NavMenu

Luksuzna naselja i stambeno-poslovni objekti niču širom Crne Gore - Retrospektiva 2021, investicije u oblasti nekretnina

Izvor: eKapija Utorak, 18.01.2022. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: Studio A12 project, Porto Montenegro, ING Invest, Studio Project)
Iako je tokom prošle godine na crnogorskom tržištu nekretnina zabilježen rast interesovanja i prodaje u odnosu na 2020, možemo reći i da je u isto vrijeme značajno smanjeno interesovanje investitora za gradnju novih objekata. Naime, prema podacima Monstata za prvih šest mjeseci 2021. godine izdato je 99 građevinskih dozvola i prijava radova, kojima je predviđeno građenje svega 324 stambene jedinice - kuća i stanova. To je, navode, najmanja količina u posljednjih deset godina.

Godinu za nama obilježilo je i poskupljenje stanova, pa je prosječna cijena kvadratnog metra u novogradnji u trećem kvartalu iznosila 1.194 EUR i bila je veća za 36,3% u odnosu na isti period 2020. Najskuplji kvadrati i dalje su na primorju, a najjeftiniji u središnjem dijelu zemlje. Ono što je bilo primijetno u ovom periodu, jeste i značajno poskupljenje stanova na sjeveru. Dok je u drugom kvartalu cijena kvadrata u ovom regionu bila 958 EUR, u trećem je porasla na čak 1250 EUR.

Po svemu sudeći, ovaj trend poskupljenja na sjeveru naročito je prisutan u Kolašinu, gdje su, kako je navedeno, investicije podigle cijene stanova i do 60%. Očekuje se da će naredne dvije godine kvadrat koštati i 2.000 EUR, a predstavnici sektora nekretnina ukazali su i na rast potražnje za malim placevima. Kvadrati su poskpjeli i u Podgorici, i to u prosjeku oko 15% za godinu dana.

Investitori i predstavnici građevinske industrije ukazuju da je do poremećaja sa cijenama stanova došlo zbog drastičnog poskupljenja građevinskog materijala i radne snage, što će diktirati uslove na tržištu i u narednom periodu. Ukazuju i da će situacija biti turbulentna sve dok se ne reguliše zakon o prometu i trgovini nekretninama.

Ukoliko se osvrnemo listu investicija o kojima je eKapija pisala prošle godine, djeluje da na tržištu nekretnina krize gotovo da nema. Treba napomenuti da su to mahom tek najavljeni projekti, u svojoj početnoj fazi realizacije. Ipak, njihovim završetkom, dobićemo nove, atratktivne objekte širom zemlje.

Možemo primijetiti da je, osim gradnje stambeno-poslovnih objekata, u Crnoj Gori godinama unazad sve prisutniji trend gradnje apartmanskih kompleksa i naselja, u kojima je dio smještajnih kapaciteta namijenjen turizmu, odnosno izdavanju, a dio prodaji.

Izdvajamo 10 priča koje su privukle najviše pažnje kada je riječ o nekretninama.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio A12 project/Idejno rješenje/Printscreen)

1. Monte Pine Žabljak

Iza projekta Monte Pine na Žabljaku stoji podgorička kompanija Capital Construction koja na tri parcele planira gradnju kuća za stanovanje i iznajmljivanje. Prema iedjnom rješenju, planirana je gradnja šest stambenih jedinica u obliku kuća, kao i dvojnog objekta sa dvije lamele.

Predviđeno je da u dvojnom budu manji stanovi - studio apartmani, dok se u zasebnim kućama predviđaju veće dvosobne jedinice. Svi stanovi će imati dnevne boravke i spavaće zone. Namjena ovih objekata pored stanovanja može biti i turizam, odnosno izdavanje turistima.

(Foto: Porto Montenegro)

2. Boka Place i Ozana biznis klub - Porto Montenegro

U okviru luksuznog rizorta Porto Monetnegro u Tivtu gradi se novo naselje Boka Place. Prostiraće se na oko 75.000 m2, imaće 240 hotelskih i oko 60 rezidencijalnih jedinica, sa brojnim maloprodajnim šoping objektima i javnim površinama. Predviđena vrijednost investicije premašuje 100 mil EUR.

