Izvor: Dan | Utorak, 18.01.2022.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Toplifikacija Berana čeka bolje dane - Drva i dalje najkorišćeniji oblik grijanja

(Foto: YouTube/screenshot)
Iako se u strateškom planu razvoja opštine Berane za period od 2012. do 2017. godine našao i projekat toplifikacije grada zasnovan na iskorištavanju obnovljivih izvora energije, od te investicije nema ništa ni do današnjih dana. U pomenutom dokumentu naznačeno je da je rok za završetak projekta toplifikacije 2015. godina i da je lokalna uprava u tom pravcu započela određene aktivnosti koje se tiču izrade projektne dokumentacije.

No, i pored toga većina Beranaca, kao i prethodnih, i ove zime uglavnom koristi drva za zagrijavanje svojih prostorija, uz konstataciju da je centralno grijanje u gradu na Limu još uvijek misaona imenica. Iz lokalne uprave navode da se pitanje toplifikacije grada, s obzirom na to da se radi o skupom projektu, mora realno posmatrati i pokušati da se kroz jednu dugoročniju priču riješi na pravi način. Naglasili su da to znači da se, pored obezbjeđivanja neophodnih sredstava, mora doći do kvalitetnog projekta koji će vremenom postati isplativ.

- Razumijemo očekivanja građana, ali projekat toplifikacije grada zahtijeva ozbiljne pripreme i obezbjeđivanje značajnih sredstva. Pokazalo da je prethodna lokalna vlast, pod vođstvom DPS-a, olako ušla u ovu priču i da je neozbiljnim pristupom prosto upropastila pokušaje određenih evropskih stučnjaka da ovaj projekat upodobe našim prilikama. Iskreno se nadamo da će u nekom narednom periodu toplifikacija postati realna priča za naš grad - saopštili su iz lokalne uprave.

Još 2010. godine lokalno rukovodstvo, kada je vlast u Beranama vršila koalicija DPS–SDP, obećalo je građanima da će gradska zona ubrzo dobiti centralno grijanje i da će nakon toga toplifikacija zahvatiti čitavo područje od Beransela do Vinicke. U tom pravcu inicirana je i izrada fizibiliti studije koja se odnosi na toplifikaciju grada i mehanički, biološki i termički tretman otpada. Ugovor o dodjeli donatorskih sredstava za izradu pomenute studije 2010. godine potpisali su tadašnji predsjednik Opštine Vuka Golubović i direktor Centra za međunarodnu razvojnu saradnju Republike Slovenije Gašpar Jež.

U tom ugovoru precizirano je da se izvođač obavezuje da u roku od devet mjeseci završi izradu pomenute studije, te da je Opština Berane, kao naručilac posla, dužna da u roku od 30 dana nakon izrade studije i ispostavljenog računa izvođačima plati 100.000 eura. Istaknuto je da realizacija ovih projekata iziskuje izdvajanja od preko 40 miliona eura, koja se dobrim dijelom mogu obezbijediti preko Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

Cijela ova priča završila se samo na obećanjima. Umjesto bilo kakve realizacije zamišljenog i obećanog, u međuvremenu preduzeće Bioinvest utužilo je Opštinu Berane tražeći naplatu duga od 100.000 eura na ime izrade studije izvodljviosti.

Iz lokalne uprave su cijelo vrijeme tvrdili da je tužba potpuno neosnovana i da je utvrđeno da u posjedu Opštine Berane nema pomenute studije, kao ni ostalih pratećih dokumenata. Međutim, nakon brojnih ročišta Vrhovni sud je prošle godine presudio da Opština Berane plati naznačeni dug koji je sa kamatama i sudskim troškovima dostigao iznos od 150.000 eura.

Iz DPS-a obećavali i toplu vodu tokom cijele godine

Iz koalicije Zdravo Berane tvrde da je za vrijeme vladavine DPS-a isticano da će građani uz toplifikaciju dobiti i toplu vodu.

– "Eksperti" iz redova DPS-a su isticali da je predviđeno da osim parnog grijanja u zimskom periodu domaćinstva imaju toplu vodu tokom čitave godine, stim što bi toplana tokom ljeta proizvodila električnu energiju. Navodili su da bi kao gorivo koristila biomasu, otpad i otpadno drvo, čime bi se, osim energetskih ušteda, doprinijelo i očuvanju životne sredine. Naglašavali su da će sanitarna deponija i reciklažni centar biti od velike koristi kao sirovinska baza za rad buduće toplane. No, vrijeme za nama pokazalo je da se radilo o čistim obmanama - naveli su iz koalicije "Zdravo Berane".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE