NavMenu

Reciklirani kakao za 3D štampano ekološko selo (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 21.01.2022. 10:56
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / YouTube / Valentino Gareri Atelier)
Na obali provincije Manabi u Ekvadoru gradiće se selo od 3D štampanog recikliranog kakaoa. Iza ovog projekta stoji Valentino Gareri Atelier, a selo je namijenjeno lokalnim poljoprivrednicima koji žive od proizvodnje čokolade.

Izgradnja Cacao Eco Village trebalo bi da počne ove godine. Projekat je dizajniran za ekvadorskog proizvođača čokolade Muze i neprofitnu organizaciju Avanti. Proizvodnja čokolade se obavlja ekstrakcijom kakao putera i čvrstih materija iz zrna kakaoa, a ljuske koje su otpad u tom procesu koristiće se kao materijal za 3D štampu.

Za izgradnju će biti upotrebljen i niz drugih lokalnih materijala, kao što su bambus i drvo. Plan je da ovo bude "samodovoljno" selo, pa će u krovove biti integrisani rezervoari za kišnicu, solarni kolektori, a prostorije će imati prirodnu ventilaciju.

Inspiraciju za fasade arhitekte su našle u bogatom koloritu ekvadorskih kuća kao i plodova drveća. U selu će se nalaziti fabrika za preradu kakaoa, edukativno-istraživački centar, kao i prostorije za zajednički život i rad zaposlenih.

Planirano i kao turistička destinacija, selo će imati veliku mrežu biciklističkih staza i pješačkih bulevara sa bujnom vegetacijom. Biće obezbijeđene i stanice za punjenje električnih vozila, ali će saobraćaj biti ograničen na prostor oko fabrike.

- Ova održiva i pametna infrastruktura pojavljuje se kao rješenja za ekološki i društveni uticaj industrije kakaoa, koristeći model cirkularne ekonomije za smanjenje uticaja na životnu sredinu, generisanje većeg prihoda uz smanjenje zavisnosti od resursa i minimiziranje otpada, navodi arhitektonski atelje. Cacao Eco Village će biti Silicijumska dolina za inovatore cirkularne ekonomije, zaključuju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.