NavMenu

Instalacija 5G mreže u SAD djelimično odložena zbog prijetnje katastrofalnom avio-krizom

Izvor: Tanjug Srijeda, 19.01.2022. 08:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanije AT&T i Verizon odložiće aktiviranje nove internet usluge blizu nekih aerodroma, pošto su najveće američke avio-kompanije izrazile zabrinutost da bi usluga poremetila rad uređaja na avionima, što bi dovelo do velikog otkazivanja letova.

Odluka je objavljena pošto je administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena pokušala da posreduje u postizanju dogovora između telekomunikacionih kompanija i aviokompanija povodom uvođenja nove 5G usluge, koja je u srijedu trebalo da počne u SAD.

Aviokompanije žele da se spriječi korišćenje nove usluge na oko 3,2 kilometara oko aerodromskih pista.

Kompanija AT&T je saopštila da će odložiti uključivanje novih telekomukacionih tornjeva blizu pista na nekim aerodromima, i da pokušava da riješi spor u saradnji sa federlanim regulatorima.

Potom je Verizon naveo da će pokrenuti nove elemente svoje 5G mreže, ali je kompanija dodala da je dobrovoljno odlučila da ograniči svoju 5G mrežu oko aerodroma.

Verizon je okrivio kompanije i Federalnu upravu za avijaciju (FAA) navodeći da nisu uspeli da reše pitanje "5G navigacije oko aerodroma", iako novi 5G sistem funkcioniše u više od 40 zemalja.

Aktiviranje nove 5G usluge, planirano za početak decembra, odloženo je već dva puta.

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avio-prevoznika uputili su pismo na adrese više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za bezbjednost letova od srijede, kada je kompanije AT&T i Verizon trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže.

Oni su u pismu upozorili da avijaciji preti "katastrofalna" kriza, jer bi nova C-Band 5G usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, da izazove "haos" na letovima u SAD i da bi "desetine hiljada Amerikanaca mogli da ostanu zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu".

- Osim ako naše glavne vazdušne luke ne budu raščišćene za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena - napisali su izvršni direktori Ameriken erlajnsa, Delta erllajnsa, Junajted erlajnsa, Sautvest erlajnsa i drugih kompanija u pismu, preneo je Rojters.

FAA je upozorila da bi potencijalno miješanje frekvenci moglo da utiče na osjetljive instrumente u avionu i da znatno ometu letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

AT&T i Verizon, međutim, tvrde da njihova tehnologija i oprema ne remete elektroniku aviona i da se bezbjedno koriste u brojnim drugim zemljama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.