NavMenu

Uspostavljen nacionalni softver za procjenu energetske efikasnosti zgrada u Crnoj Gori

Izvor: ecoportal.me Ponedjeljak, 24.01.2022. 15:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Procjena energetske efikasnosti zgrada podrazumijeva proračun energetskih karakteristika zgrada, odnosno proračun potrošnje energije u zgradi. Sam proračun je prilično složen jer uključuje analizu načina korišćenja zgrade, toplotne karakteristike omotača zgrade, zatim sisteme grijanja, hlađenja, ventilacije, pripreme sanitarne tople vode, rasvjete, itd. Proračun je baziran na algoritmima propisanim odgovarajućim međunarodnim standardima, te se zbog kompleksnosti vrši primjenom odgovarajućih softverskih alata.

Kako je za Eco portal saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, oni su u obavezi da kao nadležni državni organ za implementaciju politike u oblasti energetske efikasnosti uspostave nacionalni okvir za energetsku efikasnost zgrada u Crnoj Gori.

- Ključni korak u ovom procesu je uspostavljanje nacionalnog softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada. Podrška za razvoj ovog softvera je obezbijeđena u okviru projekta "Program energetske efikasnosti u javnim zgradama (EEPPB)" koji Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). Softver je nazvan MEEC (Montenegrin Energy Efficiency Certification) i za njegov razvoj je zadužen njemački institut za građevinsku fiziku Fraunhofer IBP iz Štutgarta - saopštili su iz Ministarstva.

Izradom MEEC softvera, kako su pojasnili, stvoriće se uslovi da se proračun energetskih karakteristika zgrada u Crnoj Gori sprovodi prema važećim međunarodnim standardima u skladu sa zahtjevima EU direktiva, a koje je Crna Gora u obavezi da implementira shodno preuzetim međunarodnim obavezama.

Prva verzija softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada (MEEC) je razvijena i od prošle godine je dostupna je na ovoj stranici.

- U MEEC softveru je moguće uraditi potrebne proračune za zgradu, ali još uvijek nije moguće generisati sertifikat o energetskim karakteristikama, tzv. energetski pasoš zgrade. Razvoj ove funkcionalnosti je u završnoj fazi i očekuje se da će proces sertifikovanja početi u prvoj polovini tekuće godine na pilot javnim objektima - istakli su iz Ministarstva.

Takođe, kako su dodali, u toku je realizacija drugih pripremnih aktivnosti sa ciljem omogućavanja energetskog sertifikovanja zgrada u Crnoj Gori.

- Te aktivnosti se, prije svega, odnose na izmjene pravnog okvira sa ciljem uvođenja nove metodologije proračuna energetskih karakteristika, kao i organizovanje obuka za korišćenje novog softvera od strane stručnih lica za vršenje energetskih pregleda (energetskih auditora). Ovim će se stvoriti uslovi da proces sertifikovanja zgrada bude implementiran u većem obimu, a shodno obavezama iz Zakona o efikasnom korišćenju energije - istakli su iz Ministarstva.

Ministarstvo kapitalnih investicija, kako navode, kao centralna institucija za sprovođenje politike u oblasti energetske efikasnosti ima obavezu da definiše nacionalni okvir za proračun energetskih karakteristika, a što će u praksi biti realizovano kroz nacionalni softver za ovu namjenu - MEEC.

- MEEC softver podržava dva načina rada: proračun za sertifikovanje energetskih karakteristika zgrada koji podrazumijeva korišćenje zgrade pri standardizovanim uslovima i proračun potrošnje energije u skladu sa stvarnim načinom korišćenja zgrade za potrebe energetskih pregleda sa ciljem predlaganja mjera za unapređenje energetske efikasnosti. Takođe, u ovaj softverski alat je ugrađena i funkcionalnost ekonomskih proračuna sa ciljem analize isplativosti pojedinih mjera energetske efikasnosti. Dakle, MEEC je sveobuhvatan alat koji u sebi sadrži sve funkcionalnost potrebne za analizu potrošnje energije u zgradama i za izradu energetskih sertifikata - saopštili su iz Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.