NavMenu

Obilje vodotoka i neplanska gradnja ozbiljan problem u Herceg Novom - Klizi Kanli kula, ugrožen i veći dio grada

Izvor: Dan Srijeda, 26.01.2022. 12:20
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Obilje vodenih tokova koje Herceg Novi ima, a čije su prisustvo dokazala ozbiljna istraživanja, zahvaljujući neplanskoj gradnji koja ih je zatvorila učinivši da vode poteku negdje drugo ili podriju tlo izazavajući klizišta, uz slabo održavanje korita rijeka i izvora što za posledicu imaju plavljenje objekata i javnih površina, ozbiljan su problem s kojim se grad suočava decenijama.

Trenutno, jedan od najozbiljnijih problema je klizanje tvrđave Kanli kula, ali i ne samo nje, jer klizište obuhvata veliki dio grada od objekta Elektrodistribucije, preko magistralnog puta, pa sve do Starog grada, uključujući i njega.
Na sve to u mnogo navrata upozoravala je Olivera Doklestić, građevinski inženjer hidrologije. Ona je naglasila da se pojačanom urbanizacijom značajno smanjuju površine pod vegetacijom čime se umanjuje sposobnost apsorpcije vode, a uklanjanjem velikih stabala dobijaju se nestabilne kosine.

- Betoniranjem i hermetizacijom prirodnog tla smanjuje se prirodno poniranje vode u tlo, a značajno povećava oticanje. Kišni kanali imaju u tom slučaju veću količinu vode za prenos. Veća količina vode znači veću masu, veća masa vode znači veću energiju koja za posledicu ima veće erozione procese, rubanje tla, nošenje kamenja, uništavanje okolnog područja, izlivanje vodenih tokova iz korita - upozorila je Doklestić.

Kišni kanali najčešće predstavljaju deponije građevinskog materijala, a regulisanje prirodnog korita rijeke se svodi na postavljanje zatvorene cijevi ili betoniranje korita čime se, kako je naglasila, dobijaju zapravo brzotoci u vrijeme velikih kiša.

Osim konfiguracije terena i nestabilnog tla, obilja vodotokova, područje Novog i Boke je poznato po visokom godišnjem prosjeku padavina.

Lokalna uprava započela je procese rješavanja ovih višedecenijskih problema, kojima je neophodan sistemski pristup. Višedecenijski problem Herceg Novog, posebno Meljina, čije javne površine plave svakom obilnijom kišom, konačno je riješen, jer će regulaciju potoka Nemila raditi firma Briv Constraction.

Prema riječima direktora Uprave javnih radova Bora Lučića, ponuda te kompanije je bila najpovoljnija na tenderu. Ugovor je potpisan.

Procijenjena vrijednost radova je 178.936 eura, a rok za završetak posla je šest mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Uz pripremne radove kod regulacije potoka Nemila, biće potrebno rušenje postojećeg asfaltnog kolovoza na trasi novog armirano - betonskog korita potoka. Rušenje će se morati izvršiti do polovine kolovoza, kako bi se na drugoj polovini mogao organizovati saobraćaj. Posao uključuje izrdu nasipa i tampona, betonske i armiračko-betonske radove, izradu uliva postojećeg kišnog kanala u hidrotehnički tunel, kao i postavljanje komunalnih instalacija.

Lučić navodi i da je raspisan tender za izbor izvođača za izgradnju puta na Luštici. Procijenjena vrijednost radova je 9,5 mil EUR, a rok za otvaranje ponuda bio je 30. decembar ove godine. Rok za završetak radova je 30 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Stari grad

Iako je Stari grad sazidan u kamenu, njegove žile kucavice predstavljaju vodeni tokovi.

- Glavni gradski Trg Nikole Đurkovića je nekada bio široka vododerina, sve dok se nije izgradio i iznivelisao prostor, počele graditi kuće zapadnog podgrađa, kada su posađena stabla murve i formiran trg - kazala je Doklestić koja je izučavala vode grada.

Naglasila je da je samo u dijelu grada koji nosi naziv Savina bilo više od 20 izvora, zbog čega je tle bilo sklono klizanju, pa su mještani veoma malo gradili u tom dijelu grada sve do zemljotresa 1979. godine. Savinske vode su zbog snažnih tektonskih pomjeranja nakon zemljotresa i 80-ih godina 20.vijeka promijenile vodotokove i pojavile se na drugim mjestima.

Počelo čišćenje korita Sutorine

Opština je, u saradnji sa Upravom za vode, započela čišćenje korita rijeke Sutorine od mosta na magistrali do ušća.
Vasilije Seferović, v.d. sekretara za komunalne djelatnosti i ekologiju, kazao je da iako je Sutorina od državnog značaja proteklih godina Opština nije imala pomoć države za njeno održavanje.

- Nedavno smo imali sastanak kod predsjednika opštine s direktorkom Uprave za vode Vesnom Bajević i dogovorili da se Opština obrati Upravi za vode, kako bi opredijelila sredstva za čišćenje korita Sutorine, kazao je Seferović i dodao da je Opština Herceg Novi angažovala mehanizaciju.

- Čisti se dio koji je najviše pogođen kada imamo sezonu velikih kiša od mosta na magistrali do ušća rijeke Sutorine. Sada imamo podršku države i nadam se da će se to nastaviti - ističe Seferović.

Kako je naglasio, dogovoreno je da se radi i projekat sanacije čišćenja korita rijeke Sutorine na problematičnoj dionici dugoj 2 km. Projektnu dokumentaciju uradiće Uprava za vode i trebalo bi da bude završena do kraja godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.