NavMenu

Inflacija u decembru 0,3%, godišnja stopa 4,6%

Izvor: eKapija Utorak, 18.01.2022. 15:59
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Bru-nO)
Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru prošle godine porasle su u prosjeku za 0,3% u odnosu na novembar, pokazuju podaci Monstata.

Kako je saopšteno, u odnosu na isti mjesec 2020. godine potrošačke cijene u prosjeku su bile više za 4,6%.

- Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena mlijeka, sira, jaja, povrća, hljeba i žitarica, čvrstih goriva, mesa, usluga vazdušnog prevoza putnika, ribe i morskih plodova - naveli su iz Monstata.

Potrošačke cijene su u periodu od januara do decembar 2021, u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije bile više za 2,4%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje u decembru u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast cijena u grupama hrana i bezalkoholna pića 1,4%, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,7%, hoteli i restorani 0,6%, te alkoholna pića i duvan 0,1%.

Pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 1,8%, prevoz -1,6%, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,6%, te ostala dobra i usluge 0,2%.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.