NavMenu

Registar stvarnih vlasnika pri CRPS - Sve što treba da znate

Izvor: eKapija Petak, 17.12.2021. 10:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / nattanan23)Ilustracija
Registar stvarnih vlasnika pri Centralnom registru privrednih subjekata uspostavljen je 1. avgusta 2021. godine, a definisan je Zakonom o sprečavanju pranja novca i finasniranju terorizma, rekla je v.d. pomoćnice direktorice Uprave prihoda i carina Dušanka Vujisić na okruglom stolu koji je organizovala Privredna komora Crne Gore u saradnji sa upravom prihoda i carina.

- Na osnovu ovog zakona donijet je Pravilniko o registru stvarnih vlasnika, koji predstavlja elektronsku bazu podataka u kojoj se čuvaju tačni podaci o stvarnim vlasnicima, a sve u cilju obezbjeđivanja transparentnosti vlasničkih struktura i sprovođenja mjera za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma - istakla je Vujisić.

Prema riječima Enisa Huremovića iz UPC, registar se nalazi isključivo u online formatu, te mu se samo na takav način može pristupiti.

On je kazao da se stvarnim vlasnikom privrednog društva, odnosno pravnog lica, smatra fizičko lice koje je posredno ili neposredno imalac najmanje 25% učešća akcija, prava glasa ili drugih prava, na osnovu kojih učestvuje u upravljanju, odnosno kapitalu sa više od 25% udjela ili ima odlučujući uticaj u upravljanju imovinom privrednog društva, odnosno pravnog lica. Takođe, stvarnim vasnikom se smatra i ono lice u privrednom društvu, odnosno pravno lice koje posredno obezbijedi ili obezbjeđuje sredstva i po tom osnovu ima pravo da odlučujuće utiče na donošenje odluka organa upravljanja privrednim društvom, odnosno pravnim licem prilikom odlučivanja o finansiranju i poslovanju.

Tokom prezentacije istaknuto je da su privredna društva, pravna lica, udruženja, ustanove, političke partije, vjerske zajednice, umjetničke organizacije, komore, sindikati, udruženja poslodavaca i drugi poslovni i pravni subjekti, dužni da u Registar unose podatke o stvarnim vlasnicima i promjenama vlasnika u roku od osam dana od dana upisa lica iz ovog stava u privredni ili poreski registar, odnosno u roku od osam dana od promjene podataka o vlasniku. Za tačnost unijetih podataka odgovorna su lica koja registruju podatke

Ove obaveze oslobođeni su: preduzetnici, jednočlana društva sa ograničenom odgovornošću, kao i direktni i indirektni budžetski korisnici.

- Ako se podaci o pravnom subjektu ne nalaze u Centralnom registru privrednih subjekata, Registru poreskih obveznika i Centralnom registru stanovništva vrši se unos podataka kojima pravni subjekat raspolaže. Ukoliko podaci kojima raspolaže pravni subjekat ne odgovaraju podacima koji se nalaze u registrima, pravni subjekat će tražiti izmjenu podataka u odgovarajućem registru u kojem se vode ti podaci - objašnjeno je.

Na Portalu eFirma na sajtu crps.me, pored elektronske registracije privrednih subjekata nalazi se i Registar stvarnih vlasnika koji omogućava: registraciju i pretragu stvarnog vlasnika, te naručivanje izvoda

Kako je navedeno tokom ogruglog stola, postupak registracije, pretrage i naručivanja na portalu bliže objašnjen korisničkim uputstvom, koje je dostupno na portalu, a da je online registracija stvarnih vlasnika moguća isključivo za korisnike sa certifikatom.

- Korisnici koji imaju registrovan digitalni certifikat ovlašćenog pravnog lica i ovlašćenje mogu da registruju stvarnog vlasnika za konkretan privredni subjekat - soapšteno je.

Tokom diskusije učesnici su postavljali pitanja koja su se odnosila na krajnji rok za registraciju, evidentiranju, pristupu i broju stvarnih vlasnika koje je moguće registrovati, te postupku dokazivanja ukoliko stvarni vlasnik nije poznat.

Direktor sektora za obrazovanje i kvalitet PKCG, Mladen Perazić kazao je da je okrugli sto organizovan u cilju informisanja crnogorskih privrednika o Registru stvarnih vlasnika, u okviru Centralnog registra privrednih subjekata, a u skladu sa odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma i podzakonskih akata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.