NavMenu

U planu rekonstrukcija hotelskog kompleksa Splendido na samoj obali mora u Prčanju (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 04.03.2022. 08:49
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM Studio/Idejno rješenje/Printscreen)
U planu je rekonstrukcija hotelskog kompleksa Splendido kategorije četiri zvjezdice, koji se nalazi na samoj obali mora u mjestu Prčanj u Bokokotorskom zalivu. To se može vidjeti u idejnom rješenju objekta na koje je zeleno svjetlo dao i glavni državni arhitekta, a za čiju izradu je bio zadužen AIM Studio iz Podgorice.

Kao investitor projekta navodi se Grigorenko Valerij Evgeny.

Na samoj lokaciji, na parceli površine 3261 m2 već postoji hotelski kompleks koji se sastoji iz više objekata i bazena od 86 m2. Od ukpno sedam objekata na parceli, glavna zgrada hotelskog kompleksa i depandans hotela tretiraju se kao primarni, dok su ostali objekti namijenjeni tehničkim sadržajima.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma može se vidjeti da je projektom planirano da se radovi sprovode u tri faze. Prva faza podrazumijeva rekonstrukciju objekta A - glavne zgrade hotela kao i dogradnju objekta glavnog ulaza formirajući tople veze sa objektom B, odnosno depandansom na obje etaže, u suterenu i prizemlju. U okviru ove faze predviđeno je i uređenje pripadajućeg terena.

Druga faza predstavlja rekonstrukciju objekta B, rušenje postojećeg i izgradnju novog bazena i platoa oko bazena sa svim pristupima ostalim nivoima uređenog terena. U okviru ove faze je planirano i uređenje zelenog pojasa Maslinova bašta.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM studio/Idejno rješenje/Printscreen)
U okviru treće faze predviđena je rekonstrukcija objekta C nastalog spajanjem nekadašnjih objekata 6 i 6a, njegovo povezivanje sa objektom B, dogradnja u zaleđu ukopanog dijela objekta C, kao i uređivanje parkinga na krovu objekta i izgradnja nadstrešnice - pergole.

U idejnom rješenju naznačeno je da je poseban dio u okviru prve faze uređenje urušenog mandraća i prihrana pješčane plaže.

Kada je riječ o intervencijamau prostornoj organizaciji i oblikovanju, one su svedene na minimalni nivo. Prevashodno se vodilo računa da se jasno odvoje autentične pozicije i strukture objekata od najznačajnije istorijske vrijednosti.

Važnu intervenciju u predstavlja fomiranje nove veze između glavne zgrade hotela i depandansa, odnosno između objekata A i B.

Objekat A je glavni objekat sa svim sadržajima potrebnim za funkcionisanje hotelskog kompleksa kao i sa većim dijelom smještajnih kapaciteta. Objekat B je u prizemlju pretprio prenamjenu dok se na višim etažama nalaze smještajne jedinice. Iz nadograđenog dijela između objekata A i B može direktno izaći u središte kompleksa. Objekat B se dalje povezuje sa objektom C koji je u potpunosti promijenio namjenu, tj. više nije tehnički prostor već cjelina sa hotelom sadržavajući većinu sadržaja SPA centra.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM studio/Idejno rješenje/Printscreen)
Ukupno ostvareni kapaciteti hotela su 42 smještajne jedinice, od kojih je devet apartmana što čini ukupno 102 ležaja u hotelu.

Glavni ulaz u hotelski kompleks zadržan je u prizemlju u dograđenom dijelu gdje je smještena recepcija sa holom i posebno istaknutim dijelom između postojećih objekata koji zadiranjem u unutrašnjost otvara posebnu vizturu na unutrašnje dvorište, more i zaliv. Iz hola dalje idu stepenice koje vode u suteren ka glavnom ulazu u restoran, spa centru i izlazu ka dvorištu. Novina u hotelu je lift za goste, kojem se pristupa iz novoplaniranog hola. Iza recepcije se pristupa smještajnim jedinicama, kojih je o glavnoj hotelskoj zgradi ukupno 10, i to dvije standard, pet superior soba i tri apartmana.

U glavnoj hotelskoj zgradu zadržavaju se restoran, bar i VIP zona restorana sa dominantnom otvorenošću ka uređenim platoima i moru. Servisi, vešeraj i prostori za zaposlene smješteni su u suterenu objekta A dok se kuhinja nalazi na rekonstruisanoj etaži suterena. Na prvom spratu i potkrovlju su smještajne jedinice.

Posebna intervencija se odnosi na restoranski dio na nivou suterena. Naime, postojeća natkrivena terasa restorana je zastakljena, a uz nju je projektovano pet različitih smještajnih jedinica. Kako je važno obezbijeti intimnost svim jedinicama, nije dozvoljeno ostaviti prohodnu terasu u cijeloj površini, pa je ona prenamijenjena u zeleni neprohodni krov.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM studio/Idejno rješenje/Printscreen)
Objektu B je moguće pristupiti iz hola na prizemlju i iz hola na suterenu dograđenog ulaznog dijela. U suterenu je smješten dio spa centra sa recepcijom i sobama za masažu. Posebnu cjelinu čini bar koji opslužuje i unutrašnje sadržaje i plato oko bazena. Na prizemlju, prvom spratu i potkrovlju objekta B su smještajne jedinice, ukupno 12 superior soba. U okviru objekta B planiran je lift za goste, u novom jezgru koji će povezati sve etaže.

Funkcionalna cjelina spa centra se nastavlja na postojeći objekat na suterenu i povezuje sa suterenom dograđenog objekta C. Primarni dio objekta C ima sadržaje namijenjene spa centru - saune, parno kupatilo, hidromasažni bazen, teretanu sa dominantnom zonom za odmor, dok je doagrđeni ukopani dio objekta planiran za servisne prostorije. Ovaj koncept je usvojen kako bi sadržaje spa zone usmjerili ka moru i bazenu, dok bi svlačionice i tehničke prostorije ostale u zaleđu primarnih funkcionalnih zona.

Kada je riječ o parternom uređenju, predviđeno je da prati postojeće cjeline. Prvu cjelinu čini plato ispred restorana na suterenu, a planirana je promjena zastora, u adekvatan kamen i sa izdvojenom cjelinom terase restorana koja je obrađena kompozitnim deckingom. Postojeća pergola se uklanja i kao zaštitu od sunca planiraju suncobrani jednostavne strukture sa bijelim platnima. Betonska žardinjera se uklanja do nivoa koji oslobađa vizure ka moru.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM studio/Idejno rješenje/Printscreen)
Dugu cjelinu čini bazenski kompleks koji se u potpunosti rekonstruiše formiranjem vodene površine značajno veće od postojeće tj. cca 210 m2 sa prelivom ka moru, koji se nalazi umjesto postojećih betonskih žadrinjera. Plaža uz bazen se obrađuje kompozitnim deckingom, sa detaljima u kamenu. Posebno je važno naglasiti da se zelena površina artikuliše i formira u smislu interpretacije maslinove bašte sa namjenom otvorenog bara uz bazen.

Treću cjelinu čini parking na krovu objekta C koji zadržava iste gabarite - 12 parking mjesta, sa izmjenama u formi obodnih žardinjera. Važnu intervenciju predstavlja nadstrešnica, pa je novoprojektovana u formi drvene pergole koja na centralnom dijelu ima solarne kolektore.

Novoprojektovana nadstrešnica je veća od postojećih ali manje upadljiva i koristeći mogućnosti savremen tehnologije zadržava istu funkciju ali oblikovno primjerena kompleksu.

Betonska plaža ispred objekta C se zadržava, dok se postojeća pješčana prihranjuje u skladu sa Atlasom plaža i kupališta.

Trotoari uz zapadnu granicu parcele sa ulicom ostaju popločani kamenim pločama. Urušeni mandrać se rekonstruiše i istim gabartima, tako da postaje jedna cjelina sa uređenim terenom ka moru.
Fotogalerija
Hotel Splendido Prčanj
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.