NavMenu

Demostat: Vlast razmišlja o nekoj vrsti moratorijuma na eksploataciju litijuma

Izvor: Demostat Utorak, 11.01.2022. 16:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wattana/shutterstock.com)Ilustracija
Vlast u Srbiji razmišlja da stavi moratorijum na eksploataciju litijuma, a postoji nekoliko scenarija za rješavanje slučaja Rio Tinto, objavio je Demostat, pozivajući se na svoje neimenovane izvore.

Bez obzira na način na koji će biti raspleteno ovo krajnje zamršeno klupko, sagovornici Demostata tvrde da će vlast biti na gubitku i da niko ne može da garantuje da bi potencijalni moratorijum važio i posle aprilskih izbora.

Sve je pitanje kalkulacije, Aleksandar Vučić ne želi da izgubi nijedan jedini glas u trci za novi predsjednički mandat na temi Rio Tinto, iako je svjestan da je to praktično nemoguće, objašnjavaju ti izvori.

Prema nezvaničnim saznanjima Demostata, kako se bliže izbori, vaga se o scenariju koji bi doneo "najmanju štetu" Vučićevom rejtingu.

Zbog toga se ne isključuje ni mogućnost da Srbija okrene leđa englesko-australijskoj kompaniji "Rio Tinto" i da za iskopavanje rude jadarit bude pronađena neka pogodnija svjetska kompanija.

Komentarišući mogućnost da vlast zameni Rio Tinto nekom kompanijom sa boljim "dosijeom", izvori Demostata napominju da takav ishod ne bi zadovoljio javnost, koja traži totalnu zabranu iskopavanja litijuma.

Kao druga opcija pominje se mogućnost da državni vrh odustane od eksplotacije litijuma na određeno vrijeme, što bi značilo stavljanje neke vrste moratorijuma.

Na kraju, kao treći scenario pominje se da vlast ne popusti pred zahtjevima naroda i ekoloških aktivista, što bi nesumnjivo značilo dalju konfrontaciju i dovelo do jačanja protesta, blokada i nezadovoljstva.

Bez obzira na način na koji će biti raspleteno ovo krajnje zamršeno klupko, sagovornici Demostata tvrde da će vlast biti na gubitku i da niko ne može da garantuje da bi potencijalni moratorijum važio i posle aprilskih izbora.

- Sve je pitanje kalkulacije, Vučić ne želi da izgubi nijedan jedini glas u trci za novi predsjednički mandat na temi Rio Tinto, iako je svjestan da je to praktično nemoguće - objašnjavaju izvori Demostata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.