NavMenu

Crna Gora na mapi za dalje širenje PayPal usluga

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.01.2022. 07:10
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/CopyrightFreePictures)
Crna Gora je, zahvaljujući digitalnoj viziji, agendi i uloženim naporima na polju digitalne transformacije, dobila snažnu podršku PayPal-a na putu proširenja PayPal usluga, a i u narednom periodu biće ispunjena jasna i ambiciozna lista koraka, koji su neophodni u daljem procesu, saopštila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Srzentić se tokom boravka u Vašingtonu, sastala sa potpredsjednikom PayPal-a Ričardom Nešom (Richard Nash) zaduženim za globalne odnose sa vladama, a sa kojim je razgovarala o daljim koracima Crne Gore na putu proširenja PayPal usluga i stvaranja strateškog partnerstva sa tom američkom kompanijom za onlajn plaćanje.

- Ohrabreni našom digitalnom vizijom, naporima koje ulažemo na polju digitalne transformacije, jačanja poslovnog ambijenta, a sa posebnom pažnjom na osnaživanje malih biznisa, preduzetnica i preduzetnika, kao i IT zajednice, dobili smo snažnu podršku PayPal lidera na našem daljem putu proširenja PayPal usluga. Predstoji nam dalja intenzivna komunikacija i saradnja sa PayPal timovima i nastavljamo da, u taj proces, ulažemo još veće napore - saopštila je Srzentić.

Ona je na sastanku predstavila digitalnu agendu Crne Gore, planirane aktivnosti u okviru afirmisanja lokalnih biznisa, osnaživanja preduzetnika i preduzetnica, IT zajednice, a čije širenje portfolija, naplata usluga i otvaranje ka inostranstvu u velikoj mjeri zavise upravo od PayPal servisa.

Potpredsjednik PayPal-a, Richard Nash, potvrdio je da se Crna Gora nalazi na njihovoj mapi za dalje širenje PayPal usluga i da je dodatno ohrabren uloženim naporima i svim postignutim do sada.

- Posebno sam ohrabren činjenicom da uvođenjem PayPal usluga u punom kapacitetu želite riješiti izazove u plaćanju i poslovanju malih biznisa, osnažiti preduzetnike i preduzetnice, IT zajednicu. Ohrabren sam svim što sam čuo na sastanku, i Crna Gora će imati moju i snažnu podršku PayPal timova na daljem putu u dijelu proširenja PayPal usluga - poručio je Nash.

Tamara Srzentić i Ričard Neš (Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija)Tamara Srzentić i Ričard Neš
Potvrdio je da je konkurencija za proširenjem usluga velika, posebno usljed Covid-19 pandemije i da se na listi čekanja za proširenje usluga nalazi više od 50% zemalja članica PayPal sistema, koje su u istoj poziciji kao i Crna Gora.

Srzentić je poručila da je bilo izuzetno važno da Nash vidi da Crna Gora ima ambicioznu digitalnu agendu, da se promjene pokreću sa vrha i da ima lidere koji nastoje da još više otvore zemlju ka svijetu, da je učine raznovrsnijom, inkluzivnijom i pristupačnijom.

- Kako je Nash potvrdio na sastanku, u prilog Crnoj Gori, na putu proširenja PayPal usluga, ide i to što je zemlja već uložila napore na putu evropskih integracija u dijelu usklađivanja sa tehnološkim, IT standardima i normativom zemalja u Evropskoj uniji, zbog čega je dodatno pokazao volju i želju da nam sa evropskim timom PayPal-a u Luksemburgu bude podrška na putu ispunjavanja svih daljih koraka - pojasnila je Srzentić.

Istakla je da postoji jasna i ambiciozna lista koraka koji se moraju ispuniti u daljoj komunikaciji sa PayPal timom, odgovori koji se u saradnji sa ostalim resorima i Centralnom bankom Crne Gore moraju obezbijediti,

- Ali ohrabreni smo svim što smo čuli od lidera PayPal-a i nastavljamo da ulažemo napore da proces proširenja PayPal usluga finalizujemo do kraja - rekla je Srzentić.

Naglasila je da je zajednička misija da se osnaže i podrže mali biznisi, da svi, a posebno osjetljive grupe korisnika imaju pristup praktičnim i sigurnim finansijskim elektronskim servisima. To je tačka susreta naše i vizije PayPal-a, zbog čega je ova kompanija dodatno zainteresovana da nas svojim servisima podrži i pomogne na tom putu.

- Upravljanje podacima, planirane aktivnosti u dijelu interoperabilnosti, jačanje ICT sektora, kao i napori na polju sajber bezbjednosti ohrabrujući su signali za sve buduće investitore i ICT kompanije koje dolaze u Crnu Goru i pokazatelj da smo privlačna i strateški značajna destinacija za ulaganje i širenje portfolija usluga. Ono što je bilo važno i u komunikaciji sa PayPal-om, ali i sa drugim globalnim kompanijama, su dosadašnja postignuća Crne Gore na polju evropskih integracija, usklađivanja sa EU praksama i standardima, digitalna agenda Crne Gore, kao i strategije digitalne transformacije i sajber bezbjednosti, koji pokazuju naš posvećen i sistemski pristup na jačanju poslovnog ambijenta i daljeg širenja digitalnog ekosistema - zaključila je Srzentić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.