Izvor: Mina | Ponedjeljak, 17.01.2022.| 10:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na prioritetnoj listi 152 projekta čija je ukupna vrijednost 6,3 mlrd EUR - Pogledajte koje su sve investicije u planu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ssguy/shutterstock.com)
Nova Vladina ažurirana lista prioritetnih infrastrukturnih projekata sadrži 152 projekta, sa više potprojekata, a ukupna procijenjena vrijednost je 6,3 mlrd EUR.

Vijesti pišu da je riječ o projektima iz oblasti energetike, saobraćaja, zaštite životne sredine, komunalne infrastrukture, zdravstva, prosvjete, kulture, sporta i digitalne infrastructure, koji bi se gradili novcem iz državnog budžeta, državnih preduzeća, evropskih projekata, kredita ili kroz privatno-javno partnerstvo.

Projekti su, kako je navedeno, razvrstani prema strateškoj relevantnosti, odnosno bodovima od 35 do 100, gdje je relevantniji onaj koji ima više bodova i time ima prednost u realizaciji.

Druga podjela je na osnovu zrelosti projekta, tako da se u Grupi 1, sa podgrupama 1a i 1b nalaze projekti za koje je sva potrebna dokumentacija završena ili skoro završena, dok se u Grupi 2, sa podgrupama 2a, 2b i 2c, nalaze projekti u raznim fazama za pripremu tehničke dokumentacije.

U oblasti energetike nalazi se 13 projekata sa više potprojekata, čija je ukupna 1,61 mlrd EUR. Najvredniji projekat je izgradnja hidroelektrane Komarnica, čiji su troškovi izgradnje procijenjeni na 271 mil EUR. Strateška relevantnost ovog projekta ocijenjena je sa 90,48 bodova, što znači da se nalazi među prioritetima, a zrelost projekta je 1b, odnosno priprema tehničke dokumentacije u završnoj fazi.

Prema ranijoj najavi ovu hidroelektranu bi gradila Elektroprivreda od svog novca i kroz povoljne kredite. Na listi je i izgradnja jadransko-jonskog gasovoda, odnosno dionice kroz Crnu Goru, čija je vrijednost procijenjena na 210 mil EUR. Relevantnost projekta je 75 bodova, a nalazi se u fazi 2c, odnosno na samom početku pripreme.

Predviđena je i rekonstrukcija Termoelektrane i toplifikacija Pljevalja, koja je procijenjena na 61 mil EUR i za koju je dokumentacija završena i okončani tenderi. Još u novembru 2019. godine za ovaj projekat je izabran kineski DEC sa domaćim partnerima Bemax, BB Solar i Permonte. Zbog propusta u ranijem planiranju ove investicije u toku je izmjena projekta što će i povećati trošak, a cijeli slučaj je predat tužilaštvu.

Predviđena je i izgradnje vjetroelektrane Gvozd od 61 mil EUR, za koju je priprema dokumentacije u završnoj fazi, kao i plutajuće solarne elektrane na jezeru Slano vrijedne 50,4 mil EUR čije je planiranje u početnoj fazi 2c. Za više projekata širenja i unapređenja prenosne i distrubutivne mreže predviđeno je 210 mil EUR.

Ugradnja novog agregata u HE Perućica koštaće 26,5 miliona, nastavak projekta solari 10.000 plus 71,8 miliona, a poboljšanje energetke efikasnosti u javnim zgradama 104 mil EUR.

Za oblast saobraćaja predviđeno je 14 projekata sa više potprojekata, a ukupna vrijednost je 3,7 mlrd EUR.

Na listi se nalaze sve četiri preostale dionice auto-puta Bar - Boljare, za koje će trebati 1,7 mlrd EUR. Sve ove dionice svrstane su prema zrelosti projekta u grupu 2b, što znači da postoji samo prostorni plan o koridoru buduće trase, ali ne i idejni projekti niti su riješena imovinska pitanja.

Za dionicu Mateševo - Andrijevica, za koju Vlada očekuje povoljne evropske kredite i da će gradnja početi krajem ove godine, potrebno je 295 mil EUR. Za dionicu Bar Đurmani - Farmaci naveden je iznos od 440 miliona, za Farmaci - Smokovac 233 miliona, a za dio od Andrijevice do granice sa Srbijom 731 mil EUR.

Na listi se nalazi i takozvana "primorska varijanta Jadransko-jonskog auto-puta - brza saobraćajnica duž Crnogorskog primorja", čiji su troškovi izgradnje proci jenjeni na ukupno 1,13 mlrd EUR, a sastoji se od sedam poddionica. Strateška važnost svih dionica ocijenjena je sa visoka 94 boda, a jedino se poddionica most preko Bokokotorskog zaliva od 68 mil EUR nalazi u fazi završetka dokumentacije, dok su ostale tek u raznim fazama pripreme.

Na listi se nalazi i rekonstrukcija preostalih dionica željezničke pruge od Bara do granice sa Srbijom za koju je potrebno još 246,5 mil EUR, kao i modernizacija željezničke pruge Podgorica - Tuzi do granice sa Albanijom u vrijednosti od 84,4 mil EUR.

Predviđeno je i produbljivanje dna u akvatorijumu Luke Bar i unapređenje lučke infrastrukture u vrijednosti od 30,5 mil EUR, kao i modernizacija podgoričkog Aerodroma sa 94,8 mil EUR i tivatskog sa 72,1 mil EUR.

Na listi je i brza cesta Podgorica - Nikšić - Sarajevo, sa više poddionica, za koju će trebati 275 mil EUR, i koja se nalazi u predlogu djelimičnog finansiranja iz evropskih fondova. Predviđena je i izgradnja željezničke pruge Nikšić - Trebinje čija je vrijednost 180 mil EUR.

U grupi označenoj kao sektor zaštitne životne sredine nalazi se 79 projekata a obuhvataju investiranje u vodosnabdijevanje, kanalizacionu mrežu, sanitarne deponije, u ukupnoj vrijednosti od 811 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE