NavMenu

Za nabavku opreme za autoput 7 mil EUR - U planu i gradnja punkta za zimsko održavanje na Mateševu

Izvor: eKapija Petak, 21.01.2022. 06:44
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Autoputem po svemu sudeći nećemo prije maja, a razlog za novo pomjeranje roka za puštanje piroritetne dionice Smokovac - Mateševo u saobraćaj jeste nedostatak opreme za održavanje autoputa. Kako se može vidjeti u finansijskom planu Monteputa za 2022. godinu, za ovu namjenu biće potrebno oko 7 mil EUR, a preduzeće planira da ova sredstva obezbijedi kreditnim zaduženjem kod Investicono-razvojnog fonda (IRF). Iz kompanije je saopšteno da su postupci javnih nabavki započeti, a jedan broj tendera je u pripremi.

Kako je nakon poslednje sjednice saopšteno iz Vlade, preduzeće Monteput zaduženo je za poslove upravljanja prioritetnom dionicom auzoputa Smokovac Mateševo i tunelom Sozina. U planu rada za 2022. osim upravljanja predviđene su i investicije koje se, kada je riječ o autoputu, odnose na izgradnju punkta za zimsko održavanje na Mateševu, kako bi se obezbijedilo funkcionalno zimsko održavanje autoputa-čišćenje snijega sa dva punkta - postojećeg na Pelevom brijegu i planiranog na Mateševu.

Finansijskim planom, predviđeno je da Monteput obezbijedi sredstva u iznosu od oko 35,08 mil EUR za pokriće poslovnih rashoda. Kada je riječ o nabavci opreme za službe naplate, održavanja, zaštite i spašavanja za autoput predviđeno je da se kompanija zaduži 7 mil EUR kod IRF-a.

U finansijskom planu navedeno je i da će iz prihoda preduzeća biće obezbijeđeno nešto više od 18 mil EUR, a Monteput na kreditna sredstva IRF-a u iznosu od oko 4,5 mil EUR računa i za projekat trajnog napajanja autoputa električnom energijom. Za rekonstrukciju regionalnog puta R-13 Bioče-Mateševo-Kolašin, dionica petlja Mateševo-naselje Mateševo biće obezbijeđeno 5,1 mil EUR iz kapitalng budžeta, dok će iz sredstava dobiti iz prethodnog perioda biti obezbijeđeno 439.220 EUR.

Podsjetimo, iako je prethodno najavljeno da bi prioritetna dionica mogla biti puštena u probni rad sredinom januara, iz Monteputa su rekli da će to ipak biti početkom maja. Izvršni direktor ove kompanije Milan Ljiljanić rekao je za portal RTCG da ranije rukovodstvo kompanije Monteput nije na vrijeme preduzelo aktivnosti na nabavci opreme neophodne za adekvatno održavanje i obezbjeđivanje autoputa.

- Ovdje mislim na opremanje vatrogasne službe i službe zimskog održavanja autoputa. Novo rukovodstvo je za nabavku navedene opreme započeo postupke javnih nabavki, a jedan broj tendera je u pripremi - pojasnio je Ljiljanić.

Monteput je krajem decembra raspisao tender za nabavku nekorišćenih tunelskih vatrogasnih vozila, za šta je opredijeljeno 1,18 mil EUR sa uračunatim PDV-om.

Premijer Zdravko Krivokapić, koji je prilikom obilaska radova u decembru rekao da očekuje da autoput bude spreman do 15. januara, za kašnjenje je takođe okrivio prethodnu upravu Monteputa. Kako je rekao, on je tek nedavno saznao da nema projekta održavanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.