NavMenu

Raste potrošnja energije i energenata u Srbiji, dodatne količine stižu iz uvoza

Izvor: eKapija Utorak, 25.01.2022. 17:06
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
Zbog povećane potrošnje električne energije, a s obzirom na nedovoljnu proizvodnju u termokapacitetima nastalu zbog nedovoljne količine i kalorične vrijednosti uglja koji se doprema, država će obezbijediti dodatni uvoz električne energije, rečeno je na sjednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima.

Na sjednici su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, potrebnim količina energije i energenata za domaćinstva i privredu, kao i planovi za naredni period.

Iz Elektroprivrede Srbije je rečeno da je potrošnja električne energije u odnosu na januar prošle godine uvećana, prije svega zbog niskih temperatura.

Kako je rečeno iz EDS-a, distributivni sistem je stabilan, a manji prekidi nastaju usled planiranih radova koji su, kako je rečeno, usmjereni ka prevenciji kvarova. Prenosni sistem takođe funkcioniše bez većih problema.


Na sjednici je konstatovano da je potrošnja prirodnog gasa na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine iz oba pravca, ali da snabdijevanje nije ugroženo. Isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grijanja u Srbiji je stabilna, saopšteno je na sajtu Ministarstva energetike.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.