NavMenu

Elektroprivredi Crne Gore koncesija za gradnju HE Komarnica

Izvor: Dan Ponedjeljak, 21.02.2022. 08:10
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Elektroprivreda Crne Gore dobiće koncesiju za gradnju hidroelektrane na rijeci Komarnici, čija je vrijednost procijenjena na oko 246,53 mil EUR, piše u odluci koju je donijelo Ministarstvo kapitalnih investicija.

Vlada Crne Gore je 27. avgusta 2020. godine usvojila koncesioni akt za izgradnju hidroelektrane na Komarnici, kojim je predviđeno da se koncesija za korišćenje vodotoka dodijeli Elektroprivredi bez objavljivanja javnog oglasa, kao akcionarskom društvu u kom država ima više od polovine akcija.

- Predmet koncesije je korišćenje prirodnog bogatstva u državnoj imovini radi izgradnje, održavanja i korišćenja energetskog objekta, odnosno HE Komarnica u cilju proizvodnje električne energije. Elektroprivreda je dostavila ponudu 11. novembra 2021. godine. Komisija koju je MKI obrazovala 4. februara ove godine konstatovala je da je EPCG dostavila svu potrebnu dokumentaciju i utvrdila da je ponuđač podoban za učešće u daljem postupku - navodi se u odluci.

Elektroprivreda je još u septembru 2020. godine tadašnjem Ministarstvu održivog razvoja uputila zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za izradu tehničke dokumentacije za građenje hidroelektrane Komarnica.

U zahtjevu su tada naveli da će se akumulacija nalaziti na prostoru opština Šavnik i Plužine, u okviru katastarskih parcela u granicama obuhvata detaljnog prostornog plana (DPP) za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici, odnosno u katastarskim opštinama Dubrovsko, Duži, Pošćenje, Petnjica, Mljetičak, Šavnik, Mokro, Duba, Gornja Brezna, Donja Brezna i Bajovo Polje.

- Izgradnja HE Komarnica predviđena je na profilu Lonci na rijeci Komarnici, sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 mnm. HE će imati instalisanu snagu od oko 172 megavata (MW) sa očekivanom godišnjom proizvodnjom do 213 gigavat-sati (GWh) električne energije - predviđeno je projektom izgradnje ove hidroelektrane.

Tadašnja vlada je tvrdila da će realizacija projekta HE Komarnica omogućiti višenamjensko korišćenje hidroakumulacije u svrhu energetskog snabdijevanja, vodosnabdijevanja, poboljšanje uslova razvoja poljoprivrede i turizma u okruženju, kao i dalji razvoj saobraćajne i ostale infrastrukture, kako bi se doprinijelo ukupnom privrednom razvoju područja u kontaktnoj zoni hidroakumulacije.


Krajem prošle godine EPCG je na sastanku sa kolegama iz Elektroprivrede Srbije najavila realizaciju ove investicije, kako bi se postigla energetska stabilnost i bezbjednost regiona.

U izgradnji ove hidroelektrane na teritoriji Crne Gore, kako je tada najavljeno, EPCG bi učestvovala sa 51%, dok bi EPS uzela učešće sa 49%. Tada je najavljeno i da EPCG planira izgradnju HE Kruševo, kao i da sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) razgovara o zajedničkoj izgradnji HE Sutorina u Boki.


Projekat datira još iz 1972. godine

Projekat izgradnje hidroelektrane na ovoj rijeci predviđa se od 1972. godine, a izgradnja ovog objekta, kako su ranije tvrdili ekolozi, pretvoriće veći dio toka rijeka Komarnice i Pridvorice u vještačko jezero koje će se protezati na čitavih 14 kilometara u pravcu kanjona Nevidio i čak 17 kilometara u pravcu Šavnika.

Tadašnjim planom bilo je predviđeno prevođenje dijela voda iz nje u HE "Perućica" preko podzemnog kanala, ispod planine Vojnik u vještačke akumulacije Krupac i Slano u Nikšićkom polju. Tada se procjenjivalo da bi HE Perućica, Piva, uz izgradnju Komarnice, činile tri najrentabilnija izvora struje na ovim prostorima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.