NavMenu

Razvoj prerađivačke industrije u Crnoj Gori - Neohodno ulaganje u modernizaciju postojećih, ali i podsticanje novih sektora sa potencijalom rasta

Izvor: eKapija Petak, 31.12.2021. 11:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bogdan VASILESCU/shutterstock.com)Ilustracija
Razvoj sektora prerađivačke industrije Crne Gore u narednom periodu treba prevashodno da se bavi diversifikacijom i tehnološkom modernizacijom postojeće industrije, ali i podsticanjem razvoja novih sektora sa potencijalom rasta. To je ocijenjeno u Smjernicama za revitalizaciju i razvoj prerađivačke industrije u Crnoj Gori koje je izradio Direktorat za industrijski i regionalni razvoj Ministarstva ekonomskog razvoja, a koje je Vlada usvojila na poslednjoj sjednici.

U smjernicama je zaključeno i da je stepen investicija u sektoru prerađivačke industrije relativno nizak, kao i da bi, osim razvoja greenfield investicija, pravce razvoja trebalo usmjeriti na korišćenje i tržišnu valorizaciju neaktivnih postojećih kapaciteta.

Kako je, crnogorskoj industriji neophodan je proces tržišnog, tehničko-tehnološkog, finansijskog, kadrovskog i organizacionog prilagođavanja, što treba da predstavlja prioritet svakog učesnika ovog važnog sektora privrede u narednom periodu.

- lndustrija, kao najzastupljeniji dio materijalne proizvodnje, predstavlja veoma značajan proizvodni multiplikator i osnovu za povećanje bruto-dodate vrijednosti, zaposlenosti, izvoza, rješavanja pitanja regionalnog razvoja i strukturnog uskladivanja privrede - navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade.

Kako je navedeno, sadašnje stanje industrije Crne Gore, koju karakteriše niska produktivnost i slaba konkurentnost, ozbiljno ukazuje na neophodnost efikasnijeg korišćenja raspoloživih potencijala, podizanje nivoa konkurentnosti na nivou preduzeća kroz investicije u ciju uvođenja novih tehnologija, primjenu inovacija, povećanje kapaciteta i ispunjavanje standarda i sertifikata za unapređenje proizvodnje i izvoza - objašnjeno je.

Dodatno, aktuelno stanje ukazuje i na to da se Crna Gora ne može više razvijati na istim osnovama kao u prethodnom periodu, što iziskuje sagledavanje promjene koncepta daljeg razvoja.

- Ekonomija Crne Gore sada je već prepoznata po sektoru usluga, prije svega u turizmu, ali i u sektoru energetike i transporta. Međutim, u narednom periodu neophodno je usmjeriti pažnju na diversifikaciju izvora privrednog rasta kako bi se smanjio uticaj spoljnih faktora. Kroz dobro planiran proces revitalizacije industrijskog sektora i bolju valorizaciju raspoloživih resursa omogućiće se diversifikacija proizvoda, koja je neophodna za dalji održivi razvoj industrije u ekonomskom smislu - stoji u dokumentu.

Kako je navedeno, industrijska proizvodnja u poslednjih 10 godina bilježi ujednačene vrijednosti, sa određenim manjim oscilacijama, odnosno, u 2020. godini bilježi vrijednosti na nivou od oko 11% BDP-a. Dalje se navodi da sektor prerađivačke industrije čini oko 5% ukupne bruto dodate vrijednosti Crne Gore i taj trend se nije značajnije mijenjao u poslednjih 10 godina.

U dokumentu je naznačeno i da je nivo investicija u sektoru prerađivačke industrije relativno nizak.

- Kreće se u rasponu od 32 do 40 mil EUR na godišnjem nivou, što ne može doprinijeti neophodnoj industrijskoj modernizaciji kao važnom preduslovu za unapređenje konkurentnosti crnogorske industrije i rezultirati povećanjem učešća prerađivačke industrije u ukupnoj strukturi - saopšteno je.

Kada je u pitanju izvoz, u strukturi industrijskog izvoza u periodu od 2016. do 2020. godine evidentno je dominantno učešće sektora prerađivačke industrije u ukupnom izvozu koje je u 2019. i 2020. godini iznosilo 68,9% odnosno 68,6%.

- U pogledu izvoza, pored tradicionalno najvažnijih metalnih proizvoda, značajno mjesto zauzimaju i poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, sirovine i prerađeno drvo i dr. lpak, i dalje priličan nedostatak crnogorske industrije predstavlja odsustvo diversifikacije u smislu broja i vrste proizvoda koji se izvoze, kao i broja zemalja u koje se izvozi.

Kako bi se prevazislo sadašnje stanje, razvoj sektora prerađivačke industrije Crne Gore u narednom periodu treba, prevashodno da se bavi diversifikacijom i tehnološkom modernizacijom postojeće industrije, ali i podsticanjem razvoja novih sektora sa potencijalom rasta.

