NavMenu

Organska hrana za masovnu upotrebu, meso na bazi bilja, inovacije - Retrospektiva 2021, investicije u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.01.2022. 20:41
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com: Beros919, beats1, branislavpudar; D.A. Dizajn arhitektura,)
Poljoprivreda je odavno postala grana u kojoj više nije dovoljno raditi kao nekada, ukoliko se želi ostvariti konkurentnost. Nove tehnologije i znanja preduslov su za borbu sa klimatskim promjenama, štetočinama, ali i cijenama. Zbog toga ne čude sve veća ulaganja u inovacije, ali i opredjeljenje velikih kompanija da svoj profit ulože u agrar i preradu hrane.

U godini za nama bilo je značajnih projekata na ovu temu, a mi vam donosimo one koji su privukli najviše pažnje.


1. Kompleks organske hrane na 4.000 ha u Banatu - investitori Iza i Samo Login

Tvorci čuvene video igrice Talking Tom koja je svojevremeno zaludela cio svijet, Slovenci Iza i Samo Login prodali su kompaniju za 1 mlrd USD i kupili više od 4.000 hektara zemljišta u Banatu, na kojoj planiraju da se bave organskom proizvodnjom.

- Za Banat smo se odlučili, jer se tu pojavila prilika i jer ima povoljne uslove za poljoprivredu - rekao je Login za eKapiju.

Njegov stav je da je hrana najbitnija stavka za budućnost čovečanstva, a ujedno i najveći problem zagađenja nastaje zbog proizvodnje hrane.

- Mnogi misle da do zagađenja najviše dovodi energija, ali ja mislim da je to hrana. Ako taj problem ne riješimo napravićemo nemoguće uslove za naše postojanje na zemlji - rekao je u okviru CEO Summit-a.


2. Pokretanje konditorske industrije Simka Candy Rush

Kompanija Candy Rush iz Beograda u aprilu je proglašena kupcem Industrije hrane Dunja u čijem se sastavu nalazi i fabrika čokolade Simka u Vranju. Popularna Simka prodata je za 187,9 miliona dinara.

Najavljeno je da bi Simka u budućnosti mogla, umjesto u Vranju, da se proizvodi u Šapcu, što je i potvrđeno u junu, kada je rečeno da će 8 mil EUR biti uloženo u fabriku čokolade koja će zaposliti 120 radnika.


3. Nestle proizvodnja mesa na bazi bilja Surčin

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda u novembru je oglasio javni uvid u zahtjev za odlučivanje i potrebi procjene uticaja na životnu sredinu projekta proizvodnog objekta Nestle PBMS u Surčinu, koji je podnijela kompanija Nestle Adriatic S doo Beograd.

Kako je navedeno u projektu koji je izradila novobeogradska firma D.A. Dizajn arhitektura doo, u planu je gradnja pogona Nestle PBMS (Plant Based Meal Solutions - proizvodi za ishranu na bazi bilja), u kojem će se proizvoditi četiri vrste proizvoda (šnicle, medaljoni, prsa i file), na bazi soje, glutena, ulja uljane repice, ekstraksta kvasca, brašna, sirćeta i vode, sa dodatkom aroma.


4. Matijević agrar investicije u Mirotin grupu - fabrika ulja Banat, poljoprivredno preduzeće Sava Kovačević, ribnjak Ečka...

Kompanija Matijević agrar u avgustu je, preko svoje firme MPZ Agrar, postala je većinski vlasnik Mirotin grupe iz Vrbasa, kupovinom fabrike ulja Banat.

Ovim je postala i većinski vlasnik preduzeća: Sava Kovačević iz Vrbasa, mlina Mirotin Tisa iz Savinog Sela, Ribarskog gazdinstva Ečka iz Lukinog Sela, mljekare Dana iz Vrbasa, kompanije Agrovojvodina Komercservis AD iz Novog Sada, kao i preduzeća Agrimax iz Vrbasa.

