NavMenu

Crna Gora otvara novo turističko tržište - U planu uspostavljanje direktnih avio linija sa Rumunijom

Izvor: eKapija Subota, 22.01.2022. 15:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Free-Photos)Ilustracija
Crna Gora uskoro bi mogla da otvori novo turističko tržište pošto je u planu uspostavljanje direktnih avio-linija između Tivta i nekoliko rumunskih gradova tokom naredne ljetnje sezone. Takođe, rumunski turoperator Holiday Plan planira da na tržištu ponudi paket aranžmane za Crnu Goru.

O tome su u Tivtu razgovarali predsjednik Opštine Željko Komnenović i ambasador Rumunije u Crnoj Gori Matej Viorel Ardeleanu. Sastanku su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore Zoran Radunović, izvršni direktor i predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Goran Jandreoski i Nebojša Đoković, direktor Aerodroma Tivat Vladimir Praščević, direktorica Turističke organizacije Tivta Danica Banjević, kao i predstavnici agencije Holiday Plan i Aerodroma Krajova.

Kako je saopšteno iz Opštine Tivat, Komnenović u izjavi za medije rekao da je riječ o pokretanju više avio-linija, te da se otvara mogućnost povezivanja crnogorske turističke privrede sa veoma emitivnim rumunskim tržištem, koje do sada u Crnoj Gori nije bilo zastupljeno.

- Danas je učinjen prvi korak i postignut solidan dogovor za početak saradnje. Više od milion turista iz Rumunije godišnje posjeti Grčku i Bugarsku i preko 350.000 Tursku, a sada se otvara veoma ozbiljna mogućnost i za Crnu Goru. Glavni zadatak je prvenstveno promocija ponude i da rumunsko tržište sazna šta to Crna Gora nudi, a prema današnjim zaključcima, to bi moglo da se dogodi već i ovog ljeta - rekao je Komnenović.

Državni sekretar Zoran Radunović poručio je da je ovo značajan korak u razvoju turističkih potencijala Tivta i Crne Gore i da će Ministarstvo kapitalnih investicija sve svoje resurse i kapacitete uložiti kako bi se turistička sezona u Crnoj Gori produžila i unaprijedila.

- Po preliminarnim razgovorima, radi se o najvjerovatnije tri destinacije iz Rumunije koje bi bile uključene u ovaj vid saobraćaja, a počelo bi se sa čarter letovima. Rumunija ima svog nacionalnog avioprevoznika Tarom koji je veoma prisutan na tržištu, a ono što smo mi spremni da ponudimo su kapaciteti sa kojima raspolaže državna avio kompanija Air Montenegro. Budući da je Rumunija članica Evropske unije, veoma je jednostavan proces odobravanja letova - rekao je Radonović.

Kako je istakao, Aerodromi Crne Gore otvoreni su za saradnju i spremni da te letove podrže, preko svog koncepta povećanja aviodostupnosti Crne Gore i podsticajne šeme za aviokompanije koje uvode nove letove.

Po riječima Radunovića, letovi bi, prema trenutnoj procjeni, mogli početi već sredinom juna, što zavisi od kapaciteta sa kojima bi rumunski turoperatori izašli na tržište, a trenutno su u toku pregovori sa domaćim hotelima i turoperatorima.

Predstavnik agencije Holiday Plan Dan Čoća rekao je da su imali veoma koristan razgovor sa lokalnim i državnim zvaničnicima u Tivtu.

- Nadamo se da ćemo uspostaviti novi turistički most saradnje između Crne Gore i Rumunije i da će veliki broj rumunskih turista uskoro biti u mogućnosti da posjeti Crnu Goru - naveo je.

Ambasador Rumunije Matej Viorel Ardeleanu, koji je bio i inicijator sastanka, zahvalio je predsjedniku opštine Komnenoviću i državnom sekretaru Radunoviću na konstruktivnom razgovoru i istakao važnost razvijanja saradnje sa lokalnim upravama.

- Želimo da nastavimo da unaprijeđujemo odnose između Crne Gore i Rumunije i pomognemo da Crna Gora što prije postane članica Evropske unije, u šta smo uvjereni da će se ubrzo ostvariti - rekao je Ardeleanu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.