prema prirodi odnosi otvorenom strukturom, kao i fleksibilnim radnim prostorijama povezanim sa zajedničkim vertikalnim holom. Kancelarije su projektovane kao "open space" prostori, što nije u skladu sa konkursom, s obzirom na prirodu posla kojim se ova institucija bavi.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma)
(Treća nagrada)Rad pod šifrom KMAB2079 osvojio je treću nagradu u iznosu od 3.200 EUR. Iza ovog rješenja stoji Biro 81000 iz Podgorice, a članovi tima su Ivan Jovićević, Dušan Đurović, Mina Gutović, Ksenija Gomilanović, Olivera Mirković.

Prednost ovog arhitektonskog koncepta ogleda se u odluci autora da pažnju fokusira na kvalitet unutrašnjeg prostora, kroz naglašenu atrijumsku postavku, dok je spoljni volumen objekta sveden i neutralan. Disposzicija kancelarija organizovanih oko osvijetljenog atrijuma predstavlja jasno funkcionalno rješenje koje bi omogućilo dodatni kvalitet uslova rada zaposlenih.

Ovakvom prostornom organizacijom omogućena je neformalna komunikacija i transparentnost kroz sve spratove objekta. Pristup garaži riješen je uvođenjem saobraćajnice koja prolazi ispred objekta, što bi u budućoj eksploataciji uzrokovalo konflikt između pješačkog i kolskog saobraćaja, što je u ovom slučaju ocijenjeno kao nedostatak.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma)
(Prvi otkup)Prvi otkup u iznosu od 1200 EUR pripao je radu pod šifrom NULA0005, iza kojeg stoji No form architects iz Podgorice. Članovi tima su Novica Mitrović, Aida Ajdini, Saška Gašić.


Drugi otkup pripao je radu pod šifrom ZERO2050 i autoru Ristu Terziću, dok je treći otkup osovojio rad pod širfom ABCD1234 iza koga stoji Boris Jovanovski. I za ove timove obezbijeđeno je po 1.200 EUR.

Predmet konkursa bila je izrada idejnog arhitektonskog rješenja objekta Državne revizorske institucije Crne Gore, na parceli površine 1.221 m2, u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana "Drač - za urbanu cjelinu 1.2 Nova Varoš" u Podgorici.

Od učesnika se očekivalo da, u okviru idejnog rješenja, daju i predlog uređenja javne površine - skvera, na manjem dijelu katastarske parcele broj 3523 KO Podgorica II, površine cca 172 m2, a koji je obuhvaćen Urbanističkim projektom "Drač - Vatrogasni dom - Zona A" u Podgorici. Ukupna površina zahvata konkursa iznosila je 1960 m2, što ujedno predstavlja i površinu katastarske parcele broj 3523 KO Podgorica II.


Fotogalerija
Predstavljamo nagrađena rješenja na konkursu za budući izgled zgrade DRI
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.