NavMenu

Autoceste FBiH traže banku za 150 mil EUR kredita namijenjenih za izgradnju dionice Mostar sjever-Mostar jug

Izvor: eKapija Srijeda, 08.12.2021. 16:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Akhmad Dody Firmansyah1/shutterstock)Ilustracija
Autoceste FBiH raspisale su javni poziv za kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka u iznosu od 293.374.500 KM za finansiranje izgradnje dionice Koridora 5C.

Evropska banka za obnovu i razvoj je u martu 2020. dostavila Vladi FBiH mandatno pismo za sufinansiranje izgradnje oko 15 km dionice Koridora 5C - Mostar sjever-Mostar jug. Zahtjev za finansijsko zaduženje za izgradnju ovog projekta je upućen Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija te Federalnom ministarstvu finansija.

Na sjednici održanoj 12. novembra 2020. godine Vlada FBiH je usvojila informaciju o statusu Mandatnog pisma EBRD-a i o nacrtu teksta Mandatnog pisma EBRD-a, a za finansiranje izgradnje projekta, te je Vlada FBiH potvrdila prihvatljivost inovirane strukture finansiranja izgradnje ove dionice.

inalni tekst Mandatnog pisma EBRD-a je usuglašen i potpisan 24. marta 2021. od strane EBRD-a, Ministarstva prometa i komunikacija FBiH kao i Ugovornog organa. Istim je definisano finansiranje dionice autoceste Mostar Sjever - Mostar Jug i to na sljedeći način: EBRD u visini do 50 mil EUR, komercijalni kredit u visini od 150 mil EUR i ostatak iz grant sredstava Western Balkans Investment Fund u visini od minimalno 20% prihvatljivih troškova projekta.

- Kako bi se mobilizovala sredstva od EBRD-a, kao i predmetna grant sredstva, Ugovorni organ se obavezao da će provesti postupak nabavke dugoročnog kredita u visini ne manjoj od 150 mil EUR (tj. 293.374.500 KM), a izabrani ponuđač ili grupa ponuđača je obavezna zaključiti Sporazum o implementaciji projekta sa EBRD-om - navedeno je u tendreskoj dokumentaciji.

Rok za dostavljanje ponuda je 7. mart 2022. godine, dok detalje možete pogledati OVDJE.

Usluge nabavke dugoročnog kredita podrazumijeva odobravanje dugoročnog u iznosu od 293.374.500 KM sa rokom otplate kredita je 15 godina od čega je grejs period četiri godine. Glavnica kredita se otplaćuje u 22 jednake polugodišnje rate, dok u grejs razdoblju se plaćaju samo kamate.


Namjena kredita je sufinansiranje izgradnje dionice koridora 5c Mostar Sjever-Mostar Jug, a osiguranje kredita garancije Vlade FBiH.

- Kreditna sredstva se isplaćuju u dvije jednake tranše, pri čemu se prva tranša isplaćuje odmah po ispunjavanju uslova iz potpisanog ugovora i efektivnosti kredita, a druga tranša po podnošenju zahtjeva Ugovornog organa. Kamata se obračunava šestomjesečno i plaća u roku od osam dana nakon isteka perioda za koji se kamata obračunava dok ugovorni organ plaća kamatu samo na iskorištena sredstva - dodaje se.

Koje dionice autoputeva u BiH su u izgradnji ili su izgrađene možete pogledati u našoj Info mapi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.