NavMenu

Poslovna zajednica Crne Gore da pristupi inicijativi Otvoreni Balkan

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.01.2022. 23:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja priliku za razvoj i unapređenje trgovinskih odnosa i ekonomsko-socijalnog napretka građana Crne Gore i Sjeverne Makedonije, zaključili su predsjednici Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović i predsjednik Unije poslodavaca Makedonije (CERM) Mile Boškov,

Tokom susreta u Skoplju Mitrović i Boškov uputili su poziv poslovnoj zajednici Crne Gore da se pridruže kolegama iz Sjeverne Makedonije i pristupe inicijativi Otvoreni Balkan. Kako su istakli, ova inicijativa je dobro i korisno rješenje koje doprinosi inteziviranju i daljem jačanju postojećih ekonomskih veza privrednika i zemalja regiona i olakšava njihovo pozicioniranje u režimu buduće ekonomske saradnje unutar Evropske unije.

- Vlade država koje teže članstvu u EU moraju stvarati uslove da privrednici izgrade i osnaže svoje kapacitete, kako bi mogli da proizvode robe i usluge koje prolaze test međunarodnog tržišta. S tog aspekta, na sastanku je navedeno da se kao jedna od važnih prednost Otvorenog Balkana prepoznaje i to što daje priliku poslodavcima zemalja regiona da testiraju, razvijaju i unapređuju svoje kapacitete, a time i da se pravovremeno pripremaju za promjene koje im donosi budući nastup na jedinstvenom tržištu EU - saopšteno je iz UPCG.

Kako su naveli, savremene tržišne sisteme karakteriše otvorena privreda.

- Zato Otvoreni Balkan ne smije biti "priča" koja će se koristiti za bilo kakvo dnevno-političko zastrašivanje, već isključivo za postizanje dogovora o ukupnim procesima koji će doprinijeti regionalnoj saradnji i podstaći primjenu četiri slobode koje prelaze granice Evropske unije - slobodu pružanja usluga i slobodu kretanja roba, ljudi i kapitala - navodi se u saopštenju.

Uz prenošenje iskustva CERM-a po pitanju projekta Otvoreni Balkan, učesnici sastanka u Skoplju su razmijenili informacije o stanju socijalnog dijaloga, aktuelnoj ekonomskoj klimi i uticaju COVID-19 krize na poslovanje privrednika, te dogovorili konkretne aktivnosti koje će UPCG i CERM realizovati na polju međusobne saradnje i jačanja poslovnih veza privrednika Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Susret Mitrovića i Boškova je zaključen najavom da će UPCG i CERM i u narednom periodu pružati podršku razvoju ekonomskih odnosa dvije države i aktivno doprinositi uspješnom završetku procesa pristupanja Crne Gore i Sjeverne Makedonije u članstvo EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.