NavMenu

Topla ili hladna kafa - šta je zdravije?

Izvor: Nezavisne novine Petak, 28.01.2022. 09:08
Komentari
Podeli
(Foto: gori910/shutterstock.com)
Mnogi od nas ne mogu da zamisle početak dana bez kafe. Da li je zdraviji izbor topla ili hladna kafa? Šta kažu naučnici?

Zanimljiv je podatak da se širom svijeta godišnje popije preko 400 milijardi šoljica kafe. Ispijanje kafe donosi te male rituale koji čine da se osjećamo dobro, što je dokazala i studija, u kojoj je otkriveno da kafa podstiče osjećanja ljubaznosti, prijateljstva i sreće.

Smatra se da zrna kafe sadrže vitamine B, kalijum, riboflavin i oko hiljadu različitih biljnih jedinjenja.

Osim toga, kafa je takođe odličan izvor antioksidanata. Međutim, postavlja se pitanje da li ima razlike između tople i hladne kafe, i ako ima, koja varijanta je zdravija?

Topla ili hladna kafa?

Postoji više načina da napravite ledenu kafu. Hladni napitak se pravi sa hladnom vodom za nižu kiselost. Ledena kafa ima tendenciju da bude manje kisela i nježnija za vaš probavni sistem, za razliku od tople kafe.

S druge strane, vruća kafa ima više antioksidanata nego hladna kafa. Naravno, dodatni dodaci poput šećera mogu promijeniti zdravstvene prednosti i učiniti kafu nezdravom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.