NavMenu

Modernizacija saobraćajnice Podgorica-Sarajevo i Jadransko-jonski put doprinijeće boljoj povezanosti privrednika iz CG i BiH

Izvor: eKapija Subota, 29.01.2022. 13:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Modernizacija putnog pravca Sarajevo - Podgorica preko Šćepan Polja značajno bi mogla da doprinese boljoj povezanosti privrednika iz Crne Gore i Bosne i Harcegovine. Takođe, za obje zemlje od posebne je važnosti realizacija Jadransko-jonske saobraćajnice, koja će biti najkraća veza našeg regiona sa Turskom.

To je zaključeno tokom sastana predsjednice Privredne komore (PKCG) Nine Drakić sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimirom Jukićem.

Kako je saopšteno iz PKCG, tokom sastanka je bilo riječi o zajedničkim aktivnostima kojima bi se u narednom periodu mogli unaprijediti ekonomski odnosi dvije države. Sagovornici su ukazali da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina države među kojima nema necarinskih barijera.

- U narednom periodu potrebno je balansirati trgovinsku razmjenu između dvije zemlje povećanjem crnogorskog izvoza. Promociji crnogorskih proizvoda može doprinijeti njihovo predstavljanje na sajmovima koji će se organizovati tokom godine u Bosni i Hercegovini. Privredna komora Crne Gore će u saradnji sa kolegama iz BiH doprinijeti uspješnoj realizaciji pomenutih sajamskih manifestacija - navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o izazovima sa kojima se susrijeću ekonomije Crne Gore i Bosne i Hercegovine, posebno su izdvojeni pandemija kovida-19, deficit kvalifikovane radne snage i njen odlazak u zemlje zapadne Evrope.

- Ukazano je i na neophodnost diversifikacije crnogorske ekonomije u pravcu snaženja proizvodnih djelatnosti. Prostor za saradnju sa privrednicima iz BiH postoji naročito u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije, energetike, te u turizmu gdje treba raditi na unapređenju ponude kako bi Crna Gora bila cjelogodišnja turistička destinacija - zaključeno je na sastanku.

Kako je navedeno, Privredna komora Crne Gore i Ambasada Bosne i Hercegovine ostaće posvećeni i bliski partneri u cilju snaženja ekonomskih veza dvije države.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.