NavMenu

Gradnja jadransko-jonskog gasovoda - Crna Gora u regionalnom projektu od 600 mil EUR

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 07.02.2022. 07:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ssuaphotos/shutterstock.com)Ilustracija
Gradnju Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) vodiće projektna kompanija sa sjedištem u Splitu a njeni dioničari biće iz četiri zemlje kroz koje gasovod prolazi, ili ga koriste. To je objavio Jutarnji list, pozivajući se na informacije iz firme Plinacro, koji je nosilac projekta IAP-a za Hrvatsku.

- Plinacro je izradio predlog ugovora o osnivanju društva koje će, uz Plinacro, činiti Montenegro Bonus iz Crne Gore, Albgaz iz Albanije i BH-Gas iz Bosne i Hercegovine. Usljed pandemije te drugih tržišnih okolnosti došlo je do pomaka u osnivanju, ali svakako se nadamo da će društvo IAP biti osnovano u što skorijem roku - rekli su iz firme Plinacro hrvatskom listu.

Riječ je, podsjeća hrvatski list, o gasovodu koji bi Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Albaniju trebalo da spoji na Transjadranski gasovod (TAP), koji gas iz Azerbajdžana doprema preko Turske i Grčke u Italiju.

Prvi sporazumi o gradnji Jonsko-jadranskog gasovoda potpisani su još 2013. godine, a vrijednost investicije od oko 600 mil EUR i uloga koju bi trebalo da odigra ovaj projekt čine jednim od najvažnijih međudržavnih energetskih zahvata u ovom dijelu Evrope.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.