NavMenu

Predsjednica PKCG Nina Drakić upozorava na nelikvidnost - Spora naplata potraživanja koči privredu

Izvor: Pobjeda Srijeda, 19.01.2022. 09:51
Komentari
Podeli
Nina Drakić (Foto: Gov.me/S.Matić)Nina Drakić
Spora naplata potraživanja, odnosno nelikvidnost najveća je barijera u poslovanju, saopštila je u intervjuu Pobjedi predsjednica Privredne komore Nina Drakić i dodala da o obimu ovog problema svjedoči podatak da je dug blokiranih firmi u četvrtom kvartalu prošle godine porastao 38,4% u odnosu na prvi.

- Doprinosi na zarade su doskoro bili najviši u regionu, ali očekujemo da program Evropa sad donese smanjenje troškova - kazala je Drakić i naglasila da neformalna ekonomija negativno utiče na poslovno okruženje, pa treba uložiti dodatne napore u pravcu njenog suzbijanja.

Istakla je da sveobuhvatnu reformu, uz maksimalno uključivanje privrede, zahtijeva neusklađenost ponude i tražnje na tržištu rada, odnosno deficit kadrova u turizmu, građevinarstvu, ICT, poljoprivredi i saobraćaju. Smatra da pristup finansijama za mikro, mala i srednja preduzeća predstavlja ograničenje poslovanja duži period, pa je za očekivati da će se formiranjem kreditno-garantnog fonda doprinijeti prevazilaženju ovog izazova.

Na pitanje koje nove propise treba usvojiti da se privrednicima olakša poslovanje, Drakić kaže da je to prije svega Zakon o radu.

- Ovaj zakon mijenjan je više puta, a još je daleko od onoga što je potrebno privredi. Poslodavci ne traže prava nauštrb zaposlenih, već kompromis koji će biti dobar za sve. Drugi važan sistemski zakon koji, iako dugo pisan i ne tako davno usvojen, treba unaprijediti je Zakon o privrednim društvima. Uprkos tome što je u najvećoj mjeri harmonizovan sa pravnom tekovinom, u praksi je pokazao niz ograničenja, prije svega nedovoljne normiranosti u dijelu društava sa ograničenom odgovornošću, ali i registracije, te načina funkcionisanja CRPS - rekla je Drakić za Pobjedu.

Govoreći o pomoći koju je država pružila privrednicima tokom prošle godine, predsjednica PKCG rekla je da su paketi mjera podrške bili u granicama mogućeg u datim okolnostima.

- Pomogli su da se ublaži negativan uticaj pandemije na kompanije i građane. Rezultati istraživanja PKCG iz novembra 2021. pokazuju da je podrškom Vlade u prevazilaženju problema nastalih kao posljedica pandemije zadovoljno 27% privrednih subjekata, 34% nije, dok 39% nema jasan stav - navodi.

Kada je riječ o saradnji sa Vladom, Drakić je navela da je suština institucionalne saradnje Vlade i PKCG ogleda se u kreiranju i njegovanju kvalitetnog poslovnog ambijenta, koji je preduslov jačanju konkurentnosti domaćih preduzeća.

- PKCG je, objedinjavajući interese privrede u novonastalim okolnostima, imala aktivnu ulogu u kreiranju mjera podrške i stvaranju povoljnih uslova za poslovanje. Vodili smo računa da ka izvršnoj vlasti proslijedimo zahtjeve koji su u datom trenutku bili realna potreba ekonomije, uzimajući u obzir održivost javnih finansija. Očekujem da nastavimo rad na formiranju podsticajnijeg regulatornog okvira koji će unaprijediti predvidljivost i sigurnost poslovanja, povećati profitabilnost i zaposlenost. Strukturne reforme ključne su za oporavak i makroekonomsku stabilizaciju, stoga moraju biti u fokusu definisanja budućih politika - navela je Drakić.

U cilju adekvatnog odgovora na kovid krizu i snažnijeg oporavka, dodaje, u narednom periodu treba nastaviti u pravcu restrukturiranja privrede, primjene zelenih poslovnih rješenja, kao i daljem razvoju infrastrukture (saobraćajne, digitalne i dr.) koja podržava privredni rast.

- Dodatno, potrebno je snažiti djelatnosti koje mogu dati najbrže rezultate sa stanovišta povećanja domaće proizvodnje i rasta konkurentnosti, kao što su informacione tehnologije, poljoprivreda i ribarstvo, prerađivačka industrija, energetika i turizam. Intenzivnom saradnjom i zajedničkim djelovanjem Vlade i privrede, našu ekonomiju možemo učiniti snažnijom i spremnom za šira tržišta - ističe.

Govoreći o prognozama za ovu godinu, Drakić navodi da je, imajući u vidu visoke stope rasta BDP-a u drugom i trećem kvartalu 2021. (19 i 25,8 odsto respektivno), Ministarstvo finansija prognoziralo je rast od 13,4 odsto BDP-a na nivou godine.

- Da se očekuje snažan oporavak privrednih aktivnosti, pokazuju projekcije međunarodnih institucija, kao i Centralne banke, koje predviđaju da ćemo imati u 2021. najveću stopu rasta u regionu. U skladu s tim su i očekivanja za ovu godinu, koje je PKCG dobila kroz novembarsko istraživanje. Skoro tri četvrtine učesnika u anketi očekuje dalje poboljšanje ekonomske situacije, a lošiju očekuje svega devet odsto ispitanika. Nešto više od 71% očekuje rast prihoda, a 21% isti nivo kao u 2021. godini. Kada je riječ o zaposlenosti, drugo preduzeće očekuje rast broja zaposlenih, a pad svega sedam odsto - rekla je predsjednica PKCG.

Dodaje da je domaća ekonomija zavisna od međunarodnih kretanja, posebno u ključnom sektoru turizma, te ovaj faktor ostaje dominantan u ukupnom kretanju privrede.

- Ipak, i pored evidentnog oporavka ekonomske aktivnosti, važno je napomenuti da se poslovanje još odvija u uslovima zdravstvene krize. To sa sobom povlači nepredvidljivost koja uslovljava konzervativniji pristup kada je riječ o poslovnim i investicionim planovima za ovu godinu. Pored toga, rizici koji mogu uticati na ekonomska kretanja u Crnoj Gori su strukturna nezaposlenost, inflacija (uvezena i domaća), nepovoljna platežna struktura turista, smanjen priliv stranih direktnih investicija - zaključuje Drakić u intervjuu za Pobjedu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.