NavMenu

EKIP razvio Geoportal - Sistem za mapiranje elektronske komunikacione infrastrukture

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.12.2021. 12:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Toria/shutterstock.com)Ilustracija
Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) razvila je sistem za mapiranje elektronske komunikacione infrastrukture i širokopojasnog pristupa internetu - Geoportal.

Kako je saopšteno iz EKIP-a, mapiranje elektronske komunikacione infrastrukture je prostorno pozicioniranje infrastrukture (telekomunikacionih objekata, antenskih stubova, telekomunikacione kablovske kanalizacije i telekomunikacionih kablova) i povezane opreme, tj. pridruživanje geografskih koordinata ovim objektima (georeferenciranje), u cilju vizuelnog sagledavanja i praćenja rasporeda istih u prostoru, s mogućnošću primjene određene analitike u skladu sa izabranim kriterijumima.

- Geoportal je realizovan kao opensource rješenje, koje omogućava njegov kontinuirani razvoj, nadgradnju i integraciju sa drugim povezanim sistemima, kako u okviru Agencije, tako i drugih relevantnih institucija - navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a navode da će je, s obzirom na to da je djelatnost elektronskih komunikacija od javnog interesa i da će se ubuduće značaj elektronskih komunikacija u svijetlu digitalne transformacije društva, samo povećavati, Geoportal prilagođen potrebama različitih subjekata koji su uključeni u proces održavanja, planiranja, projektovanja i izgradnje svih vrsta objekata, a sa ciljem da im se omogući da, shodno njihovim nadležnostima, doprinesu zaštiti postojeće i planiranju i izgradnji nove elektronske komunikacione infrastrukture, kao i njenom efikasnom korišćenju.

- Geoportal je namijenjen svim zainteresovanim stranama - operatorima elektronskih komunikacija, projektantima, obrađivačima prostorno planskih dokumenata, institucijama i ustanovama, kao i zainteresovanim investitorima i građanima. Pristup Geoportal-u omogućava informisanje o postojećoj i planiranoj infrastrukturi operatora, kao i o pokrivenosti širokopojasnim pristupom internetu po tehnologiji, brzini i broju operatora koji pružaju ovu uslugu, ažuriranje i preuzimanje podataka o elektronskoj komunikacionoj infrastrukturi - dodaju.

Geoportalu se, navode, pristupa na osnovu dodijeljenih prava.

- Postoji nekoliko kategorija korisnika - javni pristup (svi građani), investitori, organi državne i lokalne uprave, projektanti i obrađivači prostorno planskih dokumenta kao i operatori i zaposleni u Agenciji. Za sve vrste pristupa potrebna je prethodna registracija kod Agencije, izuzev javnog pristupa, koji je moguće ostvariti jednostavno to jeste upotrebom korisničkog imena "korisnik" i lozinke "korisnik" na web adresi Geoportala - objašnjeno je.

Geoportal trenutno sadrži podatke o telekomunikacionoj kablovskoj kanalizaciji, broju domaćinstava i stanovnika, koji su preuzeti sa sajta Uprave za statistiku, kao i podatke o stambenim jedinicama i granicama opština i naselja, koje je ustupila Uprava za katastar i državnu imovinu.

- Prema raspoloživim podacima, 81% domaćinstava u Crnoj Gori je pokriveno širokopojasnim pristupom internetu sa brzinama većim od 30 Mbps, pri čemu je sa 67% najzastupljenija tehnologija pristupa putem kablova sa optičkim vlaknima (FTT). Takođe, zajedničko korišćenje elektronske komunikacione infrastrukture je zastupljeno u 679 km telekomunikacione kablovske kanalizacije, na 312 antenskih stubova i u 209 objekata/zgrada/kontejnera - kažu iz EKIP-a.

Informacija o raspoloživosti postojeće elektronske komunikacione infrastrukture i planova za izgradnju nove je od velikog značaja iz razloga što skraćuje vrijeme i smanjuje troškove pri izgradnji, kako elektronskih komunikacionih mreža, tako i ostale infrastrukture i objekata.

- S tim u vezi, operatorima elektronskih komunikacija, koji ne posjeduju potrebnu infrastrukturu, omogućeno je da brzo i sa nižim troškovima razvijaju i izgrade svoje elektronske komunikacione mreže. Investitorima, projektantima i obrađivačima prostorno planskih dokumenata je omogućeno da preko Geoportala preuzmu podatke o elektronskoj komunikacionoj infrastrukturi - navodi se u saopštenju.

Stoga je, ističu, značajno da su podaci o položaju, tehničkim karakteristikama i mogućnostima za zajedničko korišćenje postojeće infrastrukture operatora raspoloživi i lako dostupni.

- Takođe, Geoportal omogućava izvještavanje o procentualnoj pokrivenosti domaćinstava fiksnim širokopojasnim pristupom internetu - zaključuju iz EKIP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.