NavMenu

Milano planira izgradnju 750 km biciklističkih koridora

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 14.01.2022. 11:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: connel/shutterstock.com)Ilustracija
Milano planira izgradnju 750 km biciklističkih staza do 2035. godine. Namjera im je da biciklizam postane najpovoljniji vid lokalnog prevoza. Projekat "Cambio" povezaće postojeće biciklističke staze sa novim "super-ciklističkim koridorima". Na ovaj način će Milano biti povezan sa sve 133 komune u svom okruženju.

2035. godine trebalo bi da bude završena mreža od 24 biciklistička "auto-puta" i uprava grada se nada da će se tada 20% ukupnog lokalnog prevoza obavljati biciklom. 86% stanovništva Milana i 80% usluga, uključujući bolnice, škole i preduzeća, biće smješteno u krugu od jednog kilometra biciklističke rute.

Konačni cilj je da grad do 2050. godine dostigne nultu emisiju gasova, u skladu sa ciljevima navedenim u Pariskom sporazumu.

Ovaj sistemski projekat prepoznaje biciklizam kao pokretačku snagu za razvoj, povezujući zaštitu životne sredine, bezbjednost, ekonomski razvoj i opštu dobrobit kroz poboljšanje javnog zdravlja i povećanje mogućnosti za vježbanje i kretanje.

Projekat će koštati 250 mil EUR, ali se procjenjuje da će se ostvariti ušteda više od 1 mlrd EUR smanjenjem zastoja i saobraćajnih nesreća, kao i poboljšanjem zdravlja ljudi i životne sredine.

"Cambio" mreža će se sastojati od četiri kruga koncentrično raspoređena oko centra grada. Ove kružne putanje biće ispresecane sa 16 radijalnih linija, dok će četiri međugradske zelene staze povezivati perimetar metropolske oblasti.

Projekat predviđa stanice za parkiranje bicikala i displeje za pronalaženje puta. Osvjetljenje će se puniti tokom dana, a noću svijetleti samo kao odgovor na kretanje, čime će se štedeti energija.

U Parizu je u toku slična rekonstrukcija infrastrukture, gdje će kroz "Plan Velo" biti izgrađeno 130 km biciklističkih staza do 2026. kako bi cijeli grad bio dostupan biciklom.

Cilj Evropske unije je nulta emisija i Evropska komisija predlaže formalizovanje ovih projekata kao dijela politike na nivou cijelog bloka za finansiranje i davanje prioriteta aktivnim oblicima mobilnosti, kao što je biciklizam.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.