U vlasništvu kompanije su i Mirotin energo, Mirotin vet, Mirotin invest iz Vrbasa, te kompanijom Mirotin Crna Gora iz Podgorice.


5. Agromarket Fertico proizvodnja tečnih i vodorastopivih đubriva Inđija

Fabrika Fertico u januaru je premještena u Inđiju, uz postojeći Agromarketov distributivni centar, gdje je počela probna proizvodnja.

- Cilj nam je da primijenimo nove tehnologije u ishrani bilja i u Srbiji, kod naših poljoprivrednika. Trenutno pokrivamo 30% domaćeg tržišta ovom vrstom robe, ali planiramo da u budućnosti imamo i veće tržišno učešće. Preduzeće je i izvozno orijentisano, a najveći dio izvoza ide u Italiju, Rusiju, Tursku, Rumuniju, Jermeniju i Liban - objasnila je predstavnica Fertika Tanja Mijatović.


6. Knjaz Miloš nova proizvodna hala i sirupana

Kompanija Knjaz Miloš planira da u narednom periodu, u Aranđelovcu, izgradi novi fabrički kompleks namijenjen proizvodnji i skladištenju robe. Opština Aranđelovac je u oktobru objavila urbanistički projekat budućeg fabričkog kompleksa koji će se prostirati na površini od 6.600,26 m2.


7. Vinarija Milica

Aleksandrovačka župa, poznata po uzgajanju grožđa i proizvodnji vina, biće bogatija za još jednu vinariju do marta ove godine - vinariju Milica.

Budući izgled vinarije (Foto: Savić N&ND inženjering)Budući izgled vinarije
- Vinarija je kapaciteta do 20.000 litara godišnje. Osim podruma i prostorija namijenjenih za proizvodnju vina, osmišljena je i degustaciona sala na koju se nadovezuje prostrana terasa sa pogledom na prelijepe pejzaže Župe - rekla je za eKapiju Milica Popović.


8. Agrosolar Kula

Fintel Energija i njena partnerska kompanija MK Group donijele su u julu veliku inovaciju u Srbiju i region. U pitanju je projekat Agrosolar Kula, prvi agroenergetski projekat u našoj zemlji i na Balkanu, i ujedno najveći u Evropi.

Vrijednost investicije je 340 mil EUR, a realizovaće se na teritoriji opštine Kula. Početak projekta Agrosolar Kula planiran je za april 2022. godine, a realizacija će trajati nešto više od godinu dana.


9. Agro Milovanović Ivanjica hladnjača kapaciteta 1.000 tona zamrznutog voća

Kompanija Agro Milovanović iz Ivanjice u februaru je najavila početak izgradnje hladnjače u minusnom režimu, a plan je da se u njoj voće skladišti na temperaturi od -18 do -20 stepeni. Ukupna površina objekta je oko 770 m2 i sastoji se od dvije komore čiji je ukupan kapacitet 1.000 tona zamrznutog voća. Objekat je prvenstveno namijenjen za skladištenje maline i kupine.


10. Nova zgrada Instituta Biosens Novi Sad

Evropska investiciona banka u januaru je dala saglasnost za početak izgradnje nove zgrade Instituta Biosens u Novom Sadu.

(Foto: Lazar Gugleta / Unsplash)
Kako je i ranije najavljivano, nova zgrada Instituta biće jedinstvena u zemlji, jer će zahvaljujući posebnim antivibracionim karakteristikama objekta omogućiti korišćenje najsavremenije naučne opreme neophodne za razvoj mikro i nano elektronike, senzora i drugih uređaja. Na ovaj način srpski poljoprivrednici na raspolaganju će imati moćno oruđe u svom radu a uz to i zdravije i veće prinose, budući da će nova zgrada olakšati posao naučnicima.



Predstavili smo vam 10 investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Svakako pogledajte kompletnu listu OVDJE.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2021. godinu iz oblasti SPORTA, TELEKOMUNIKACIJA I IT-a, TURIZMA, EKOLOGIJE, KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE, ZDRAVSTVA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.