NavMenu

Usvojen Program za privlačenje digitalnih nomada u Crnu Goru

Izvor: eKapija Utorak, 28.12.2021. 13:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Micolas/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Crne Gore je, na predlog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, usvojila Program za privlačenje digitalnih nomada do 2025. godine sa Akcionim planom za 2022. godinu kojim se namjerava povećati broj digitalnih nomada koji borave u Crnoj Gori, ali i prepoznatljivost Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije za njihov boravak.

- Kroz izradu programa za privlačenje digitalnih nomada, a u saradnji sa resornim ministarstvima, prepoznato je da su neophodne određene normativne izmjene i dopune, u dijelu regulisanja statusa digitalnih nomada, odobravanja njihovog boravka u Crnoj Gori, ali i definisanja poreskih olakšica za tu kategoriju stranih rezidenata. Cilj nam je da Crna Gora bude prepoznata kao globalno privlačna destinacija za digitalne nomade, zbog čega smo kroz program i budžet za 2022. godinu planirali realizaciju kampanje "Crna Gora - destinacija za digitalne nomade", ali i kreiranje web platforme koja će postati centralno mjesto za sve informacije i digitalnu interakciju nomada sa našom zemljom - saopštila je Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija.

Kako navodi Srzentić, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, identifikovane su neophodne izmjene Zakona o strancima i pratećih pravilnika, u dijelu prepoznavanja kategorije digitalnih nomada i odobravanja njihovog boravka u Crnoj Gori do godinu dana uz mogućnost produženja.

- Takođe, u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, kroz izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, a u odnosu na prepoznatu kategoriju digitalnih nomada i njihovog boravka u Crnoj Gori, prepoznate su određene dopune zakona koje je potrebno primijeniti kako bi digitalni nomadi kao strani rezidenti imali poreske olakšice na dohodak koji zarađuju radeći za inostrane kompanije - objasnila je Srzentić.

Cilj je, kako je istakla, unaprijediti digitalni ambijent, ne samo za nomade, već i za sve građane pa je kroz program prepoznato i uvođenje novih elektronskih servisa.

- Naredni period je u potpunosti posvećen implementaciji planiranih aktivnosti iz strategije i programa, zato vjerujemo da udruženim snagama sa partnerima možemo raditi na unapređenju cjelokupnog digitalnog ambijenta, koji će učiniti da Crna Gora bude digitalno razvijena zemlja - rekla je Srzentić.


Srzentić je kazala da boravak digitalnih nomada u Crnoj Gori, pogotovo regulisanje statusa digitalnih nomada, doprinijeće misiji javne uprave u Crnoj Gori da zemlju približi e-svijetu i da kao takva bude uticajnija u digitalnoj eri. Za Crnu Goru, kao turističku destinaciju, digitalni nomadi nose veliki promotivni potencijal, ali takođe mogu uticati i na investicioni imidž države.

Programom se definišu strateški prioriteti i ciljevi kreiranje ambijenta kako bi Crna Gora postala privlačna destinacija za digitalne nomade, uslovi za odobrenje/izdavanje dozvola za privremeni boravak digitalnih nomada, aktivnosti i analize kako bi se ocijenio ekonomski i društveni potencijal, kao i nadležne institucije za sprovođenje aktivnosti, indikatori uspjeha, izvori finansiranja i druga pitanja od značaja za sprovođenje Programa i pratećeg Akcionog plana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.