Plan investitora je da izgradnju prve faze naselja Boka Place završi u drugom kvartalu 2023. godine. Završetak druge, odnosno posljednje faze izgradnje predviđen za kraj 2023. godine. U okviru kompleksa biće otvoren i prvi SIRO hotel na svijetu.

Luksuzna marina Porto Montenegro od prošle godine po prvi put iznajmljuje luksuzne poslovne prostore prema poslovnim potrebama klijenta, u okviru Ozana Biznis kluba. Poslovni prstori uključuju i parking mjesta, kao i moderne zajedničke prostorije (dnevni boravak, terasa, sala za sastanke) opremljene po najvišim standardima kako bi zadovoljile poslovne potrebe klijenata, sa pogledom na more prema marini i glavnom mulu 1, za uživanje tokom sastanka ili jednostavnog odmora.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio Project/Idejno rješenje/Printscreen)

3. Kompleks Mljekavica Budva

Selimo se do Budve gdje kompanija Arkon Estate Mont planira gradnju turističkog naselja Mljekavica u naselju Reževići. Planirani kompleks sastoji se od šest turističkih vila postavljenih kaskadno na različitim nivoima u okviru urbanističkih parcela, te centralnog apartmanskog objekta, odnosno manjeg hotela - apart vile, sa dva nivoa podzemnih garaža.

Ispred centralnog objekta u nižem nivou planiran je i bazen sa teretanom na otvorenom, koji predstavlja zonu za rekreaciju i opslužuje cijelo naselje. Između dva reda turističkih vila prožima se centralno šetalište funkcionalno povezano se centralnim platoom, bazenom i zonom za rekreaciju.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/ING Invest/Idejno rješenje/Printscreen)

4. Ventura partners stambeno-poslovni objekat u Podgorici

Investitor Ventura partners planira izgradnju stambeno-poslovnog objekta u zahvatu DUP-a Konik Stari-Aerodrom u Podgorici. Ukupna površine objekta podijeljenog u četiri lamele biće 32.573,35 m2.

Prizemlje je u cijeloj svojoj površini namijenjeno poslovanju, sa poslovnim prostorima različitih struktura i površina. Sve ostale nadzemne etaže su namijenjene stanovanju. Stanovi su rađeni u tipskoj organizaciji, sa ili bez spavaćih soba. Objekat će u četiri lamele imati ukupno 299 stanova, od čega jednu garsonjeru, 213 dvosobnih, 77 dvosobnih i osam trosobnih stanova.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Arhitektonski atelje/Idejno rješenje/Printscreen)

5. Master inženjering - kompleks na Starom Aerodromu

Dolazimo do još jednog stambenog kompleksa na Starom Aerodromu u Podgorici, iza kojeg stoji kompanija Master inženjering. Realizacija ovog projekta podjeljena je na dvije faze. Prva podrazumijeva gradnju podzemne garaže, dok su drugom fazom obuhvaćene sve nadzemne etaže. Planirane su četiri lamele, koje se sastoje od građevinskih cjelina A, B, C, D i E.

Objekat je različite spratnosti, s obzirom na to da se sastoji od četiri kule i tri trakta. U podzemnoj etaži objekta planirana je garaža sa 404 parking mjesta, dok će na prizemlju biti ukipno 44 poslovnih prostora. Na spratovima objekta predviđeni su stanovi različitih struktura, od garsonjera, preko jednosobnih i dvosobnih, do trosobnih stanova. Ukupni broj stanova iznosi 368.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio Project/Idejno rješenje/Printscreen)

6. Građevinar stambeno-poslovni objekat Podgorica

I dalje smo u glavnom gradu, gdje će se u zahvatu DUP-a Pobrežje graditi stambeno-poslovni objekat čija će ukupna površina sa podrumom iznositi 15.840 m2. Investitor je kompanija Građevinar, a u objektu je projektovano 7.503,23 m2 stambenog i 1.215,48 m2 poslovnog prostora.

