NavMenu

Izgradnja luke Virpazar - Šta koči projekat vrijedan 2,44 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 28.01.2022. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Karl Allen Lugmayer)
Za pripremu projektne dokumentacije i izgradnju prve faze opredijeljeno je 2,44 mil EUR, a Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici usvojila informaciju o realizaciji ovog projekta. Kako je naznačeno u informaciji, u ovom projektu postoje sporne stavke, a koje se odnose na zonu zaštite lokacije, koje onemogućavaju realizaciju projekta u predviđenom roku.

Kako je navedeno, glavni cilj izgradnje luke je poboljšanje povezanosti između zemalja regiona kroz razvoj multimodalnog saobraćaja i uspostavljanje unutrašnjih plovnih puteva i pomorskih linija. Projekat se sprovodi u okviru okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Albanija, Crna Gora, Italija multimodalna transportna povezanost (ALMONIT MTC).

U informaciji je navedeno da je na osnovu izdatih Urbanističko-tehničkih uslova, Ministarstvo kapitalnih investicija je pristupilo izradi Idejnog rješenja Graničnog prelaza Virpazar, kao i Idejnog i Glavnog projekta prve faze Luke Virpazar. Na osnovu Glavnog projekta, Ministarstvo je raspisalo tender za izvođenje radova na izgradnji luke sa pratećim objektima, 29. novembra prošle godine.

- Razmatranjem primjedbi na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu došlo se do zaključka da određene stavke, konkretno one koje se odnose na zonu zaštite lokacije koja je predviđena za izgradnju luke Virpazar (u skladu sa DSL) i nulto stanje biodiverziteta, onemogućavaju realizaciju projekta u predviđenom roku - navodi se u ifnormaciji.

Imajući u vidu značaj projekta, Vlada je zadužila nadležne institucije da dostave izjašnjenje po spornim pitanjima i pronađu model za prevazilaženje svih zahtjeva koji osporavaju dalji tok implementacije projekta.

- Naglašavamo da u implemetaciji projekata prekogranične saradnje partneri ne djeluju samostalno, već imaju zajednički projektni cilj i neispunjavanje obaveza od strane bilo kog partnera, povlači odrđene posljedice. S tim u vezi, važno je imati na umu da svako prolongiranje dovodi u pitanje pravovremenu realizaciju ovog projekta, što se može višestruko negativno odraziti - navode iz Vlade.

Osim što bi Vlada imala obavezu da vrati sva do sad utrošena sredstva, našla bi se i u situaciji u kojoj mora nadoknaditi gubitke svim projektnim partnerima koji bi realizaciju daljih aktivnosti finansirali iz sopstvenih sredstava.

- U krajnjem, ovakva situacija bi dovela do gubljenja kredibiliteta prillikom apliciranja za nove projekte - zaključuje se u ifnormaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.