Izvor: eKapija | Petak, 28.01.2022.| 15:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raspisan poziv za izradu idejnog i glavnog projekta prve dionice Jadransko-jonskog koridora kroz BiH - Vrijednost nabavke 6 mil KM

Jadransko-jonska autocesta
Jadransko-jonska autocesta (Foto: Screenshot/TD)
Autoceste FBiH su raspisale javni poziv za izradu idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko-jonskog koridora, tj. za dionicu Stolac - Interregionalni čvor Počitelj, dužine od 23,25 km.

Procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 6 mil KM, dok je rok za pružanje usluga 18 mjeseci od dana dostavljanja zahtjeva za pružanje usluga od strane ovlaštenog predstavnika ugovornog organa, i to podijeljenih u fazu jedan za idejni projekat i studije (devet mjeseci) i drugu fazu u koju spada izrada glavnog projekta takođe u roku od devet mjeseci. Predviđeno je i sprovođenje postupka e-aukcije.

Predmet projektnog zadataka je izrada idejnog i glavnog projekta dionice od interregionalnog čvorišta Počitelj do čvorišta Neum-Stolac, što ujedno predstavlja i prvu dionicu autoputa. Projektni zadatak podrazumjeva izvođenje geotehničkih istražnih radova za fazu idejnog i glavnog projekta, te izradu studija i separata potrebnih za pribavljanje urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje, ističe se u projektnom zadatku.

Jadransko-jonski autoput će povezivati Bosnu i Hercegovinu sa zaleđem Jadransko-jonske obale i to kao direktna veza na Koridor 5C.

- Obaveza ponuđača je priprema projekata, studija i elaborata potrebnih za ishođenje stručnih mišljenja, saglasnosti i sl. koje su obavezne i prethode ishođenju urbanističke saglasnosti. Zahtjeve za pribavljanje saglasnosti će izraditi ugovorni organ na osnovu dostavljene dokumentacije od projektanta, te komunicirati s nadležnim institucijama. Ugovorni organ će po potrebi u toku komunikacije s nadležnim institucijama zatražiti tehničku podršku Projektanta. Sva ta ishođenja su popraćena i finansijskim izdacima kao što su razne administrativne takse/naknade za izvršenje usluge i izdavanje potrebnih dokumenata. Sve takve troškove snosi ugovorni organ - pojašnjeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Rok za dostavljanje ponuda je 15. mart 2022. do 10:00 sati, a detalji se mogu pogledati OVDJE.

Ukupna dužina Jadransko-jonskog autoputa kroz BiH je 102,6 km.

Trasa Jadransko-jonske autoceste, prema idejnom rješenju koje je predstavilo Ministarstvo prometa BiH u septembru 2019. godine, počinje kod interregionalnog čvora Počitelj kojim se povezuje buduća trasa Jadransko-jonske autoceste sa trasom autoceste na Koridoru 5C, a završava na granici sa Crnom Gorom.

Tada je rečeno da trasa kroz BiH kreće od Počitelja, paa preko dijelova opština Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje, Popovog polja do Trebinja i spojne točke s Crnom Gorom na rejonu Aranđelovo/Nudo. Na autocesti su predviđene četiri petlje: Stolac-Neum, Ravno, Trebinje-Dubrovnik i Trebinje-Herceg Novi.

Uključuje se i Crna Gora

Nedavno su iz vlasti Crne Gore rekli da i oni žele da konačno pokrenu gradnju trase kroz njihovu državu.

- Izgradnja Jadransko-jonskog autoputa je jedan od strateških projekata Vlade Crne Gore - poručio je ministar finansija i socijalnog staranja CG Milojko Spajić, najavivši potpisivanje Memoranduma o razumijevanju strateškog partnerstva sa američkom kompanijom Bechtel.

Izgradnja Jadransko-jonskog autoputa biće prva investicija koju će Crna Gora realizovati sa američkom kompanijom Bechtel, rekao je Spajić i dodao da je riječ o investiciji vrijednoj više od milijardu evra.

S.Trivić/T. Brnjoš


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE