NavMenu

Monteput će upravljati autoputem i tunelom Sozina - U planu i značajne investicije, finansije projektovane na 35,08 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.01.2022. 08:57
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Planom rada preduzeća Monteput za ovu godinu predviđeni su poslovi upravljanja prioritetnom dionicom autoputa Smokovac-Mateševo, ali i upravljanje tunelom Sozina, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice Vlade na kojoj je data saglasnost na predlog plana rada i finansijskog plana Monte puta za 2022. godinu. Osim upravljanja, Monteput planira i određena investiciona ulaganja, a kako se može vidjeti u objavljenom dokumentu, finansijskim planom predviđeno je da Monteput za realizaciju projekata obezbijedi oko 35,08 mil EUR.

Kada je riječ o autoputu Bar - Boljare, ovi poslovi podrazumijevaju upravljanje sistemom za detekciju incidenata, protivpožarnom opremom, ventilacijom, video nadzorom, promjenljivom saobraćajnom signalizacijom i ostalom opremom.

- Predviđen je i monitoring saobraćaja koji je objedinjen u upravljačkom sistemu, održavanje autoputa, u cilju bezbjednog i nesmetanog odvijanja saobraćaja, organizovanje naplate putarine sa održavanjem opreme i softvera za naplatu putarine - navodi se u predlogu plana.

Takođe, planom su predviđeni i poslovni na organizaciji održavanja tunela Sozina i prilaznih saobraćajnica.

- U cilju održavanja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, Smokovac-Mateševo i tunela Sozina sa pristupnim saobraćajnicama, u skladu sa zadatim evropskim standardima, planirano je redovno održavanje objekata, opreme i sredstava rada, kao i određena investiciona ulaganja koja će doprinijeti poboljšanju uslova eksploatacije navedenih objekata - naveli su iz Monteputa.

U dijelu investicionih ulaganja za potrebe autoputa Bar-Boljare, planirana je izgradnja punkta za zimsko održavanje na Mateševu, kako bi se obezbijedilo funkcionalno zimsko održavanje autoputa-čišćenje snijega, sa dva punkta, postojećeg na Pelevom brijegu i planiranog na Mateševu.

Kada je riječ o Sozini, u cilju bolje informisanosti samih korisnika tunela planirano je postavljanje informativnog panela sa promjenljivim tekstom na nadstrešnici naplatnih rampi.

- Planira se i zamjena dotrajalih saobraćajnih znakova sa radarom na prilazu naplatnim rampama sa znakovima novije tehnologije. Takođe, u 2022. godini je predviđena izgradnja infrastrukture za instalaciju video nadzora na prilaznim saobraćajnicama tunela Sozina - stoji u dokumentu.

U skladu sa Zaključkom Vlade, Monteputu je dodijeljena i nadležnost rekonstrukcije regionalnog puta R-13, Bioče-Mateševo-Kolašin (od petlje Mateševo do naselja Mateševo), u dužini od 1,4 km, koji predstavlja vezu između autoputa i saobraćajnice Kolašin-Mateševo.

- Takođe, na osnovu dodijeljene nadležnosti, Monteput će u 2022. godini, iz prihoda preduzeća, sprovesti tendersku proceduru i izbor projektanta za izradu varijantnih alternativnih rješenja za potrebe Prostornog plana Crne Gore, na potezu prelaska Bokokotorskog zaliva i obilaznice Petrovac - navedeno je u planu.

U prvoj polovini ove godine planiran je i završetak radova na trajnom napajanju električnom energijom prioritetne dionice autoputa, Smokovac-Mateševo, na sekcijama I i III i primopredaja objekata u skladu sa potpisanim ugovorima sa krajnjim korisnicima - CEDIS i CGES.

- U 2022. godini, Monteput će, u saradnji sa nadležnim Ministarstvom, donijeti srednjoročni i godišnji program izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite autoputeva, brzih saobraćajnica i djelova državnog puta i putnih građevinskih objekata. Planirano je da Monteput nastavi sa aktivnostima iz oblasti pružanja usluga nadzora i revizije, u skladu sa nadležnostima i eventualno ugovorenim poslovima - navode se između ostalog u planu rada za 2022. godinu.

Finanijski plan

Finansijskim planom, planirano je da Monteput obezbijedi sredstva u iznosu od oko 35,08 mil EUR za pokriće poslovnih rashoda.

Kako je navedeno, iz prihoda preduzeća biće obezbijeđeno nešto više od 18 mil EUR, a ovdje su uračunati prihodi od naknada-putarina za tunel Sozina i prilazne saobraćajnice, putarina za upotrebu autoputa Bar-Boljare, odnosno prioritetne dionice Smokovac-Mateševo, zatim prihodi od prodaje elektoroenergetske infrastukture za potrebe napajanja električnom energijom autoputa po ugovorima sa CEDIS i CGES. Uračunati su i prihoda od izdavanja reklamnih panoa - bilborda, zatim ostalih prihoda (prihodi od zakupa, refunadacija bolovanja i dr.), kao i prihodi od pružanja usluga nadzora i revizije tehničke dokumentacije.

U finansijskom planu Monteput računa i na kreditna sredstva Investiciono-razvojnog fona (IRF) u iznosu od oko 4,5 mil EUR, a za za projekat trajnog napajanja električnom energijom. Za rekonstrukciju regionalnog puta R-13 Bioče-Mateševo-Kolašin, dionica petlja Mateševo-naselje Mateševo biće obezbijeđeno 5,1 mil EUR iz kapitalng budžeta.

- Za nabavku opreme za službe naplate, održavanja i zaštite i spašavanja za autoput Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo planirano je kreditno zaduženje kod IRF-a u iznosu od 7 mil EUR, dok će iz sredstava dobiti iz prethodnog perioda biti obezbijeđeno 439.220 EUR - navodi se u finanijskom planu.

U dokumentu je navedeno da je plan rada finansijski održiv, tako da planirani prihodi omogućavaju pouzdano i redovno finansiranje programskih obaveza.

- Model, uslovi i troškovi finansiranja Plana su precizno definisani Finansijskim planom za 2022. godinu kojim su utvrđeni izvori finasiranja, struktura prihoda i rashodi poslovanja, vodeći računa o efikasnom korišćenju svih resursa, očuvanju likvidnosti i planiranju pozitivnog poslovnog rezultata u 2022. godini u iznosu 95.652 eura - objašnjeno je.

Vlada je na poslednjoj sjednici dala saglasnost i na izvještaj o realizaciji finansijskog plana za 2021. godinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.