NavMenu

MILATOVIĆ: Evropa sad donosi benefite i radnicima i poslodavcima

Izvor: Mina Petak, 14.01.2022. 12:17
Komentari
Podeli
Jakov Milatović (Foto: Gov.me/S.Matić)Jakov Milatović
Program Evropa sad je normiran da bude na benefit i radnika i poslodavaca, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, i poručio da će se njegova implementacija detaljno pratiti i u slučaju nepoštovanja drakonski kažnjavati.

On je kazao da će prosječna zarada u Crnoj Gori, koja je prema podacma Monstata u novembru iznosila 530 EUR, u okviru programa Evropa sad biti povećana na 670 EUR, odnosno 140 EUR mjesečno.

- Pored toga, bruto dva zarada, koja je bila na dosadašnjoj prosječnoj plati u iznosu od nekih 870 EUR, biće snižena na 840 EUR, što znači smanjenje poreskog opterećenja, odnosno troškova rada za poslodavca. Mislim da je to najbolj primjer koji pokazuje da je program Evropa sad win-win i za poslodavce i za radnike - rekao je Milatović na konferenciji za novinare nakon prve sjednice Koordinacionog tijela za praćenje programa Evropa sad.

Koordinaciono tijelo ustanovljeno je u četvrtak, odlukom na sjednici Vlade.

Milatović je rekao da će direktan gubitak poreza i doprinosa, koji će država imati u sklopu programa, biti vraćen kroz stimulisanje potrošnje i ekonomske aktivnosti.

- Ovo je istorijski velika reforma za Crnu Goru, koja treba da bude temelj novog ekonomskog modela. Ovo je prvi korak u nizu narednih, koji se tiču strukturnih važnih promjena u ekonomiji - poručio je Milatović.

On je saopštio da je implementacija programa Evropa sad apsolutno u fokusu Vlade, kroz kapacitete Uprave prihoda i carina (UPC) i Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

- Selektivnosti neće biti i na taj način želimo da pokažemo snagu države. Neimplementiranje programa će se drakonski kažnjavati. UPC posjeduje sve podatke o neto i bruto zaradama svih zaposlenih u Crnoj Gori, koji su vrlo jednostavno uporedivi sa zaradama koje će biti isplaćene za januar. Uporedna analiza će poslužiti za jednu dodatnu provjeru koja će uslijediti nakon toga, a sve kako bi se osigurala apsolutno ispravna implementacija Evrope sad - rekao je Milatović.

On je dodao da će u narednom periodu, u dvokratnom radnom vremenu, postojati Call centar u okviru UIP-a na broj 080 555 555, koji će biti otvoren za sve koji budu htjeli da anonimno ili neanonimno prijave potencijalne zloupotrebe programa.

- U narednom periodu odžaće se dodatni sastanci, odnosno okrugli stolovi sa Unijom poslodavaca (UPCG) i Privrednom komorom (PKCG), kako bi se još jednom pojasnile sve nedoumice koje poslodavci imaju - naveo je Milatović.

On je ponovio da ne postoji racionalno objašnjenje zbog čega poslodavci u slučaju programa Evropa sad ne bi postupili u skladu sa zakonom.

- Najbolje podatke o uspješnosti programa ćemo imati nakon 15. februara, kada će sva preduzeća morati da podnesu obrasce za prethodni mjesec. Do kraja narednog mjeseca ćemo imati jasnu sliku stanja u Crnoj Gori -poručio je Milatović.

On je dodao da je siguran da će realzacija programa biti uspješna, jer je on, prije svega, pametno kreiran, ali i zahvaljujući radu i saradnji nadležnih institucija u okviru novoformiranog Koordinacionog odbora.

Milatović je kazao i da se plasira teza da će povećanje zarada biti neutralisano rastom cijena.

- Rast cijena u Crnoj Gori je, prema podacima Monstata, od decembra prošle godine u odnosu na decembar 2020. iznosio 4,4%. Ako je 4,4% rast cijena veći od 25% rasta plata, ja onda prihvatam -saopštio je Milatović.

On je naveo da se plasira pogrešna teza, jer je sada došlo do rasta neto zarada i kupovne moći stanovištva prosječno 20 do 25%.

- To znači da će jedan čovjek, koji je primao platu 530 EUR, imati povećanje na godišnjem nivou 1,5 hiljada EUR - precizirao je Milatović.

Na pitanje kako će se zaštititi prava radnika, s obzirom na to da se u javnosti može čuti da poslodavci traže od zaposlenih povrat novca, Milatović je objasnio da je program Evropa sad po difoltu takav da štiti prava radnika i fer poslodavaca.

