NavMenu

Ne smiruje se afera u hrvatskoj centralnoj banci - Počinje postupak finansijske kontrole, tužilaštvo priprema eventualne optužnice

Izvor: Tanjug Petak, 14.01.2022. 10:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) pokrenula je postupak nadzora u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) povodom otkrića da su čelnici i zaposleni u centralnoj banci trgovali hartijama od vrijednosti poslovnih banaka čije poslovanje kontrolišu.

Hanfta treba da utvrdi da li su zaposleni u HNB prekršili odredbe Uredbe o zloupotrebi tržišta i Zakona o tržištu kapitala prilikom trgovanja vrjednosnim papirima banaka, odnosno da li je došlo do trgovanja na temelju povlašćenih informacija, prenosi portal Index.hr.

Kako bi utvrdila potpuno i tačno činjenično stanje, Hanfa je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i izjava od osoba koje imaju informacije od interesa za sprovođenje nadzora, na osnovu čega će izvršiti analize i doneti zaključke.

Hanfa će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost i u zavisnosti od rezultata nadzora podneti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima.

U slučaj se uključilo i hrvatsko Županijsko državno tužilaštvo (DORH), koje je zatražilo da im Hanfa dostavi rezultate nadzora kako bi državno tužilaštvo, kao tijelo nadležno za krivično gonjenje, u zavisnosti od rezultata sprovedenog nadzora moglo da preduzme zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Portal Index je objavio početkom ove nedelje da je više od 40 zaposlenih u HNB-u trgovalo u poslednjih 20 godina vrjednosnim papirima banaka, pri čemu je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 mil EUR).

Pozivajući se na uvid u dokumentaciju istorije transakcija Centralnog klirinškog i depozitarnog društva (SKDD), Index tvrdi da se među onima koji su trgovali papirima banaka nalaze i aktuelni guverner HNB Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, i drugi zaposleni u centralnoj banci.

Portal navodi da se radi o kaznenom dijelu zloupotrebe povlašćenih informacija, što Evropska centralna banka strogo zabranjuje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Zemljište za gradnju vjetroparka u Šavniku zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zaključilo je ugovor o dugoročnom zakupu na period od 30 godina državnog zemljišta zbog izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Sinjajevina u opštini Šavnik, sa konzorcijumom podgoričkih kompanija N1, Sistem-MNE i Permonte, saopšteno je Pobjedi iz tog resora. Vlasnici kompanije N1 su Nebojša Kažić i Milan Rapaić sa po 25% učešća u kapitalu. Polovina firme N1 pripada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.