NavMenu

Rekordan broj registrovanih seoskih domaćinstava tokom 2021. godine

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.12.2021. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja)
U Crnoj Gori je samo tokom ove godine registrovano 70 novih seoskih domaćinstava, pa ih trenutno ima ukupno 189, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako je navedeno iz ovog resora, Ministarstvo je kroz više mjera podrške u okviru javnog poziva u oblasti ruralnog turizma podstaklo razvoj postojeće ponude, ali i povećanje broja registrovanih seoskih domaćinstava.

- Turistima je dostupna i ažurirana brošura u kojoj je sadržana cjelokupna ponuda registrovanih seoskih domaćinstava koja će im poslužiti kao inspiracija, ali i izvor informacija prilikom obilaska ruralnih područja. Takođe, dopunjen je i objavljen Mali priručnih za seoska domaćinstva koji nudi praktične savjete i smjernice za razvoj ugostiteljske djelatnosti - navodi se u saopštenju.

Cijeneći trud, ideje i spremnost lokalnog stanovništva da rade na razvoju ruralnog turizma, Ministarstvo ekonomskog razvoja je tokom 2021. godine sprovodilo kontinuirane aktivnosti u cilju diverzifikacije turističke ponude i podrške seoskim domaćinstvima.

- Ruralni turizam je prepoznat kao sve popularniji oblik turizma, a autentična iskustva lokalnog stanovništva su veoma zanimljiva turistima, pogotovo onima koji teže zdravom načinu života i žele da odmaraju u prirodi, učestvuju u pripremanju tradicionalnih jela ili rade uobičajene seoske poslove - navode iz Ministarstva.

Registrovana seoska domaćinstva koja nude usluge smještaja i pripremanja i služenja hrane se nalaze u svim djelovima Crne Gore, nude raznovrsne sadržaje posebne ponude u kojima se reflektuju područne specifičnosti na specifičnsti kraja u kojima se nalaze, zatim raznolike atrakcije i aktivnosti u prirodi.

- U ovoj vrsti ponude, posebno se izdvajaju, već tradicionalno poznate vinarije i prizvođači maslinovog ulja i sira, ali su sve brojnija i domaćinstva koja nude, relativno noviju ponudu, a koja se odnosi prvenstveno na rekreaciju i fizičke aktivnosti, umjetničke programe, zanatske aktivnosti, gastro sadržaje itd. - objašnjeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu i da Crna Gora ima ogromne prirodne potencijale, a raznolikost u načinu života na malom prostoru, izraženo gostoprimstvo, autentične priče i bogata gastronomska ponuda su nešto po čemu smo sve više prepoznatljivi kao destinacija. Ovo je ujedno, dodaju, i razvojna šansa za ruralna područja uopšte, jer će ih učiniti privlačnim mjestom za život i spriječiti migraciju stanovništva.

- U tom smislu, Ministarstvo je u prethodnom periodu pružalo punu podršku svima koji su odlučni u namjeri da se bave ovim vidom turisitčke ponude, a predstavnici Ministarstva su obišli znatan broj seoskih domaćintsva kako bi ih podstakli na dalji razvoj ove djelatnosti. Kako je ova aktivnost kontinurana, u planu je da se podrška seoskim domaćinstvima nastavi i u narednom periodu u cilju jačanja ponude - zaključuje se u saopštenju.



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.