NavMenu

Digitalno mapiranje prirodnih i kulturnih ljepota Danilovgrada

Izvor: eKapija Petak, 14.01.2022. 11:15
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Predrag Jankovic)
Na platformi DG-Net posjetioci imaju priliku upoznati se sa planinskim i biciklističkim stazama, plažama na rijeci Zeti, biljnim i životinjskim svijetom Parka prirode kao i danilovgradskih planina ali i turističkom i ugostiteljskom ponudom Danilovgrada.

- Ukoliko ste zainteresovani omogućićemo ponude vodiča i na taj način direktno doprinijeti lokalnoj ekonomiji putem pružanja usluga turističkih vodiča. Ukoliko ste ljubitelj prirode, planinar, izviđač ili vlasnik ugostiteljskih i turističkih objekata pozivamo vas da doprinesete mapiranju prirodnih i kulturnih ljepota opštine Danilovgrad - naveli su iz ove organizacije.

Vjerujemo da ćemo na ovaj način, svi zajedno, u najboljem svjetlu predstaviti ono što Danilovgrad ima. Kroz DG-Net svi zajedno možemo doprinijeti jačanju lokalne ekonomije i promocije Parka prirode dolina rijeke Zete, prenosi sajt volimdanilovgrad.com.

- Forma za dodavanje lokacije je jako jednostavna, dovoljno je da dodate kratak opis mjesta i njegovu lokaciju, par fotografija i naravno ime autora fotografija. Platforma će biti promovisana na portalu Volim Danilovgrad, Regionalnoj prodavnici rukotvorina Kukica www.kukica.com.

DG- NET je digitalni i terenski servis kreiran sa ciljem uspostavljanja ekološkog-turističkog servisa koji će spajanjem različitih krajeva grada preko pješačkih staza imati za cilj promociju prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti opštine Danilovgrad.

- Želimo ukazati na moguće načine zelenog održivog modela turističke ponude grada i načine doprinosa omladine razvoju grada. Kao finalni produkt se dobija servis osmišljen i realizovan od strane mladih a koji se može preslikati na ostale gradove u Crnoj Gori.

Baza biljnog i životinjskog svijeta se kontantno dopunjava. Ukoliko želite doprinijeti markaciji i ažuriranju pješačkih, biciklističkih ali i ostali staza i ljepota naše opštine budite slobodni pisati na info@volimdanilovgrad.me ili putem forme na LINKU.

Kroz sprovođenje aktivnosti DG-Net-a se ukazuje na raznolikost biodiverziteta područja opštine Danilovgrad, značaja njihovog očuvanja, uz stvaranje online baze raznolikosti biodiverziteta koji se može koristiti od strane građana kao ponuda Eko – digitalnog servisa, od strane institucija i naučne zajednice za utvrđivanje stanja biodiverziteta koje se može koristiti kao pokazatelj opšteg stanja životne sredine.


Prva faza projekat DG-NET se realizovala uz podršku Fond za aktivno građanstvo i U.S. Embassy Podgorica kroz program "Za jači glas organizacija građanskog društva".

Prvu fazu projekta sproveli su NVO 9. Decembar uz podršku portala Volim Danilovgrad i podrazumijevala je, između ostalog, razvoj platforme DG-Net kao i markiranje staze na brdu Taraš.

Drugu fazu projekta podržala je kompanija Bemax.

- Plan je da nastavimo mapiranje i promociju kulturnog nasleđa opštine Danilovgrad i Spuža a kompaniju Bemax smo prepoznali kao partnera koji će nam pomoći da dalje istražimo, posjetimo, mapiramo i snimimo otomanske i turske tvrđave i kule u Spužu. Za potrebe projekta mapiranja je obezbijeđena video oprema ali i sredstva potrebna za promociju potencijala Spuža.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.