- Dakle, postojeće stanje crnogorske industrije ukazuje da je u upotrebi energetski intenzivna i često zastarjela tehnologija i oprema, koja za posljedicu ima nisku stopu produktivnosti u industriji, veliko učešće proizvoda nižih faza prerade i velika uvozna zavisnost. Takođe, nedovoljna povezanost sektora industrije sa naučno-istraživačkim institucijama i ostalim sektorima u privredi vodi ka niskom stepenu komercijalizacije ideja i zastupljenosti inovacija, kao i nepostojanju novih programa i proizvoda - navodi se u smjernicama.

Shodno tome, neophodno je efikasnije korišćenje raspolozivih resursa, podizanje konkurentnosti preduzeća, i to upravo kroz investicije usmjerene na uvođenje novih tehnologija, inovacija, povećanje kapaciteta i zadovoljavanje standarda i sertifikata u proizvodnom procesu.

U smjernicama je ocijenjeno da je, u uslovima veće izloženosti privrede negativnom uticaju epidemije na ekonomsku aktivnost, imajući u vidu veličinu i strukturu crnogorskih preduzeća, kao i stagniranje stanja u industriji u zadnjoj deceniji, veoma važna podrška privredi u uvođenju novih tehnologija i ulaganja u povećanje kapaciteta proizvodnje i prerade i zadovoljavanje standarda i sertifikata, u cilju stabilnog kvaliteta proizvodnje na dugi rok i većeg učešća na domaćem i stranom tržištu.

- Utvrđeno je da uz postojeću strukturu i vrstu opreme u preduzećima nije moguće obezbijediti dugoročan rast proizvodnje. Povećanje investicija u osnovna sredstva i nove tehnologije od ključnog je značaja za pokretanje strukturnih promjena, rast produktivnosti i konkurentnosti prerađivačke industrije - navodi se u smjernicama.

Investicije u opremu će za rezultat imati povećanje obima proizvodnje, smanjenje proizvodnih troškova, povećanje kvaliteta proizvoda i otvaranje novih radnih mjesta predstavljaju. Samim ti, one predstavljaju jedan od glavnih koraka na putu razvoja preduzeća i modernizacije privrede.

Između ostalog, u smjernicama je zaključeno je da pored modela direktnih (greenfield) investicija, razvojnu politiku i pravce razvoja treba usmjeriti i na bolje korišćenje i tržišnu valorizaciju neaktiviranih potencijala i raspoloživih prostornih kapaciteta.

- Naročito u segmentu prerađivačke industrije, putem brownfield investicija na kupljenom zemljištu sa pratećom infrastrukturom - npr. napuštena vojna postrojenja, kasarne, prazne hale, skladišta, koje investitor ulaganjem može da stavi u funkciju - objašnjeno je.

Imajući u vidu da se u vlasništvu države i lokalnih samouprava nalazi imovina i nepokretnosti starih fabrika sa pratećom infrastrukturom, u cilju privođenja namjeni zapuštenih starih postrojenja, neophodno je razmotriti mogućnost da se ona stave na raspolaganje bez naknade investitorima na period od pet do deset godina, uz obavezu da se prostorni kapaciteti stave u funkciju proizvodnje - prerađivačke industrije.

- Nakon isteka tog perioda dalje bi se razmotrila mogućnost produženja perioda korišćenja ovog prostora, do 20 godina, pod uslovom da se na njemu nastavi obavljanje započetih proizvodnih aktivnosti.

Benefit ove mjere, kako se navodi, prije svega bi se ogledao u valorizaciji napuštenih hala, skladišta i pogonskih zgrada koji su prazni već decenijama, bez namjene korišćenja. uz prisutno narušavanje prostora i okoline.

- Procjena je da bi uz manja finansijska sredstava koja bi potencijalni investitori iskoristili za prenamjenu, revitalizaciju ili gradnju novih postojenja na tom prostoru dobili nove moderne i privlacne fabrike koje će poslovati uz poštovanje najviših ekoloških standarda - objašnjeno je.

Bitan preduslov za realizaciju ovih aktinvosti podrazumijeva da se u prvom redu sprovede popis objekata i prostora koji su u vlasništvu države i lokalnih samouprava, sa pratećom procjenom vrijednosti.

Takođe, su smjernicama je konstatovano da bi pristupačniji uslovi u javnim nabavkama umnogome podstakli domaće proizvođače da konkurišu na tenderima.

- Na taj način bi se povećala njihova produktivnost, odnosno proizvodnja, a samim tim i učešće u javnim nabavkama, što bi se na kraju reflektovalo i na rast BDP-a - navodi se u dokumentu.

U smjernicama se navodi i da je potrebno uspostaviti adekvatnu vezu na relaciji nauka - privreda u pogledu primjene i komercijalizacije inovacija.

- To bi u značajnoj mjeri doprinijelo pokretanju privrednog rasta i razvoja, imajući u vidu da je uvođenje novih ili poboljšanje postojećih proizvoda, procesa i poslovanja, pretpostavka opstanka na domaćem i međunarodnom tržištu - zaključeno je u dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.