NavMenu

Platinum distribution ulaže više od 3 mil EUR u plantažu jabuka u Vrulji - Prva investicija na listi razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede

Izvor: eKapija Petak, 24.12.2021. 10:27
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Platinum distribution/Biznis plan)
Kompanija Platinum distribution iz Tivta planira izgradnju plantaže jabuka u Vrulji na teritoriji opštine Pljevlja, a ova investicija uvrštena je na listu razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede. U izgradnju ove plantaže, investitor planira da uloži više od 3 mil EUR.

- Na osnovu prethodno sprovedenog postupka, konstatovano je da će se planiranom investicijom, u iznosu većem od 3 mil EUR, razviti samoodrživ i profitabilan projekat, kao i da su ispunjeni svi uslovi predviđeni javnim pozivom, odlukom i pravilnikom, pa je usvojen predlog da se projekat uvrsti na Listu razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede - navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade, investitor je renomirani turistički privrednik, koji je na domaćem tržištu prepoznat po svom portfoliju kojeg čine luksuzni turistički i komercijalni objekti. Investiranjem u poljopoprivredu, kompanija želi da zaokruži proces proizvodnje i sprovede u djelu svoju zamisao da kompletan proizvod usluge bude autentičan i iz Crne Gore.

- Kako je opšte je poznato da je jedan od strateških prioriteta Crne Gore razvoj turizma, plan preduzeća je da svoju djelatnost osim turizma, proširi i na poljoprivredu. Sa druge strane, očekivani broj posjetilaca, turista, kako domaćih, tako i stranih, idu u prilogu realizacije ove ideje - navodi se u biznis planu.

Na kvadraturi od preko 230.000 m2 zemljišta u Vrulji investitor namjerava da zasadi one voćne kulture za čijim proizvodima je tržište iskazalo tokom godine najveće interesovanje - jabuke. Plodovi sa ove plantaže bi se konzumirali, kako u svježem stanju, tako i u vidu prerađevina - sokovi, džemovi, i sl.

Kako je naznačeno, riječ je o grinflid investiciji, jer se radi o potpuno drugačijem, savremenom pristupu poljoprivredi kojeg karakteriše gusta sadnja. Koncept koji je razvjen u poslednjih nekoliko godina i koji daje odlične rezultate. Projektom će biti stalno zapošljeno 11 radnika, dok će tokom sezone biti angažovano dodatno osoblje do četiri do 10 radnika.

- Ideja investitora je da u djelatnost koja se odnosi na poljoprivrednu/plantažnu proizvodnju započne sa proizvodnjom voća i to iskljuĉivo jabuka, a sve u skladu sa potrebama tržišta. Imajući u vidu ukupnu površinu parcele, lepeza mogućnosti su izuzetno velike. Osluškujući zahtjeve tržišta, a pri tome konsultujući preporuke stručnjaka, investitor je odlučio da na zemljištu u prvoj fazi zasadi 24 ha pod jabukama - navodi se u biznis planu.

U planu je sadnja dvije sorte jabuka - gala i crveni delišes, na po 12 hektara.

Kada je riječ o načinu proizvodnje, investitor se odlučio za špalir, a shodno projekcijama koje su karakteristične za predložene vrste jabuke, godišnji prinos se kreće u rasponu od 20-25 kg. Puni prinos očekuje se već u trećoj godini. Godinu dana nakon sadnje, projekcije se kreću na nivou od 20% od ukupnih prinosa, dok se ta projekcija za drugu godinu kreće na nivou od 50% od prinosa u punom kapacitetu. Ukupan prihod projektovan je na 720.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.