NavMenu

U plan šinskih sistema Beograda "ucrtana" i dionica metroa ka Petlovom brdu - Planirani tramvaji uz Pančevac, do Prokopa i trasom Starog železničkog mosta

Izvor: eKapija Srijeda, 08.12.2021. 16:45
Komentari
Podeli
Planirane linije beogradskog metroa (Foto: Službeni list Grada Beograda)Planirane linije beogradskog metroa
U Službenom listu Grada Beograda objavljen je usvojeni plan generalne regulacije šinskih sistema, u koji je dodata trasa metroa ka Petlovom brdu, koje u prethodnoj verziji nije bilo. Takođe, sudeći prema planu, nije se odustalo ni od tramvajske mreže na konstrukciji uz Pančevački most i novom mostu na poziciji Starog železničkog mosta.

Planom su predviđene tri metro linije, 42,26 km nove tramvajske mreže (uz kontrukciju preko Pančevačkog mosta), depoi, terminusi i gradnja novih pruga.

Površina obuhvaćena PGR-om šinskih sistema iznosi oko 2.356,16ha.


Metro

Budući metro sistem u Beogradu sastoji se od planirane tri linije

- Metro linija 1 na potezu Makiš-Mirijevo u dužini od oko 21,1 km sa ukupno dvadeset i jednom stanicom, sa krakom na dijelu od Banovog brda do Groblja Orlovača i planiranog depoa JGP Vrbin potok dužine oko 7,2 km.

U skladu sa tehničkim rješenjima, trasa je planirana po terenu na dijelu od stanice Železnik do stanice Makiš u dužini od 2,1 km. Na ovom dijelu trasa se vodi kroz prostor planiranog depoa za metro i površine u funkciji saobraćaja, i ima dvije stanice koje su planirane na terenu, stanice Železnik i Makiš. Uz stanicu Makiš planirana je početno-završna stanica planirane linije BG voza.

Dio trase od stanice Makiš do stanice Bele vode planira se u otvorenom iskopu (cut&cover) u dužini od oko 2,15 km. Dionica u dužini od oko 11,2 km od stanice Bele vode do stanice Pančevački most planirana je u dubokom tunelu, dok se dionica od stanice Pančevački most do Mirijeva planira u otvorenom iskopu (cut&cover) u dužini od oko 5,7 km.

Vođenje kraka prve metro linije u dužini od oko 7,2 km, od Banovog brda ka Groblju Orlovača i planiranom depou JGP Vrbin potok, planira se podzemno. Precizno vođenje metro sistema na ovoj dionici biće određeno kroz izradu prethodne studije opravdanosti i idejnog projekata.

- Metro linija 2 na potezu Depo Bežanija-Mirijevo u dužini od oko 19,2 km sa ukupno 22 stanice i dijelom trase od oko 0,8 km ka željezničkoj metro stanici Ž.S. Zemun.

Trasa je, prema tehničkoj dokumentaciji, na dijelu od depoa Bežanija do petlje Zmaj i Železničke stanice Zemun do stanice Sava centar, planirana u otvorenom iskopu (cut&cover) dok je od stanice Sava centar do stanice Mirijevo planirana u dubokom tunelu.

- Metro linija 3 na potezu Banjica-Blok 61-Bežanija, u dužini od oko 22,7 km, sa ukupno 23 stanice.

Trasa treće metro linije je, prema tehničkoj dokumentaciji, planirana u otvorenom iskopu (cut&cover) na dijelu od Bežanije do Bloka 42, u dubokom tunelu na dijelu trase od Bloka 42 do Banjice, osim na dijelu od planirane metro stanice Klinički centar do metro stanice Ž.S. Beograd centar gde bi se trasa vodila na objektu.

Predložene linije 1 i 2 ukrštaju se na poziciji Savskog trga i u Mirijevu, linije 2 i 3 kod parka Manjež, kod Beogradske arene i kod Bežanijskog groblja, a linije 1 i 3 na Trgu republike.

Depoi za metro kompozicije planirani su u Makiškom polju i Bežaniji.

Odlukom o izradi PGR-a šinskih sistema definisana je fazna realizacija metro sistema:

1. faza - dio prve metro linije od metro stanice Železnik do metro stanice Karaburma,
2. faza - dio prve metro linije od metro stanice Karaburma do metro stanice Mirijevo,
3. faza - druga linija metro sistema i
4. faza - treća linija metro sistema.

Za krak prve metro linije od Banovog brda ka Groblju Orlovača i planiranom depou JGP Vrbin potok obavezna je izrada prethodne studije opravdanosti i idejnog projekata prije početka izrade detaljne planske razrade za metro sistem u predmetnom području.


Planirani broj putnika na metro linijama

Kako se navodi u planu, prema podacima iz idejnog projekta prve faze linije najveće opterećenje bi bilo na liniji 1 i to na dijelu od stanice Dunav do Pančevačkog mosta sa brojem putnika od oko 10.220 u jutarnjem vršnom satu, u smjeru ka Karaburmi. Na potezu od stanice Ada Ciganlija do Savskog trga opterećenje metro linije 1 u smjeru ka Savskom trgu bi bilo preko 9.600 putnika u jutarnjem vršnom periodu. Na liniji 2 najopterećenija dionica bi bila između stanica Blok 18 i Savski trg sa brojem putnika od oko 9.120 u jutarnjem vršnom periodu. Očekivani broj putnika treće metro linije u jutarnjem vršnom periodu kreće se oko 24.600, a na najopterećenijoj dionici očekuje se oko 6.150 putnika po smjeru.

