NavMenu

Crnogorske pomorske kompanije će zbog povoljnijih najamnina same otplatiti 9 mil EUR - Linija Bar-Bari prioritet za Barsku plovidbu

Izvor: Pobjeda Utorak, 11.01.2022. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Iz Crnogorske i Barske plovidbe najavili su da će ove godine od sopstvenih sredstava platiti rate od 9 mil USD dolara kineskoj Eksim banci za kupovinu četiri broda. To će biti moguće, rekli su Pobjedi, zbog većih najamnina za brodove.

Ove dvije kompanije posljednjih godina nijesu mogle samostalno vraćati kredite za četiri broda, pa je rate isplaćivao državni budžet. Kompanije prve ovogodišnje rate ukupne vrijednosti 4,5 mil USD treba da isplate 21. januara.

Do sada je, što kroz učešće, što kroz kredit, ukupno otplaćeno 69,6 mil USD, od čega iz sredstava kompanija 24,6 miliona, a 45,7 miliona dolara iz državnog budžeta.

- Rok za sljedeću ratu od 1,9 miliona dolara je 21. januar. Barska plovidba zahvaljujući prihodima od najma broda Bar i budućeg ugovora za Budvu očekuje da će moći samostalno izmiriti te obaveze. Namjera nam je da u budžet vratimo 3,9 mil USD, koliko je država uplatila za rate lani – rekli su Pobjedi iz Barske plovidbe i naglasili da je najamnina za Bar višestruko veća od dosadašnje zahvaljujući odličnoj situaciji na pomorskom tržištu.

Novi unajmitelj Bara je danska firma Norden. Ugovor za Budvu sa britanskim Sea Pioneer ističe krajem januara i vjeruju da će novi ugovor biti sličan kao i za Bar.

Prema podacima Ministarstva kapitalnih investicija dostavljenim Pobjedi, u septembru prošle godine ukupan dug Barske plovidbe Eksim banci je iznosio 58,09 mil USD sa kamatom od dva odsto, a otplaćeno je 18,19 miliona. Kompanija je iz svojih sredstava uplatila 7,57 mil USD, a 11 miliona isplaćeno je iz državnog budžeta.

Iz Crnogorske plovidbe su Pobjedi kazali da su novi, veći najmovi brodova ugovoreni sa dosadašnjim unajmiteljem Sea Pioneer za brod 21. maj od početka septembra, a za brod Kotor od sredine oktobra prošle godine.

- Ovi ugovori garantuju isplatu svih obaveza u prošloj i ovoj godini, kad dospijevaju januarska i julska rata u ukupnom iznosu od 5,2 mil USD i dokovanje sa ugradnjom sistema za tretman balastnih voda, za oba broda, u ukupnom iznosu od oko dva miliona dolara - saopšteno je iz Crnogorske plovidbe.

Brodovi kotorske kompanije su kupljeni takođe kreditom Eksim banke za 55,76 mil USD. Glavnica je iznosila 47,39 miliona dolara, a kamata 11,16 miliona. Do sada je otplaćeno 51,4 mil USD, od čega je Crnogorska plovidba uplatila 17, a Vlada 34,4 mil USD. Sljedeća rata od 2,62 miliona dolara dospijeva 21. januara, ostalo je da se otplati još 16,5 mil USD do 21. januara 2025. godine.

(Foto: Unsplash/Chris Pagan)

Poslovanje

Crnogorska plovidba je u prva tri kvartala prošle godine bila u minusu 1,28 mil EUR.

- Od ukupnih rashoda četvrtinu čine finansijski rashodi, u koje spadaju negativne kursne razlike i kamate od 1,36 miliona eura, što je veće od prikazanog gubitka - navode iz Crnogorske plovidbe i podsjećaju da kursne razlike ne zavise od poslovanja kompanije i predstavljaju povećanje neotplaćenog dijela kredita prema Eksim banci u eurima, na dan obračuna 31. decembra prošle godine.

- U ovom momentu je teško dati preciznije podatke očekivanih konačnih rezultata za 2021. godinu, ali sa sigurnošću možemo reći da će ova poslovna godina biti značajno bolja, jer su novim ugovorima stvoreni uslovi za pozitivnije poslovanje - saopštili su predstavnici kompanije.

Dodaju da je operativni profit prije oporezivanja i amortizacije za 2021. bio 2,3 mil EUR, dva miliona veći u odnosu na 2020. Objašnjavaju da su vozarine u 2020. dostigle istorijski minimum, a u 2021. godini istorijski maksimum u posljednjoj deceniji. Navode da je, prema izvještajima brokerskih kuća, očekivan blagi rast vozarina od marta ove godine ili makar zadržavanje na sadašnjem nivou.

U Barskoj plovidbi nijesu precizirali sa kakvim će rezultatom završiti prošlu godinu. Nakon prva tri kvartala bili su u minusu od 2,5 mil EUR.

- Kompanija je definisala uslove najma krajem 2020. po iznosima koji su u tom momentu bili aktuelni, a koji su, kako se kasnije tržište kretalo, bili znatno niži od tržišnih - kazali su iz Barske plovidbe.

Istakli su da će im jedna od najznačajnijih aktivnosti u ovoj godini biti realizacija linije Bar - Bari.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.