Izvor: Mina | Nedjelja, 09.01.2022.| 09:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Luka Bar gubi korak sa konkurencijom iz regiona - Cijene transporta nekonkurentne zbog ograničene infrastrukture, nedostatka brzih saobraćajnica i spore željeznice

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/marcinjozwiak)
Ograničenost infrastrukturnih kapaciteta, nedostatak brzih saobraćajnica i spora željeznica čine da cijene transporta od luke Bar ka unutrašnjosti budu nekonkurentne, čime i sama luka gubi korak sa konkurencijim iz regiona, saopšteno je iz Odbora Udruženja špeditera Privredne komore (PKCG). Kako su sitakli, sektoru špedicije je potrebna bolja organizacija i efikasnost, koja ne bi iziskivala velika novčana ulaganja, ali bi značajno uticala na poslovne rezultate.

Oni su kazali da bi se to poboljšanje kod privrednika ogledalo u finasijskom smislu, a kod države u finansijskom i kontrolnom.

- Logistička djelatnost u Crnoj Gori, usljed infrastrukturnih nedostatka, zahtijeva perfektnu organizovanost i efikasnost, kako bi opstala na tržištu. Očekuje se da takva bude i državna administracija, jer je to jedini način da se maksimiziraju benefiti od ulaganja u insfrastrukturu - rekli su predstavnici Odbora agenciji Mina-business.

Oni smatraju da je pandemija koronavirusa uticala na usporavanje obavljanja privrednih aktivnosti u oblasti špedicije, iako je ta grana privrede bila izuzeta od zabrane obavljanja djelatnosti.

- Sam proces rada na granicama, carinarnicama i skladištima morao se prilagoditi preporukama zdravstvenog sistema, radi očuvanja zdravlja i sprečavanja širenja zaraznih bolesti, uz obaveznu socijalnu distancu i poštovanje drugih mjera koje se odnose na korišćenje zaštitne opreme - naveli su iz Odbora Udruženja.

Oni su saopštili da je najveći izazov s kojim se susrijeću kompanije u sektoru špedicije usljed pandemije koronavirusa, nemogućnost ili usporenost naplate usluga.

- To otežava izmirivanje tekućih obaveza koje se odnose na otplatu kredita i plaćanje zakupa, zatim plaćanje dažbina državi i lokalnim samoupravama, kao i plaćanje mjesečnih režijskih troškova - rekli su iz Odbora.

Oni su podsjetili da su ograničenja u realizaciji spoljnotrgovinskih poslova najizraženija tokom ljetnje turističke sezone.

- Veliki priliv gostiju i povećan uvoz proizvoda u ovom periodu stvara gužve na graničnim prelazima, što dovodi do dodatnog opterećenja graničnih ispostava i terminala u unutrašnjosti. Kao ograničavajući faktor ističe se i relativno dotrajala saobraćajna infrastruktura - naveli su iz Odbora Udruženja špeditera.

Prema njihovim riječima, ograničenost infrastrukturnih kapaciteta, nedostatak brzih saobraćajnica i spora željeznica čine da cijene transporta od luke Bar ka unutrašnjosti budu nekonkurentne, čime i sama luka gubi korak sa konkurencijim iz regiona.

- S obzirom na prirodu djelatnosti zastupanja i posredovanja u spoljnoj trgovini, poslovanje ovih preduzeća u velikoj mjeri zavisi od organizacije rada i efikasnosti državnih organa na graničnim prelazima i carinskim terminalima u unutrašnjosti - saopštili su iz Odbora Udruženja.

Barijere sa kojima se kompanije u realizaciji spoljnotrgovinskih poslova suočavaju su, kako su objasnili, visoka nelikvidnost i nemogućnost naplate potraživanja, siva ekonomija, nelojalna konkurencija, nedovoljno razvijena infrastruktura, česte i skupe analize robe, spora administracija na lokalnom nivou i nedostatak stručnog kadra.

- U dijelu fiskalnih i parafiskalnih plaćanja, u ovom sektoru, privredni subjekti kao opterećenje vide poreze i doprinose na zarade, poreze na nepokretnosti, visoku stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV), kao i visoke takse i naknade na državnom i lokalnom nivou - naveli su iz Odbora Udruženja špeditera.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE