NavMenu

Eksim banci plaćena i druga rata kredita, zbog hedžinga ukupna ušteda 9 mil EUR

Izvor: eKapija Subota, 22.01.2022. 10:29
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja)
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja platilo je drugu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta, a zbog hedžing aranžmana je ostvarena ušteda od 5,15 mil EUR.

Kako je saopšteno iz ovog resora, da nije urađen hedžing aranžman, umjesto sadašnjih 28,96 mil EUR, državu bi druga rata kineskog kredita koštala 34,11 mil EUR prema srednjem kursu Centralne banke na datum dospjeća obaveza. Ušteda kod kamate iznosi 4,11 mil EUR, a kod glavnice 1,04 miliona.

Iz Ministarstva su naveli da ukupna dosadašnja ušteda budžeta Crne Gore iznosi devet miliona eura kroz dvije rate, koje su dospjele na naplatu 21. jula prošle godine i danas. Kod prve rate ušteda je, zahvaljujući hedžing aranžmanu, bila 3,91 mil EUR.

- Ostvarenim rezultatom je ispunjeno obećanje ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića koji je u julu prošle godine, kada je ovaj resor Vlade zaštitio od valutnog rizika povučena sredstva iz kineskog kredita, izjavio da će Crna Gora imati benefite od hedžing aranžmana - dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je hedžing do sada donio korist državnom budžetu od 9 mil EUR.

- Pokazali smo da su nam najvažniji građani. Zato - niko neće zaustaviti, niti ćemo dozvoliti da ugrozi ekonomsku reformu Evropa sad za bolje uslove života građana Crne Gore - poruka je Spajića, tvorca programa za rast plata građanima, uz smanjenje poreskog opterećenja na rad i stabilnost javnih finansija.

Ukupan iznos druge rate kredita, koji je plaćen kineskoj Exim banci, je 38,67 mil USD, od čega se na otplatu glavnice odnosi 30,47 miliona, a na kamatu 8,2 mil USD.

- Iznos od 27,73 mil EUR država Crna Gora je, po tom osnovu, platila bankama u eurima za glavnicu i kamatu, dok su četiri banke iz hedžing aranžmana državi uplatile 37,28 mil USD za Exim banku. Ukupno, Crnu Goru je druga rata kredita koštala 28,96 mil EUR, jer taj konačni iznos uključuje i dodatni nehedžovani dio glavnice i kamate od 1,4 mil USD odnosno 1,23 mil EUR - rekli su iz Ministarstva.

Crna Gora je ljetos, zahvaljujući uspješnim pregovorima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, zaštitila od valutnog rizika cjelokupan dotadašnji povučeni iznos sredstava iz kineskog kredita od 818 miliona USD.

- Hedžing aranžman je najavljen i za ostatak novca do ugovorenih 944 mil USD po povlačenju svih sredstava do ukupnog iznosa. Povučena dosadašnja sredstva iz kredita sa Exim bankom za gradnju dionice auto-puta iznose 851,96 miliona dolara, što prema ugovorenom fiksnom kursu EUR/USD (1,3718) iznosi 621,05 mil EUR, odnosno 751,42 mil EUR po srednjem kursu CBCG na današnji dan - navodi se u saopštenju.

Kredit za prioritetnu dionicu auto-puta od Podgorice do Kolašina ugovoren je 2014. godine u dolarima po kamatnoj stopi od dva odsto. Zahvaljujući prošlogodišnjem hedžing aranžmanu, Crna Gora obezbjeđuje američke dolare po značajno povoljnijim uslovima iz hedžing aranžmana, prema kojima se obavlja konverzija glavnice po kursu EUR/USD od 1,18, uz smanjenu kamatu po prosječnoj stopi od 0,88 odsto.

- Ministarstvo je prošle godine skinulo oznaku tajnosti sa dokumentacije za hedžing aranžman, koja se dostavlja zainteresovanima na zahtjev, što je ministar obećao da će uraditi odmah nakon prevazilaženja ograničenja sa banakama. Iz nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu pozdravila je tada postupak Spajića, ocjenjujući da je u interesu građana - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.