NavMenu

Uskoro bi mogla da bude prekinuta zabrana direktnih letova između Rusije i Crne Gore

Izvor: Vijesti Srijeda, 19.01.2022. 11:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Hans Braxmeier)Ilustracija
Zahvaljujući saradnji Tivta sa rukim gradom Omskom, uskoro bi mogla da bude prekinuta zabrana direktnih avioletova između Rusije i Crne Gore koja traje već više od dvije godine.

Na ljeto se naime, očekuje uspostavljanje direktne avio linije između Tivta i Omska koja bi u početku funkcionisala kao čarter, a kasnije kao redovna linija, što bi izuzetno puno značilo za dalji razvoje ekonomske i svake druge saradnje Boke Kotorske i Omske oblasti (regiona jugozapadnog Sibira).

To je novinarima na pres konferenciji kazao predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović koji se vratio iz petodnevne zvanične posjete Omsku tokom koje je sa novim gradonačelnikom tog ruskog grada Sergejem Šelestom, potpisao i zvaničan Sporazum o saradnji dvaju gradova.

Po riječima Komnenovića, mogućnosti za posebno privrednu saradnju Boke Kotorske i Omske oblasti su izuzetno velike, pogotovo u domenu turizma, zdravstva, trgovine i školstva.

- Uspostavljanje direktne avio-linije preduslov je za ostvarivanje brojnih drugih projekata međusobne saradnje o kojima smo razgovarali sa čelnicima grada Omska i zamjenikom guvernatora Omske oblasti Olegom Zarembom koji je već boravio u Tivtu i Crnoj Gori i koji je oduševljen onim što je u Boki vidio i doživio. Bez obzira što je na snazi zvanična zabrana ruskih vlasti za obavljanje direktnih avioletova između dviju država zbog sankcija koje je Crna Gora uvela Rusiji, vlasti u Moskvi su kako nam je rečeno, spremne da dozvole uspostavljanje avio linije Omsk-Tivat kao izraza i inicijative potekle iz bilateralne saradnje gradova i regiona iz dviju država, tako da smo optimisti da će ta linija krenuti već na ljeto - kazao je Komnenović dodajući da će linija biti subvencionisana od strane gradskih i vlasti Omske oblasti pa bi karta u jednom pravcu trebala da košta oko 50 eura.

- Ne treba ni pominjati što bi to značilo za naš turizam s obzirom da samo grad Omsk ima oko 1,2 miliona stanovnika i da je za žitelje Sibira vrlo privlačna mogućnost da nakon četiri sata leta, direktno dođu na aerodrom u Tivtu u blizini hotela i rizorta na za njih uvijek toplom Mediteranu - kazao je Komnenović dodajući da partneri iz Omska već traže zainteresovanu rusku aviokompaniju koja bi saobraćala na toj liniji.

Komnenović je kazao da se on i njegovi domaćini prilikom boravka u Rusiji i razgovora u Omsku "nisu bavili visokom međudržavnom politikom, već razvojem regionalne saradnje" i da su tim razgovorima bili prisutni predstavnici ruskog i crnogorskog ministarstva vanskih poslova što daje za naslutiti da bi vlasti u Moskvi dale "zeleno svjetlo" za makar i djelimičnu obnovu avioletova sa Crnom Gorom kroz bilateralno dogovorenu liniju Omsk-Tivat.

Komnenović je kazao da većina žitelja Omska ima dobar standard jer je oslonac ekonomije tog grada vrlo razvijena vojna idustrija, kao i petrohimijska industrija, te da oni vole da putuju i da vole da dolaze i u Crnnu Goru u koju su protekle dvije godine stizale značajno skupljim i neefikasnijim "zaobilaznim kanalima" - indirektno preko Beograda, Istanbula, Tirane ili Dubrovnika, a sada i dolazili direktnim avioletovima.

- Uspostavljanje ove linije je preduslov i za druge načelno dogovorene vidove saradnje sa Omskom i Omskom oblasti jer oni tamo imaju izuzetno refenentan centar za liječenje onkoloških bolesti koji koriste i mnogi pacijenti sa Zapada. Ideja je da se ti pacijenti nakon intervencija i liječenja na klinici u Omsku, šalju na rehabilitaciju u Boku, u Centar Igalo. Rusi su spremni da uspostavimo i saradnju na polju školovanja kadrova za ugostiteljstvo i turizam, a posebno ih zanima da preko Tivta uđu na tržište Crne Gorte kada su u pitanju petrohemijski proizvodi i naftni derivati. Sa tom svojom ponudom kada su u pitanju petrohemijski proizvodi namijenjeni nautičkoj industriji, oni će prvenstveno upoznati menadžment Porto Montenegra koji je takođe veoma zainteresovan za uspostavljanje ove kooperacije - kazao je Komnenović.

On nije krio zadovoljstvo prijemom koji je imao u Omsku i svime što je tamo vidio dodajući da su mogućnosti za saradnju Boke i Omske oblasti velike na mnogim poljima, uključujući tu i kulturu i sport. Tako je već načelno dogovoreno da se uspostavi saradnja trostrukog svjetskog šampiona u MMA borbama Aleksnadra Šlemenka i njegovog kluba Šturm sa MMA klubom iz Tivta, kao i da tivatski jedriličari iz JK Delfin sarađuju sa poznatim ruskim nautičarem Sergejom Ščerbakovim, koji je svojom jedrilicom oplovio planetu.

- Za uspostavljanje ovako dobrih i vrlo prosperitetnih odnosa sa Omskom oblasti najzaslužniji je jedan naš čovjek - Vladimir Pajić čiji je otac rodom iz Pipera, a majka Ruskinja i koji već dugo žvi i radi u Omsku. On ima i turističku agenciju u Budvi i uložio je zaista puno napora da uspostavi sadržajnije i plodnije bilateralne odnose lokalnih i regionalnih vlasti Rusije i Crne Gore, na obostranu korist - zaključio je gradonačelnik Tivta.

Na ljeto i letovi iz Rumunije

Komnenović je kazao da će narednog ljeta biti uspostavljeni i novi direktni avio-letovi između Tivta i Rumunije.

- Riječ je o linijama Krajova-Tivat i Arad-Tivat koji bi se održavali tokom ljetnje sezone. O tome će više riječi biti u petak kada u Tivat dolazi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski, članovi Borda direktora te kompanije i njihovi poslovni partneri iz Rumunije - istakao je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.