I ovaj kompleks biće podijeljen na tri lamele. U prizemlju će biti 28 poslovnih prostora, dok su spratovi predviđeni za stanovanje. Planirana je gradnja ukupno 168 stambenih jedinicia različitih površina i strukture.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio Intesa/Idejno rješenje/Printscreen)

7. Stambeno-poslovni objekat Bijelo Polje

Idemo do sjevera, tačnije Bijelog Polja, gdje kompanije HD Invest i DS Invest planiraju izgradnju stambeno-poslovnog objekta u centru grada. Imaće podrum, šest nadzemnih etaža - visoko prizemlje koje posjeduje prizemlje sa galerijom, četiri etaže na kojima su projektovane stambene jedinice, kao i dvije stambene jedinice u tavanskom prostoru. Predviđeno je da objekat ima 32 stana različitih konstrukcija i površina.

U okviru prizemlja planirani su poslovni prostori, biće povezano sa galerijskim prostorom i imaće funkciju mini tržnice. Ovaj prostor tržnice se sastoji od tri lokala u prizemlju i dva lokala na galeriji.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/A-Tim Studio/Idejno rješenje/Printscreen)

8. Stambeni kompleks Kolašin

Izgradanja novih stambenih objekata planirana je i u Kolašinu, a jedan od projekata realizovaće i investitori Đorđije Živković i Đorđije Lukić. Naime, oni planiraju gradnju stambeno-poslovnog objekta koji će imati suteren, prizemlje, tri sprata i potkrovlje. Biće podijeljen na tri lamele, pri čemu su dvije predviđene za stanovanje, a treća za poslovanje.

U lamelama A i B, predviđeno je da na suterenu, spratovima i potkrovlju bude po devet stanova različite strukture i površine. Lamela C na prizemlju sadrži restoranski prostor, kuhinju, bar, toalete, kancelariju, ostave, recepciju i lobi. Na etaži prvog sprata se nalazi pet apartmanskih jedinica, a na drugoj, trećoj i u potkrovlju po četiri.
(Foto: Opština Tivat/Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu)
9. Stambeno-poslovni objekat, Luštica Development

Vraćamo se u Tivat gdje kompanija Luštica Development planira izgradnju stambeno poslovnog objekta u mjestu Radovići na poluostrvu Luštica, na prostoru nekadašnje kasarne Milan Spasić. Planirani objekat 3A-1,2 čini samo dio kompleksa od ukupno tri stambena objekta. Bruto površina ovog objekta iznosi 4.420 m2, od čega se 1.797 m2 odnosi na poslovne prostore.

U podrumu je planirano garažiranje, a u suterenu i prizemlju poslovni prostori s manjim tehničkim prostorijama, sa mogućnošću pregrađivanja i fleksibilnom namjenom. Na prvom spratu predviđeno je šest stanova u etaži 3A1 - tri jednosobna i tri studioa apartmana, dok će u etaži 3A2 biti pet stanova, četiri jednosobna i jedan dvosoban. Drugi sprat će takođe biti podiljen na dvije etaže, pa će u prvoj imati četiri jednosobna stana, dok su u drugoj etaži planirani jedan jednosoban i tri dvosobna stana.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Studio Synthesis architecture & design)

10. Turističko naselje Glavatičići Kotor

Listu završavamo još jednom investicijom na primorju, tačnije u Kotoru. Naime, grupa investitora planira gradnju turističkog naselja Glavatičići, a sastojaće se od centralnog objekta, paviljona, vila, te zelenih i saobraćajnih površina.

Centralni objekat hotela planiran je za izgradnju kroz dvije faze. Prva faza obuhvata izgradnju primarnog objekta, odnosno centralnih sadržaja, dok je u okviru druge faze planiran razvoj projekta sa smještajnim jedinicama tipa apartmana. Kako je već navedeno, u naselju je predviđena i gradnja 40 vila, odnosno 37 vila i tri paviljona. U idejnom rješenju objekta naznačeno je da su prema projektnom zadatku svi sadržaji kategorije 4*.


Predstavili smo 10 projekata koji su privukli najviše pažnje čitalaca eKapije. Kompletnu listu možete vidjeti OVDJE.

Ukoliko ste propustili, pogledajte i projekte iz oblasti saobraćaja, turizma, sporta i telekomunikacija i IT-a i industrije koji su privukli najveću pažnju čitalaca eKapije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.