NavMenu

Puštena u rad žičara K7 - Povezivanjem dva skijališta Kolašin dobio 45 km staza

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.02.2022. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S.Matić)
Nova žičara K7 u Kolašinu puštena je u rad, a na taj način došlo je i do povezivanja dva skijališta, Kolašin 1600 i Kolašin 1450. Skijašima je sada omogućeno korišćenje 45 km staza, što će postaviti Kolašin na regionalnu skijašku mapu.

Kako je soapšteno iz Vlade, otvaranju žičare prisustvovali su premijer Zdravko Krivokapić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Otvarajući žičaru, Krivokapić je istakao važnost infrastukturnog povezivanja i spajanja važnih tačaka u našoj zemlji.

- Dva skijališta koja su za crnogorske uslove i zimsku turističku ponudu reprezentativna i od kapitalnog značaja za Kolašin, Mojkovac, Berane i ostale opštine na sjeveru, ovom žičarom dobijaju novu vrijednost i biće valorizovana u punom kapacitetu - rekao je premijer.

Kazao je da realizacija ovog projekta predstavlja podstek za ono što je Crnoj Gori u ovom trenutku prijeko potrebno.

- Isprepletati je infrastrukturno, osnažiti putevima, drumovima, žičarama, aerodromima, helidromima, lukama i pristanima, planinskim stazama i prtinama, kako bi pokazala svu svoju ljepotu, svu ljekovitost svoje prirode i svojim čarima obuzela sve one koji će joj se, siguran sam, vraćati - istakao je Krivokapić.

(Foto: Gov.me/S.Matić)
Kako je saopšteno, u odnosu na prethodne sezone, ski centar Kolašin 1600 je obogaćen sa sadržajima za skijaše početnike i djecu, izgrađeno je više od 10 km staza, proširen parking prostor za skoro 250 mjesta i uspostavljeni novi programski sadržaji koji poboljšavaju imidž.

- Postignuto govori da je vrijeme upotrijebljeno u stvaranje konkretnih rezultata jedina mjera pravog rada pa mi je zadovoljstvo što smo, kao i u mnogim drugim slučajevima, riječi pretvorili u djelo koje će ovoga puta Kolašin dodatno pozicionirati kao konkurentan regionalni skijaški centar. Posebno imajući u vidu da smo bez izuzetka rješavali brojne izazove, a sve poštujući potrebe razvoja, ali i prirodne resurse Bjelasice. Zakoračili smo ka ambijentu koji su posjetioci ranije nalazili tek u regionu i dalje u inostranim ski centrima - rekao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Pored puštanja u rad žičare K7, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Vlada Crne Gore su za kapitalni budžet za ovu godinu planirali skoro 20 mil EUR za projekte na kolašinskoj strani Bjelasice, a koji uključuju izgradnju dva ski lifta tipa sidro u dužini od 800 i 500 metara, montažno-demontažni bob na šinama i osvjetljavanje staza za noćno skijanje.

Pored toga, predviđen je i projekat izgradnje prve faze vještačkog osnježavanja pet ski staza u dužini od 7,5km, što podrazumijeva i stvaranje dva akumulaciona jezera, kako skijanje na Bjelasici ne bi zavisilo samo od vremenskih uslova.
Otvaranje ove žičare nas podiže za nekoliko ljestvica ka vrhu, budući da ovim događajem postajemo konkurentni ski centrima u regionu, rekao je izvršni direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević.

(Foto: Gov.me/S.Matić)
- Za turizam Crne Gore ovo znači prekretnicu u daljem razvoju, a za sve stanovnike sjevernog regiona otvara brojne mogućnosti za valorizaciju multiplikativnih efekata koje prate ovaj projekat - izjavio je izvršni direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević.

- Vjerujemo da ćemo daljim razvojem Skijališta Crne Gore, a tu prije svega mislimo na otvaranje novih ski centara na Bjelasici, doprinijeti u učvršćivanju brenda Crne Gore kao prvenstveno zimske turističke destinacije, uz poseban akcenat i na razvoj ljetnje planinske ponude, aktivnog turizma, promociji netaknute prirode, bogatstva prirodnih resursa i svih skrivenih dragulja koje Crna Gora krije u svojim njedrima - dodao je Milošević.

Direktor Uprave javnih radova Boro Lučić istakao je da su radovi završeni prije ugovorenog roka.

- Radovi su započeli u maju 2021. godine sa rokom završetka od 12 mjeseci, a završeni su čak četiri mjeseca ranije - naveo je Lučić.

Kako je zaključeno u saopštenju, realizacijom ovog projekta i to u veoma kratkom roku, potvrđena je spremnost da se bez izuzetka sprovode investicioni projekti, ali poštujući stroge standarde, kako bi se i dugoročno obezbjedila njihova opravdanost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.