NavMenu

Brodarske kompanije uplatile 4,5 mil USD Eksim banci

Izvor: Pobjeda Četvrtak, 20.01.2022. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Chris Pagan)
Barska i Crnogorska plovidba uplatile su juče iz sopstvenih sredstava rate kredita od ukupno 4,5 mil USD kineskoj Eksim banci. Crnogorske brodarske kompanije posljednjih godina nijesu mogle samostalno da vraćaju kredite uzete za kupovinu četiri broda, zbog čega im je bila neophodna pomoć države. Pa je i lani Vlada iz budžeta morala da isplati Kinezima dvije godišnje rate od ukupno 9,3 mil USD.

- Barska plovidba je iz sopstvenih sredstava juče platila ratu od 1,91 mil USD, koja dospijeva 21. januara - navodi se u saopštenju Barske plovidbe.

Iz Crnogorske plovidbe su juče Pobjedi kazali da su i oni platili Kinezima ratu kredita od 2,62 mil USD.

Iz barske kompanije su objasnili da su iznajmili i drugi brod Budva na period od 10 do 12 mjeseci, koji će važiti od 1. februara 2022. Novi unajmitelj je brodarska kompanija Norden iz Danske, koja je prethodno unajmila i brod Bar ove kompanije.

- Visina dogovorenog dnevnog najma za brod Budva je skoro ista kao i za brod Bar (manja za oko četiri odsto) i pored činjenice da su najamnine na svjetskom pomorskom tržištu, u proteklih nekoliko sedmica, pale za oko 30% u odnosu na berzanske iznose iz decembra prošle godine kada je zaključen brod Bar sa istom kompanijom na isti vremenski period - navodi se u saopštenju Barske plovidbe.

Tvrde da je to potvrda kvalitetno dogovorenog budućeg komercijalnog angažovanja njihovih brodova i očekuju da će uspjeti prihodovati dovoljno ne samo za izmirenje predstojećih obaveza, već i za vraćanje ranijih dugova državnom budžetu iz kojeg su do sada otplaćivane rate kredita kineskoj Eksim banci, uzetog za kupovinu ova dva broda.

Juče se povodom uplata rata kredita na Tviteru oglasio i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić koji je saopštio da su Crnogorska i Barska plovidba, nakon godina poslovanja sa gubitkom, konačno zaplovile ka mirnoj luci.

- Po prvi put ove kompanije same ispunjavaju svoje kreditne obaveze, štaviše, vraćaju prethodne dugove - naveo je Bojanić.

On je čestitao novim upravama brodarskih kompanija, kao i timu Ministarstva kapitalnih investicija.

Zahvaljujući rastu cijena pomorskog prevoza na svjetskom tržištu, crnogorske brodarske kompanije zaključile su znatno povoljnije ugovore o vremenskom najmu brodova Bar, Budva, 21. maj i Kotor.

To je doprinijelo da postignu bolji poslovni rezultat i same obezbijede sredstva za ratu kredita, koja stiže na naplatu. U brodarskim kompanijama očekuju da će sopstvenim sredstvima isplatiti i rate koje dospijevaju u julu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.