NavMenu

Marbo zatvorio pogone u Laktašima - RS vraćeno više od 530 hektara zemljišta kod Gradiške

Izvor: Capital Utorak, 04.01.2022. 09:55
Komentari
Podeli
(Foto: benjamas11/shutterstock.com)
Fabrika čipsa Marbo zatvorila je svoje pogone u Laktašima i vratila Republici Srpskoj 537 hektara zemljišta u Cerovljanima kod Gradiške za koje su imali koncesiju, saznaje portal Capital.

Iako je ugovor važio do avgusta naredne godine, on je raskinut jer su vlasnici Marba odlučili da zatvore fabriku čipsa u Laktašima, pa je samim tim i prestala potreba za zemljom na kojoj se uzgajao krompir, kao osnovna sirovina.

Riječ je o sporazumnom raskidu na koji je Vlada Republike Srpske dala svoju saglasnost.

Godišnje su bili u obavezi da plaćaju 60 maraka po hektaru ili oko 32.000 maraka.

Podsjećanja radi, kompanija PepsiCo je u oktobru ove godine objelodanila kako proizvodnju čipsa sele u opštinu Bački Petrovac u Srbiji, dok će fabrika u Laktašima biti rekonstruisana u centralni distributivni centar za cijelo tržište Bosne i Hercegovine.

Novi planom predviđeno je da u Laktašima u radnom odnosu ostane 32 radnika, dok će njih 124 dobiti otpremnine.

Ako je nešto dobro u ovoj priči, onda je to da zatvaranjem fabrike makar poljoprivredni proizvođači nisu na gubitku, jer sa njom nisu ni sarađivali, navodi Capital.


Predsjednik udruženja povrtlara Republike Srpske Branko Mastalo kaže kako domaći povrtlari nisu sarađivali sa Marbom jer su oni imali posebne zahtjeve.

- Oni su imali firmu koja je samo za njih proizvodila krompir jer su tražili posebne sorte uzgajane u posebnim uslovima. Mi smo samo prve godine pokušali sarađivati, ali jednostavno nije išlo. Bez obzira na to, ovo je veliki gubitak za opštinu jer je riječ o preduzeću koje je radnicima isplaćivalo dobre plate koje nisu kasnile - kaže Mastalo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.