NavMenu

EK pokreće 3,2 mlrd EUR vrijedan investicioni paket za Zapadni Balkan

Izvor: eKapija Petak, 25.02.2022. 13:56
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Evropska komisija predstavila je značajan investicioni paket od 3,2 mlrd EUR za podršku 21 projektu povezivanja u oblasti saobraćajne, digitalne, klimatske i energetske povezanosti na Zapadnom Balkanu.

Kako je saopšteno iz Delegacije EU u crnoj Gori, ovo je prvi veliki paket projekata u okviru ambicioznog Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji je Komisija usvojila u oktobru 2020 i putem kojeg će se u ovom regionu sprovoditi u djelo strategija EU Globalna kapija. Projekti su osmišljeni tako da donesu konkretne koristi za svih šest partnera u regionu.

Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji poručio je da se ovim velikim investicionim paketom ubrzava realizacija Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan na terenu.

- Ove prioritetne projekte smo identifikovali u bliskoj saradnji s našim partnerima. Bolje i održivije veze u saobraćaju, digitalnoj infrastrukturi i obnovljivoj energiji će podstaći privredu, pokrenuti zelenu i digitalnu tranziciju u regionu i donijeti niz novih prilika za ljude i preduzeća na Zapadnom Balkanu i širom EU. Ove investicije će takođe ubrzati integraciju regiona, u skladu s njegovom jasnom evropskom perspektivom - rekao je Varhelji.

Tokom narednih godina, Ekonomski i investicioni plan će pokrenuti do 30 mlrd EUR investicija, u kombinaciji grantova, povoljnih kredita i garancija. Plan će pomoći da se zatvori razvojni jaz između Evropske unije i regiona, a podržaće i ekonomski oporavak nakon pandemije.

Ovaj finansijski paket uključuje 1,1 mlrd EUR bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta pretpristupne podrške 2021-2027 (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, te povoljne kredite međunarodnih finansijskih institucija.

- Investicioni paket od 3,2 mlrd EUR kanalisan je kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (WBIF) - višedonatorsku investicionu platformu koju vodi EU i koja predstavlja primarno finansijsko sredstvo za implementaciju Ekonomskog i investicionog plana u oblastima javne infrastrukture i konkurentnosti privatnog sektora - navodi se u saopštenju.

Projekti u ovom prvom paketu pokrivaju prioritetne sektore plana. Tu spada održivi saobraćaj, koji podrazumijeva zgradnja glavnih putnih i željezničkih veza u regionu, uključujući koridore Mediteran, Istok-Zapad i Rajna-Dunav, te željeznički koridor između Skoplja u Severnoj Makedoniji i bugarske granice.

- Ovi projekti će olakšati regionalnu trgovinu, smanjiti vrijeme putovanja i podstaći održivi ekonomski rast, donoseći velike koristi lokalnom stanovništvu i preduzećima u regionu - soapšteno je.

U podržane projekte spada i čista energija, odnosno razvoj obnovljivih izvora energije s izgradnjom solarnih elektrana i Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koji će biti od ključnog značaja za uspješnu tranziciju ka čistoj energiji u regionu i doprinijeće postepenom ukidanju upotrebe uglja.

- Tu su i životna sredina i klima sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja su neophodna za zelenu perspektivu regiona i koja će pomoći u očuvanju zdravlja i dobrobiti ljudi na Zapadnom Balkanu, te digitalne tehnologije - Razvoj širokopojasne infrastrukture u ruralnim područjima kako bi se osigurao univerzalni pristup širom Zapadnog Balkana - objašnjeno je.

Na kraju, sredstvima su podržani i projekti razvoja ljudskih kapaciteta.

- Izgradnja novog objekta jedne univerzitetske dječje bolnice kako bi se povećali njeni kapaciteti i uključile nove tehnologije dijagnostike i liječenja - objašnjeno je.

Kako se navodi u saopštenju, sprovođenje će početi ubrzo, nakon potpisivanja sporazuma s međunarodnim finansijskim institucijama, a očekuje se tokom 2022. i 2023.

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan nastoji da podstakne dugoročni oporavak, ubrza zelenu i digitalnu tranziciju, te podstakne regionalnu saradnju i približavanje EU. Za plan je opredijeljeno do 9 mlrd EUR grantova EU iz IPA III, čime će se pokrenuti dodatnih 20 mlrd EUR investicija.

Zapadnobalkanski investicioni okvir (WBIF) je zajednička finansijska platforma Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU i Norveške sa ciljem unapređenja saradnje u ulaganjima u javni i privatni sektor za društveno-ekonomski razvoj regiona, te doprinosa evropskoj integraciji Zapadnog Balkana. WBIF je primarno finansijsko sredstvo za sprovođenje ambicioznog Ekonomskog i investicionog plana EU za prioritete javnih politika i investicione prioritete Zapadnog Balkana.

Globalna kapija predstavlja doprinos EU smanjenju globalnog investicionog jaza širom svijeta kada je riječ o održivom razvoju. Ovom strategijom, EU jača ponudu svojim partnerima, kroz velika ulaganja u razvoj infrastrukture širom svijeta.

- U narednih sedam godina, EU i njene države članice će pokrenuti do 300 mlrd EUR javnih i privatnih investicija u digitalni, klimatski i energetski, saobraćajni, zdravstveni, obrazovni i istraživački sektor. Globalna kapija će rezultirati održivim i visokokvalitetnim projektima, uzimajući u obzir potrebe partnerskih zemalja i obezbjeđujući trajne koristi za lokalne zajednice - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.