NavMenu

BiH će do 2030. imati oko 3 GW solarnog potencijala - Kompanija eSolar najavljuje velike projekte širom regiona

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.01.2022. 12:50
Komentari
Podeli
(Foto: eSolar)
Imajući u vidu da je kompanija počela da radi prije nekoliko mjeseci, jako smo zadovoljni odzivom na našoj web stranici i društvenim mrežama. Iako mlada kompanija, naš tim stručnjaka i inženjera elektrotehnike i energetike sa višegodišnjim domaćim i međunarodnim iskustvom od 15 godina su doprinjeli da se vrlo brzo pozicioniramo na tržištu obnovljivih izvora energije u BiH, kaže na početku razgovora za eKapiju Goran Valka, izvršni direktor firme eSolar iz Sarajeva.

Dnevno primaju i do 20 poziva zainteresovanih klijenata i investitora, te kroz redovne obilaske na terenu, dolaze u kontakt sa mnogo ljudi, što im donosi, kako kaže, mnogo klijenata. eSolar je do sada otvorio 10 projekata ukupne snage preko pola megavata na teritoriji Bosne i Hercegovine, čija realizacija treba da krene na proljeće.

- Shodno tome, planiramo proširiti naš projektantski tim za najmanje 10 ljudi, kako bi zaista mogli efikasno i kvalitetno implementirati date projekte. Potpisali smo i konzorcijski ugovor s našom partnerskom kompanijom Sendo iz Sarajeva sa kojom planiramo impleementirati velike megavatne projekte, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Albaniji. Kada je riječ o izazovnim projektima, to su zasigurno projekti koje trenutno planiramo za benzinske pumpe širom BiH, no zbog potpisanog ugovora o povjerljivosti, nismo u mogućnosti otkrivati koje su to firme, ali do ljeta će ta informacija biti javno objavljena. Dodao bih još da smo krajem prošle godine potpisali desetak ekskluzivnih ugovora sa našim inostranim partnerima i proizvođačima solarnih modula, invertera, baterija i drugih komponenti kao što su Haitai, Huasun, INVT, EN+, Grosine, Leader, SPABATT, Daxieworld, Uisolar, Kingspowery i dr - ističe Valka.

Firma eSolar je osnovana u novembru prošle godine. Njen tim čine iskusni specijalisti i inženjeri iz oblasti elektrotehnike, energetike, mašinstva i drugo administrativno osoblje.

- Naši primarni ciljevi su prije svega ponuditi tržištu BiH kvalitetne, postojane i energetski održive projekte u sklopu najmodernijih rješenja iz oblasti gradnje fotonaponskih solarnih elektrana za Off-Grid, Hibrid i On-Grid sisteme - pojašnjava Valka.

Primarno su, kako kaže, projektantska kompanija, te se njihove usluge prvenstveno odnose na projektovanje, mjerenje, održavanje i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i Balkana.

- Osim toga, nudimo usluge pružanja energetskog audita, pravnog savjetovanja i ishodovanja svih neophodnih dozvola za sve naše klijente, direktnog osiguranja elektrana, projektovanje i ugradnju konstrukcija i niskogradnju, profesionalno čišćenje i održavanje elektrana i distribucija svih solarnih komponenti kao što su solarni moduli, solarne i klasične punionice za električna vozila, invertori, solarne baterije, baterije za električna vozila, solarna rasvjeta, solarne pumpe i dr.

(Foto: Hans Braxmeier/ Pixabay)
Povrat investicije za pet do sedam godina


Prema riječima našeg sagovornika, u Bosni i Hercegovini se sada dešava enormna ekspanzija u oblasti obnovljivih izvora energije, koja dodatno inspirisana visokim cijenama električne energije i vrtoglavim skokom cijena i drugih energenata stvara fantastične preduslove za građane, da svjesno pređu na obnovljive izvore energije kao što su solarne elektrane i električna vozila.

- Trenutno su najtraženiji Off-Grid sistemi za kuće, vikendice i druge objekte, gdje naši građani žele izvršiti nephodnu elektrifikaciju svojih objekata koji nisu spojeni na mrežu Elektroprivrede, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH. Također, popularni su i On-Grid sistemi od 23kW za prodaju električne energije, koji služe kao svojevrsna mini firma koja Vam donosi konstantne i vrlo unosne prihode na mjesečnoj i godišnjoj razini. Imajući u vidu da vijek trajanja elektrane iznosi i do 30 godina, uz poticajne cijene i period od 12 godina u FBiH i 15 godina u RS-u, stvara se izuzetno dobar preduslov za dodatnu zaradu i prihode. I na kraju, ne smijemo izostaviti vrlo popularne punionice za električna vozila našeg partnera kompanije EN+ - ističe Valka.