- Očekuje se da će najprometnija stanica metro stanica u 2033+ godini biti stanica Savski trg sa 12.200 putnika, na liniji 1 odnosno 12.840 na liniji 2, u jutarnjem vršnom satu. Na liniji 3 kao najprometnija stanica u 2033+ godini planira se stanica Trg republike sa 9.430 putnika u jutarnjem vršnom periodu - navodi se.

Ilustracija (Foto: Hands off my tags! Michael Gaida from Pixabay)Ilustracija
Širenje tramvajske mreže

Tramvajski sistem se sastoji od postojeće tramvajske mreže i planiranih novih koridora.

Razvoj tramvajske mreže planiran je na sremskom, šumadijskom i banatskom dijelu Beograda. Na navedenim područjima planirana je realizacija novih 44,26 km dionica tramvajske mreže (sa konstrukcijom uz Pančevački most i novim mostom na poziciji starog željezničkog mosta).

Novina u odnosu na prethodnu verziju plana je da se razrađuje i dionica Bulevar Milutina Milankovića-Savska ulica, koja bi trebalo da ide novim mostom na poziciji Starog železničkog mosta.

Planiranu tramvajski mrežu čine:

- Blok 42-Tošin bunar;
- Sava centar-Tošin bunar;
- Tošin bunar-Bežanijska kosa-Dr Ivana Ribara;
- Jurija Gagarina-Nova Vinogradska;
- Jurija Gagarina-Bul Crvene armije-Đorđa Stanojevića-Blok 42;
- Studentska-Ivićeva (Tošin bunar);
- Banovo brdo-Labudovo brdo;
- Slavija-Kalemegdan;
- Crkva Sv. Marka-Terazije;
- Ustanička-Mali mokri lug;
- Omladinski stadion-Pančevački most;
- Patrijarha Dimitrija-Oslobođenja-okretnica Kneževac;
- Transverzala (Bulevar Oslobođenja-Klinički centar-Prokop);
- Okretnica Ada Huja-okretnica Krnjača;
- Okretnica Krnjača-Zrenjaninski put-okretnica Zbeg.
- Bulevar Milutina Milankovića-Savska ulica


Širenje BG voza

Na liniji 1 BG voza planirano je uspostavljanje više novih željezničkih stajališta kao što su: Agostina Neta, Altina, Kamendin i Batajnica istok.

Na potezu od Makiša, postojećom trasom željezničke pruge kroz tunel ispod Ceraka, pa sve do Pančevačkog mosta odnosno novog službenog mesta - željezničke stanice Karaburma, planirano je uvođenje linije 3 BG voza. Za ovu liniju treba dograditi dio željezničke infrastrukture (uključujući i planiranu stanicu "Vodovodska") u zoni ranžirne stanice u Makišu, kako bi se ostvarila veza sa planiranom linijom 1 metroa u stanici Makiš ali i kompletnu infrastrukturu kojom bi se u funkciju stavila Železnička stanica Karaburma (od postojećih, izvedenih, tunelskih cijevi u zoni Pančevačkog mosta paralelno sa Višnjičkom ulicom na Ada Huji). Dužina planirane linije 3 BG voza bila bi oko 13,7 km.

Planirano je uvođenje i realizacija linije 4 BG voza na potezu od službenog mjesta - željezničke stanice Novi Beograd do Aerodroma Nikola Tesla i dalje ka naselju Surčin - Surčinskoj ulici, odnosno ka Nacionalnom stadionu i kasnije kroz područje opštine Surčin ka Obrenovcu. Osim stanice u zoni putničkog terminala Aerodroma Nikola Tesla planirana je i stanica Autoput kako bi se omogućila veza sa drumskim uvodnim pravcem koji sa jugozapada uvodi saobraćaj u centralnu gradsku zonu. Trasu putničke željezničke pruge potrebno je u potpunosti voditi odvojeno od trase teretne pruge. Pruga je planirana kao dvokolosječna. Dužina planirane linije 4 BG voza na dionici od službenog mjesta - željezničke stanice Novi Beograd do Nacionalnog stadiona bila bi oko 23,5 km.

Kao jedan od novih djelova Beogradskog željezničkog čvora planirana je izgradnja intermodalnog kontejnerskog terminala u Batajnici. Za izgradnju i funkcionisanje planiranog terminala, što se tiče željezničke infrastrukture potrebno izgraditi novi kolosjek od stanice Batajnica do kompleksa terminala i to sa lijeve strane postojeće pruge Batajnica-Surčin-Ostružnica.

Generalnim planom Beograda planiran je razvoj privrednih djelatnosti u zoni Pančevačkog rita sa lučkim područjem. Shodno tome planirana je i željeznička opsluga ovog područja, prugom koja se kao krak u zoni službenog mjesta Ovča, odvaja sa željezničke pruge Beograd-Pančevo.

Novi, planirani dio obilazne željezničke pruge kojim bi se kompletirala ova pruga oko grada, planiran je na poziciji od stanice Beli potok preko Leštana i Vinče, mostom preko Dunava na pravcu ka Pančevu. Time bi se u potpunosti otvorila mogućnost za kretanje teretnih kompozicija bez ulaska u centralno gradsko područje i značajno odvojilo kretanje teretnih od putničkih vozova. Planirano je da se ova dionica željezničke pruge koristi i za potrebe sistema BG:voza.

Planirano je uvođenje u sistem dva nova stajališta koja bi imala značajnu ulogu u intermodalnosti sistema javnog transporta putnika. to su podzemno stajalište Makenzijeva i stajalište Sajam na vijaduktu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.