NavMenu

Danski Maersk napustio Crnu Goru - Brodski gigant Bar zamijenio lukom Drač

Izvor: Dan Ponedjeljak, 10.01.2022. 12:30
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/jd210848)
Danska integrisana brodska kompanija Maersk, aktivna u okeanskom i unutrašnjem teretnom prevozu i pratećim uslugama, kao što su upravljanje lancem snabdijevanja i lučke operacije, od 1. januara više ne saobraća preko Luke Bar, već će ubuduće to raditi preko albanske luke Drač.

O ovoj odluci kompanija je obavijestila sve svoje klijente u Crnoj Gori.

Kakve posledice će ovo ostaviti po crnogorsku ekonomiju, iz redakcije Dana pokušali su da saznaju od nadležnih institucija, Vlade i Ministarstva kapitalnih investicija, kao i od Luke Bar, međutim, nisu dobili odgovore na pitanja.

Od resornog ministarstva nisu stigli odgovori na pitanja da li su upoznati sa odlukom kompanije da napusti najveću crnogorsku luku, te da li će to umanjiti prihode Crne Gore i za koliko. Od ministarstva nisu dobili informaciju ni da li su razlozi napuštanja barske luke od strane najveće svjetske kompanije za prevoz tereta, ekonomski ili bezbjednosni.

Od barske luke nisu dobili odgovore šta je razlog odlaska kompanije Maersk iz Crne Gore, kao ni kako će se to odraziti na poslovanje najveće crnogorske luke. Od Luke Bar nije stigao ni odgovor da li osim danske kompanije, imaju ugovor sa drugim kontejnerskim kompanijama koje bi mogle zamijeniti Maersk na ovom polju.

Maersk je najveći operater kontejnerskih brodova i opslužnih plovila na svijetu od 1996. godine. Sjedište kompanije je u Kopenhagenu, sa podružnicama i kancelarijama u 130 zemalja i preko 80.000 zaposlenih širom svijeta.

Najveća operativna jedinica u A.P. Moller–Maersk po prihodu i osoblju oko 25.000 zaposlenih je Maersk Line. Kompanija sebe opisuje kao najvećeg svjetskog prevoznika tereta u inostranstvu, i operisala je sa preko 600 brodova sa 3,8 miliona TEU dvadesetstopnih jediničnih ekvivalenata kontejnerskog kapaciteta. Prema podacima iz septembra 2015. godine, kao najveća kontejnerska flota, firma je držala 15,1 odsto globalne TEU. TEU je neprecizna jedinica kapaciteta robe koja se često koristi da se opiše kapacitet kontejnerskih brodova i kontejnerskih terminala.

Kompanija Maersk osnovana je 1904. godine u Svendborgu, od strane porodice Meler, koja upravlja i dan-danas. Porodica Meler danas je vlasnik 69,92% upravljačkih akcija. Kompanija posluje širom svijeta, posjeduje neke od najvećih terenih brodova na svijetu, a početkom ovog vijeka pratile su je i neke kontroverze, poput nepoštovanja radničkih prava u El Salvadoru, kao i poslovanje sa Irakom, Iranom, Avganistanom i Sudanom u toku ratnih operacija u tim zemljama. Jedan Maerskov brod 2009. godine otet je od strane somalijskih pirata, a sama kompanija je priznala da zbog čestih pokušaja napada na brodove u blizini obala Istočne Afrike godišnje gubi oko 100 mil USD. U Albaniji je predstavlja kompanija Stela Mare.

Kompanija Maersk 2016. godine podijeljena je na dvije kompanije. Danski konglomerat je tada Maersk line, najveći svjetski kontejnerski prevoznik, reorganizovao na transportnu i logističku kompaniju. Naftna kompanija Maersk Oil izdvojena je u novu energetsku diviziju grupe Maersk.

U energetsku diviziju ušla je i Maersk Drilling, tankerska firma i kompanija za usluge u naftnom sektoru. Nova jezgra kompanije tako su izgrađena oko brodarskog biznisa, lučkog operatera APM Terminals i niza manjih transportnih kompanija. Kada je riječ o tržištu Balkana, kompanija posluje u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.