NavMenu

Dom starih u Risnu integrisan u javni zdravstveni sistem

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.01.2022. 09:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stokkete/shutterstock.com)Ilustracija
JU Dom starih Grabovac u Risnu integrisan je u javni zdravstveni sistem, pa će sada ljekarima i zdravstvenom osoblju biti omogućeno pisanje elektronskih uputa, kao i recepata, što do sada nije bilo moguće, a unaprijediće se i način nabavke terapije i medicinskih sredstava neophodnih za kvalitetno liječenje i pružanje kontuinirane zdravstvene zaštite u ovoj ustanovi, soapšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ova odluka donijeta je na sjednici Vlade Crne Gore 29. decembra 2021 godine nakon što su predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Fonda za zdravstveno osiguranje i menadžmenta doma starih u Risnu ukazali na višegodišnje probleme sa kojim se suočava ta ustanova a koji su se odnosili na dostupnost zdravstvene zaštite i nabavku medicinskih sredstava i terapije.

Djelatnost Doma, saglasno poslovima utvrđenim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti je pored usluga smještaja odraslih lica sa invaliditetom i starih lica, takođe i zdravstvena zaštita, koja se obezbjeđuje, u skladu sa propisima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju. Dostupnost zdravstvene zaštite podrazumijeva jednake uslove njenog ostvarivanja za sve građane, naročito na primarnom nivou, uzimajući u obzir fizičku, geografsku i ekonomsku dostupnost.

U Domu starih Grabovac u Risnu trenutno je smješteno 257 korisnika svih kategorija. Od tog broja trećina korisnika je nepokretna, a njih 18 ima demenciju. Što se tiče strukture zaposlenih, u ustanovi su pored ostalog osoblja , zaposlena i 3 ljekara, 6 fizioterapeuta, 41 medicinska sestra, 7 njegovateljica, kao i ostalo pomoćno osoblje.

U pružanju zdravstvene zaštite na primarnom nivou ova ustanova vrši aktivnosti vezane za očuvanje, unapređenje i kontrolu zdravlja, zatim njega za vrijeme bolesti, ljekarske preglede i praćenje toka bolesti i liječenje.

Ipak, ljekari ove ustanove do sada nisu bili u prilici da izdaju elektronske upute i recepte, pa se često dešavalo da sistem na sekundarnom i tercijarnom nivou "ne prepoznaje" njihove zahtjeve, zbog čega su korisnici Doma imali poteškoća u ostavarivanju zdravstvene zašite i kvalitetnog liječenja kod specijalista kod kojih su upućivani.

- Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa drugim relevantnim institucijama, smatralo je da ova ustanova treba da bude integrisana u javni zdravstveni sistem jer će se pored navedenih problema lakše dolazati i do neophodne terapije i medicinskih sredstava pošto su do sada, sopstvenim finansijama i u postupcima koji obično dugo traju morali da nabavljaju neophodna sredstvana za liječenje korisnika. Efikasnija nabavka od sada će se obavljati zaključivanjem ugovora sa Montefarmom, a sredstva će biti refundirana od strane Fonda za zdravstveno osiguranje - navode iz Ministarstva.

Takođe, važna novina koju donosi integracija Doma starih u javni zdravstveni sistem je i to što će status zdravstvenih radnika ove ustanove biti izjednačen sa zdravstvenim radnicima javnog zdravstvenog sistema u svim segmentima.

- Vjerujem da će navedene novine značajno unaprijediti rad ustanove, u prvom redu zdravstvenih radnika, a što je najvažnije korisnici doma starih imaće mnogo dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu u narednom periodu - zaključuje se u saopštenju koje potpisuje dr Ivana Živković, Direktorica Direktorata za javno zdravlje .
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.