NavMenu

Ukrajinski biznismen planira otvaranje fabrike u Pljevljima - U Crnu Goru stiže nova tehnologija proizvodnje briketa i peleta od uglja

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.12.2021. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ArturNyk/shutterstock)Ilustracija
Ukrajinski biznismen Oleksander Petrošenko planira otvaranje fabrike za proizvodnju briketa i peleta u Pljevljima, rekao je direktor Rudnika uglja Milan Lekić. Kako je saopšteno, Lekić i Petrošenko potpisali su danas ugovor o prodaji uglja kojim je predviđeno snabdijevanje tim energentom novoosnovane fabrike za proizvodnju briketa i peleta.

- Petrošenko već duži niz godina živi i radi u Crnoj Gori. Riječ je o našem kolegi, rudarskom inženjeru, čovjeku koji uspješno posluje u Češkoj, Engleskoj i koji je slične industrijske pogone imao u Ukrajini. On je izrazio interesovanje da izvrši transfer tehnologije iz Ukrajine i da napravi konkurentan proizvod - pelet i briket od uglja. To je potpuno nov proizvod na našim prostorima koji se dobija od smješe uglja i specijalnih materijala, proizvod koji je ekološki prihvatljiv i koji će biti konkurentan, a zahvaljujući čemu je Rudnik uglja dobio veoma značajnog kupca - poručio je Lekić.

Ugovorom je predviđeno da Rudnik uglja, prema važećim cijenama predviđenim za široku industrijsku potrošnju, idućih pet godina, isporučuje novoosnovanoj fabrici Energy Industrial Holding DOO Pljevlja, do čak 150.000 tona godišnje.

- Reda veličina, to je oko 10% isporuke Termoelektrani Pljevlja na godišnjem nivou. Riječ je o investiciji vrijednoj oko milion eura, investiciji koja podrazumijeva nova radna mjesta za naše sugrađane, investiciji za koju sam se lično borio, jer sam u potpunosti svjestan šta za našu opštinu predstavljaju nova radna mjesta i novi industrijski pogoni - istakao je Lekić.

Kako je saopšteno iz Rudnika uglja, analizirajući tržište široke industrijske potrošnje, Lekić je stupio u kontakt sa ukrajinskim biznismenom, koji je izrazio interesovanje za kupovinu određene količine uglja za potrebe osnivanja fabrike za proizvodnju briketa i peleta na teritoriji Crne Gore.

Lekić je, u proteklom periodu, insistirao kod Petrošenka, da planiranu investiciju preusmjeri u Pljevlja.

Nakon što je, od nekoliko ponuđenih opcija, odabrana odgovarajuća lokacija i prostor za osnivanje fabrike - koji je u vlasištvu kompanije Castello Montenegro AD Pljevlja, na obostrano zadovoljstvo odlučeno da je da se krene u realizaciju ove značajne investicije.

Petrošenko će se sastati i sa predstavnicima Opštine Pljevlja, gdje će ih podrobnije upoznati sa ovom investicijom i zatražiti eventualne olakšice koje su, kako su istakli iz ove kompanije, u zakonskoj nadležnosti lokalne samouprave.

- Nadam se da će i rukovodstvo Opštine Pljevlja imati razumijevanja za ovu investiciju i da će, u skladu sa svojim mogućnostima, izaći u susret, jer je riječ o projektu od kojeg će, opet ću ponoviti, imati koristi svi građani Pljevalja - zaključio je izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja Milan Lekić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.