- Gdje ima volje da se zaštite prava, tu apsolutno postoji i način - poručio je Milatović.

Vršiteljka dužnosti direktorice UPC, Milena Petričević, kazala je da poslodavci, koji su nudili takve špekulatvne ponude zaposlenima, sada podnose prijave da žele da ugase svoju djelatnost.

- Možda je to i dobro - da se desi ta prirodna selekcija, i da se onaj ko nema kapaciteta da bude učesnik na tržištu, jednostavno povuče i oslobodi prostor za kvalitetnog i konkurentnog poslodavca, koji će zaposlenom biti u stanju da isplati zasluženu zaradu - saopštila je Petrčević.

Ona je kazala da je raduje što se u ovoj fazi realizacije programa osjeća kohezija i institucionalna posvećenost kao nikada do sad.

- Manevar za zloupotrebu bilo kog zakona sveden je na minimum - tvrdi Petričević.

Ona je navela da broj od 30 inspektora, koji će kontrolisati ugovore o radu, zvuči kao mali, ali da iza njih stoji UPC od 1,2 hiljade zaposlenih sa operativom razuđenom po svim osnovama.

- Nameće se zaključak da nije ostavljen veliki prostor da se vrši zloupotreba ovog seta zakona. Onaj ko se upoznao sa programom, ako sebi želi dobro, nema razloga da ne postupi u skladu sa njim - rekla je Petričević.


Ona je saopštila da može da potvrdi da je program Evropa sad već uspješan, što se ogleda kroz enorman broj IOPPD prijava, koje su dostavljene u posljednjem kvartalu prošle godine.

- To je rezultat planiranog programa Evropa sad. Ovim zakonskim rješenjem se predviđa da se IOPPD obrazac uredno podnosi, ali važno je da dovedemo administraciju i pregled kompletnih dešavanja, pogotovo u sektoru zapošljavanja, u realno administrativno stanje. Tamo je bio najveći prostor sive ekonomije, tamo su se dešavale najveće malverzacije i zloupotrebe, a već sada se, kroz prijave IOPPD obrazaca, vidi da je projekat dao pozitivne efekte - objasnila je Petričević.

Ona je navela da naplata poreza u prošloj godini, posebno u posljednja dva mjeseca, pokazuje da su privrednici i građani shvatili koliko je važno da svojim primjerom podrže projekat.

- Vjerujte vrlo brzo ćemo, ako se ovaj projekat bude predstavljao dosljedno i istinito, osjetiti benefite- poručila je Petričević.

Vršiteljka dužnosti pomoćnice direktora UIP-a, Ana Vujošević, kazala je da se nada da će poslodavci shvatiti da treba da postupaju u skladu sa zakonom i da neće biti veliki broj onih koji će pokušati da ga zloupotrebe.

Ona je dodala da UIP aktivno radi na jačanju kapaciteta i da trenutno ima 32 aktivna inspektora rada. Iz sistema je, prema njenim riječima, izdvojeno softversko rješenje kojim će se izdvajati sve prijave u vezi projekta Evropa sad.

"Trenutno imamo 30 prijava, odnosno uglavnom pitanja šta ako, hipotetički rečeno, poslodavac ponudi zaposlenom da pristane na povraćaj novca u određenom iznosu, na ruke", navela je Vujošević i dodala da će u tom slučaju biti organizovan sastanak sa predstavnicima Uprave policije.

Ona je objasnila da će takve prijave, nakon što inspektor utvrdi da postoje elementi krivičnog djela, biti proslijeđene na postupanje Upravi policije, koja će u komunikaciji sa nadležnim tužilaštvom preuzeti slučaj.

"Na osnovu prijave zaposlenog, inspektor rada može, nakon izlaska na teren i utvrđenog činjeničnog stanja, kreirati sliku o kakvom slučaju se radi, pa će dalje nadležni organi preduzeti radnje", kazala je Vujošević.

Ona je poručila da se nadaju da će poslodavci shvatiti da treba da postupaju u skladu sa zakonom i da neće biti mnogo onih koji će pokušati da ga zloupotrijebe.

Vujošević je podsjetila da su u slučajevima u nadležnosti Inspekcije rada za preduzeća su predviđene kazne od dvije do 20 hiljada EUR, odgovornu osobu u firmi od 200 do dvije hiljade EUR, a za preduzetnike od 500 do šest hiljada EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.