Kaže da kasnimo više od 10 godina za Evropom kada je u pitanju gradnja solarnih elektrana.

- Građani moraju znati da se procjenjuje da će Bosna i Hercegovina do 2030. godine imati oko 3 GW isplativog solarnog potencijala. Pretvoreno u novac, radi se o milijardama maraka. Toliko o isplativosti. Međutim, želimo naglasiti da se BiH budi i polako strijemi ka tome da svako domaćinstvo, kao i privatni poduzetnici, već danas razmišljaju o gradnji solarne elektrane, uz pomoć koje bi snizili troškove električne energije i do 100%, uz povrat investicije od pet do sedam godina.

Ako se klijent odluči graditi solarnu elektranu, eSolar uz pomoć pravnog tima preuzima kompletnu realizaciju oko ishodovanja svih neophodnih dozvola, te omogućavaju svakome da dobije elektranu na principu "Ključ u ruke".

(Foto: roibu/shutterstock.com)
- To bi ukratko značilo da ne postoji bilo kakva bojazan i izazov za klijenta/investitora, jer iskusan tim stoji svakom zainteresiranom klijentu na raspolaganju da ga uspješno sprovede kroz sve procese koji se tiču gradnje jedne solarne elektrane. Zaista je nezahvalno očekivati ili tražiti da građani na visokom nivou poznaju zakonske okvire, kao i sistem gradnje solarne elektrane, ali postoje i oni investitori koji posjeduju adekvatna znanja. Dešava se da nas ljudi iznenade svojim predznanjem, što je za svaku iskrenu pohvalu.


Smatra da će se desiti eksponencijalni "boom" kada je u pitanju solarna energija. Već danas, kaže Valka, građani mogu dobiti novac od finansijskih institucija za povratom i do 20% za energetski efikasna ulaganja. Takođe, međunarodne organizacije poput UNDP-a su ključne u finansiranju ovakvih i sličnih projekata.

- Nudimo mogućnosti pripreme i predavanja projekata za bespovratne grantove za svakoga ko iskaže želju i javi nam se. Ne smijemo zaboraviti da ova vrsta potpore ide i do 200.000 KM, što se ne smije zanemariti. Kada je riječ o budućnosti, svakako će glavni trendovi biti realizacija solarne elektrane za svako domaćinstvo, kupovina električnih vozila, prozjumeri (prosumer), te jedan opći prelazak na obnovljive izvore energije.

Mora biti podrške države

Na naše pitanje šta bi predložili vlastima kako bi se ubrzao prelazak na OIE Valka ističe:

- Naše preporuke su prije svega zakonodavnog karaktera, gdje apelujemo na sve općinske, kantonalne, federalne i državne vlasti da olakšaju bržu i jednostavniju proceduru za građenje i ishodovanje dozvola, te da povećaju poticaje i subvencije za gradnju solarne elektrane, kupovinu električnog vozila i kupovinu solarne i klasične AC/DC punionice, kao što to čine države u susjedstvu sa subvencijama i do 40%. Država mora prepoznati značaj obnovljivih izvora energije i pružiti potporu, jer bez takve potpore, obični građanin zaista nema baš velike šanse da se prilagodi svjetskim trendovima koje sada nameće Europska unija.

Njima, kao kompaniji, će u narednom periodu fokus biti na zapošljavaju što više mladih i perspektivnih ljudi, najviše sa biroa, kako bi im omogućili sticanje prakse i neophodnog iskustva u brzorastućoj branši obnovljivih izvora energije, kao i oblasti projektovanja.

- Nastavit ćemo da razvijamo projekte energetske efikasnosti, te ćemo nastojati da ponudimo najkvalitetnija rješenja, a da pri tom budemo što više tržišno zastupljeni na svakom dijelu Bosne i Hercegovine. Uz to planiramo da se uz pomoć zagovaračkih metoda dodatno angažiramo prema donosiocima odluka kada su u pitanju zakoni o obnovljivim izvorima energije. I na kraju, želimo postati prepoznatljiv lider na tržištu, uz pomoć najsavremenijih tehnologija u oblasti solarne energije, te ostvariti kontakt sa svim kompanijama u BiH - zaključio je Valka.

Teodora Brnjoš
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.